Martina Navratilova şi-a redobândit naţionalitatea cehă

Fosta jucătoare de tenis Martina Navratilova, în vârstă de 51 de ani, şi-a redobândit, la începutul anului, naţionalitatea cehă, la peste 30 de ani după ce şi-a părăsit ţara natală, Cehoslovacia, în acea vreme comunistă, pentru a locui în Statele Unite.

65 afișări
Imaginea articolului Martina Navratilova şi-a redobândit naţionalitatea cehă

Martina Navratilova şi-a redobândit naţionalitatea cehă (Imagine: Mediafax Foto)

"Mi-am redobândit naţionalitatea cehă din luna ianuarie", a anunţat Navratilova, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Tokyo, unde se află pentru a disputa meciuri demonstrative printre care şi unul cu Steffi Graf.

Născută în 1956, la Praga, Martina Navratilova şi-a pierdut naţionalitatea cehoslovacă la scurt timp după ce a fugit din ţară, în 1975. Fosta jucătoare de tenis anunţase, în primăvara anului trecut, că şi-a depus dosarul pentru redobândirea cetăţeniei cehe. Cehoslovacia nu mai există din 1993, despărţindu-se în două, Republica Cehă şi Slovacia.

Navratilova a precizat că şi-a păstrat şi naţionalitatea americană, având în prezent dublă cetăţenie.

În plin război rece, fuga Martinei Navratilova, pe atunci tânără speranţă a tenisului cehoslovac, a produs mare agitaţie, agasând autorităţile comuniste. Într-un interviu recent, Navratilova a explicat de ce a ales să fugă în Statele Unite: "Federaţia mea nu voia să mă lase să merg la turnee în Statele Unite, ceea ce însemna că nu voi putea să îmi urmez cariera".

Jucătoarea de origine cehă a reuşit ulterior unul dintre cele mai frumoase palmaresuri din istoria tenisului, câştigând 18 turnee de Mare Slam la simplu (9 Wimbledon, 4 US Open, 3 Australian Open şi 2 Roland Garros). Retrasă din circuitul WTA în 1994, Navratilova a revenit la dublu şi dublu mixt începând din 2000, continuând să câştige turnee. Ea şi-a încheiat definitiv cariera în septembrie 2006, după ce a câştigat US Open la dublu mixt, cel de-al 354-lea turneu din cariera sa.

Martina Navratilova, care merge frecvent în Cehia pentru a-şi vizita mama, intenţionează să deschidă în ţara sa natală o academie pentru tinerele jucătoare de tenis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici