Marocul va construi cel mai mare stadion de fotbal din lume pentru a lua Spaniei finala din 2030

  • Spania, Portugalia şi Maroc se pregătesc să găzduiască Cupa Mondială din 2030.
  • Naţiunea africană este hotărâtă să facă tot posibilul pentru a organiza finala.
  • Un nou stadion de 115.000 de locuri şi problemele de la Federaţia spaniolă ar putea face ca finala să nu se joace pe Bernabeu sau pe Camp Nou
1123 afișări
Imaginea articolului Marocul va construi cel mai mare stadion de fotbal din lume pentru a lua Spaniei finala din 2030

Marocul va construi cel mai mare stadion de fotbal din lume pentru a lua Spaniei finala din 2030

Marocul vrea să profite de oportunitatea de a-i detrona pe spanioli, care sunt implicaţi într-un scandal propriu, şi să îşi adjudece o finală pe care toată lumea fotbalului o dă ca sigură că se va juca pe pământ european.

Miercurea trecută, Unitatea Centrală Operativă (UCO) a Guardia Civil a efectuat o razie la sediul Federaţiei Regale Spaniole de Fotbal în căutarea unor contracte presupus neregulamentare din ultimii cinci ani, perioadă în care Luis Rubiales a condus fotbalul spaniol.

Deşi aceste nereguli nu ameninţă organizarea Cupei Mondiale, ele ar putea avea un impact asupra desfăşurării celui mai aşteptat meci, finala Cupei Mondiale FIFA.

Stadionul pe care Marocul intenţionează să îl construiască pentru Cupa Mondială din 2030, pe care o organizează alături de Portugalia şi Spania, este cu adevărat grandios. O capacitate de 115.000 de spectatori este punctul forte al contractului atribuit firmei de arhitectură Cruz y Ortiz, conform insidethegames.

Contractul pentru construirea a ceea ce va fi „cel mai mare stadion de fotbal din lume" a fost atribuit unei firme de arhitectură condusă de spanioli, chiar naţiunea pe care Marocul speră să o întreacă.

Pe lângă arhitecţii spanioli, „visul marocan" de a găzdui finala pe teren propriu va fi realizat de firma britanică Populous, care va proiecta şi construi stadionul în colaborare cu firma franco-marocană Oulalous+Choi (O+C).

Mai sunt puţin peste şase ani până la Cupa Mondială, care va avea loc pentru prima dată pe trei continente, meciurile urmând să se dispute şi în Argentina, Uruguay şi Paraguay, pentru a sărbători 100 de ani de la prima ediţie a Cupei Mondiale FIFA, care a avut loc în capitala Uruguayului, Montevideo.

Cupa Mondială din 2030 va fi o Cupă Mondială care va cuprinde meciuri în şase ţări, pentru care Marocul va face un stadion amplasat la 38 de kilometri nord de Casablanca, pe un teren de 100 de hectare în oraşul El Mansouria, în provincia Benslimane.

Stadionul va fi o structură de mari dimensiuni, sub un acoperiş mare de tip baldachin. Designul este inspirat de adunarea socială marocană cunoscută sub numele de moussem şi are un buget estimat la 5 miliarde de dirhami (aproximativ 459 de milioane de euro).

Megastructura va fi cel mai mare stadion din lume, depăşind stadionul Rungrado 1st of May din Pyongyang, Coreea de Nord, care va rămâne al doilea ca mărime, cu o capacitate de 114.000 de locuri.

Pe lângă capacitatea sa uriaşă, stadionul va avea şi o pistă de atletism, o piscină acoperită, un centru comercial şi un hotel, îndeplinind toate cerinţele impuse de FIFA pentru a găzdui acest eveniment fotbalistic, care a fost urmărit de 1,5 miliarde de telespectatori numai în timpul ultimei finale.

Cel mai mare stadion marocan de până acum este Mohamed V din Casablanca (67.000 de locuri), care va rămâne la puţin peste jumătate din dimensiunea noului stadion aflat la doar câteva minute distanţă. Impozantul stadion va eclipsa stadionul renovat Camp Nou al Barcelonei, cu o capacitate de 105.000 de locuri, şi Santiago Bernabéu al lui Real Madrid (84.744).

De asemenea, va depăşi cu mult capacitatea stadionului Lusail din Qatar, care, la 18 decembrie 2022, a găzduit 88.966 de fani pentru una dintre cele mai memorabile finale din istorie dintre Argentina lui Messi şi Franţa lui Mbappé.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici