Mark Selby scrie istorie la Crucible - primul break maxim în finala Campionatului Mondial de Snooker

Mark Selby a scris istorie duminică seara, devenind primul jucător care a reuşit un break maxim de 147 de puncte într-o finală a Campionatului Mondial de Snooker.

639 afișări
Imaginea articolului Mark Selby scrie istorie la Crucible - primul break maxim în finala Campionatului Mondial de Snooker

Sursa foto: Twitter/World Snooker Tour

Cvadruplul campion mondial întâlneşte în ultimul act al competiţiei de la Shefield pe belgianul Luca Brecel şi este condus după primele sesiuni desfăşurate duminică cu 9-8, înainte de ultima zi.

"Atmosfera când am introdus bila neagră în buzunar, la final, a fost electrică. Este incredibil. Să faci 147 aici este destul de greu", a declarat Selby, în vârstă de 39 de ani, citat de BBC Sports.

"Întotdeauna m-am gândit că, dacă aş ajunge în această poziţie, aş tremura ca o frunză. A fost uimitor cât de calm m-am simţit".

Belgianul Brecel a dominat sesiunea de deschidere cu stilul său de atac pentru a-şi asigura un avantaj de 6-2 după prima sesiune de dimineaţă.

Selby a părut obosit duminică după-amiază, ca urmare a finalului extenuant al meciului din semifinală, încheiat târziu în noapte, împotriva lui Mark Allen. Englezul a reuşit totuşi să revină în joc, oferind o replică consistentă într-o sesiune a doua antrenantă, în care a câştigat trei din primele patru jocuri, cu break-uri de 137 şi 96.

Brecel, care a reuşit un break de 99 în cel de-al 10-lea frame al meciului, a construit altele două de peste 50 de puncte a restabili un avans de patru frame-uri la 9-5.

Dar Selby a reacţionat din nou, reuşind să ia ultimul frame al sesiunii, după ce realizase break-ul maxim de 147, strângând din nou scorul la un avans de doar un frame pentru belgian (9-8).

Cum a reuşit Selby performanţa supremă în snooker

Efortul special al lui Selby a sosit în al 16-lea frame al meciului, englezul venind la masă după ce Brecel a lăsat o bilă roşie pe marginea buzunarului din colţul de jos, stânga.

Pe măsură ce entuziasmul din tribunele Teatrului Crucible creştea, el a continuat să pună în buzunar toate cele 15 bile roşii, în succesiune cu cea neagră, înainte de a curăţa masa şi de bilele colorate, provocând ropote de aplauze în tribune.

Arbitrul Brendan Moore, care a oficiat în a treia şi ultima sa finală Crucible înainte de retragere, l-a felicitat pe Selby, care a fost îmbrăţişat călduros şi de Brecel.

Isprava lui Selby vine la 40 de ani de la primul maxim din istorie reuşit la Crucible de Cliff Thorburn în 1983.

Englezul este al zecelea jucător care reuşeşte performanţa la Sheffield, Kyren Wilson izbutind şi el un 147 mai devreme în turneu.

În total, au fost 14 maxime la Crucible, Ronnie O'Sullivan şi Stephen Hendry reuşind câte trei fiecare.

Grupul select de jucători care au atins acest număr magic este completat de Cliff Thorburn, Jimmy White, Mark Williams, Ali Carter, John Higgins şi Neil Robertson.

Cele 147 de puncte ale lui Wilson au fost obţinute în timpul victoriei cu 10-5 în primul tur împotriva lui Ryan Day.

Selby va împărţi cu el un premiu suplimentar de 55.000 de lire sterline, 40.000 de lire sterline fiind oferite pentru un 147 şi 15.000 de lire sterline pentru cel mai mare break al turneului.

Ken Doherty, campionul mondial din 1997, a spus la BBC Two:

„A fost uimitor, să fiu aici şi să am o privelişte de la înălţime, este un moment magic în istoria Crucible. A face un maxim într-o finală este cireaşa de pe tort pentru Mark Selby în cariera sa.”

Shaun Murphy, campion mondial în 2005, a spus la rândul său:

„Fenomenal. Imagini iconice. Ironia faptului că în timpul pauzei am difuzat un reportaj despre Cliff Thorburn [care a realizat primul maxim de la Crucible în 1983] şi am sărbătorit aniversarea acestuia, pentru ca apoi, câteva cadre mai târziu Selby să realizeze şi el unul.

A fost absolut uimitor. Ce competitor. Ca apoi să urmeze câştigarea ultimului frame, este absolut vital. O zi foarte interesantă pe care o pregătim pentru mâine.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici