Membrii ruşi ai CIO nu sunt vinovaţi pentru războiul din Ucraina, spune preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic

Nu toţi ruşii ar trebui să fie învinovăţiţi pentru decizia guvernului lor de a invada Ucraina şi asta îi include şi pe membrii ruşi ai Comitetului Internaţional Olimpic, a declarat vineri preşedintele CIO, Thomas Bach, apărându-şi decizia de a nu-i sancţiona.

336 afișări
Imaginea articolului Membrii ruşi ai CIO nu sunt vinovaţi pentru războiul din Ucraina, spune preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic

CIO a cerut federaţiilor internaţionale să mute evenimentele din Rusia şi să interzică accesul sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi la competiţii.

Cu toate acestea, nu a sancţionat sau interzis membrilor ruşi care fac parte din CIO să ia parte la reuniunile olimpice, în ciuda apelurilor larg răspândite în acest sens, şi nici nu a sancţionat Comitetul Olimpic Rus.

"Nu există justiţie dacă îi pictezi pe toţi cu aceeaşi pensulă", a declarat Bach în discursul său la sesiunea CIO.

"Acest lucru ar fi chiar contraproductiv, deoarece ar face jocul propagandei celor care susţin că sancţiunile sunt doar o parte a unei conspiraţii mai largi îndreptate împotriva ţării lor".

Rusia, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, are în prezent doi membri ai CIO, fosta campioană olimpică la săritura cu prăjina Yelena Isinbayeva şi Shamil Tarpishchev fiind ambii eligibili pentru a participa la sesiunea virtuală de vineri.

Fostul membru de lungă durată Vitaly Smirnov este membru de onoare al CIO. Fostul şef al Comitetului Olimpic Rus Alexander Zhukov este în prezent prim-vicepreşedinte al Dumei de Stat.

"Acest război nu a fost declanşat de poporul rus, de sportivii ruşi, de Comitetul Olimpic Rus sau de membrii CIO din Rusia", a declarat Bach.

CIO a declarat că membrii săi din Rusia nu au fost reprezentanţi ai ţării lor în CIO, ci mai degrabă reprezentanţi ai CIO în ţara lor.

De asemenea, a mai spus că solicitarea de interzicere a sportivilor ruşi şi belaruşi a fost o măsură de protecţie şi nu o sancţiune.

"Acestea sunt măsuri de protecţie - nu sancţiuni - măsuri pentru a proteja integritatea competiţiilor", a declarat Bach.

"Siguranţa sportivilor şi oficialilor ruşi şi bieloruşi nu a putut fi garantată din cauza sentimentelor profunde antiruseşti şi antibieloruseşti din atât de multe ţări în urma invaziei."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici