Mercedes s-ar putea retrage din Formula 1 în urma scandalului de corupţie

Producătorul german de automobile Mercedes s-ar putea retrage din Formula 1 din cauza scandalului de corupţie în care este implicat administratorul drepturilor comerciale ale Marelui Circ, omul de afaceri britanic Bernie Ecclestone, informează motorsport.com.

236 afișări
Imaginea articolului Mercedes s-ar putea retrage din Formula 1 în urma scandalului de corupţie

Bernie Ecclestone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul bancher Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, miercuri, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru faptul că a primit 44 de milioane de dolari mită de la Ecclestone.

După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani pentru a convinge banca la care era angajat să accepte vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1 deţinute către fondul de investiţii britanic CVC Partners.

Sentinţa de miercuri ar putea să-i pună pe procurorii din Munchen pe urmele lui Ecclestone, care a compărut în acest proces ca martor. În noiembrie 2011, el a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Potrivit publicaţiei economice Handelsblatt, acest caz a fost urmărit cu atenţie de Mercedes-Benz, care deţine o echipă în Formula 1 şi este totodată furnizor de motoare pentru alte team-uri.

Grupul Daimler are reguli anticorupţie stricte şi, potrivit acestora, nu poate fi implicat într-o competiţie afectată de un asemenea scandal. Daimler "nu tolerează practici imorale sau de corupţie ale angajaţilor săi ori ale partenerilor de afaceri", se arată în statutul grupului.

Laurentz Schmitt, avocat la firma Linklaters din Munchen, a confirmat faptul că "mita oferită de Ecclestone ar putea intra sub incidenţa regulilor anticoprupţie ale companiei germane".

Un al expert în drept a menţionat că "dacă Ecclestone va fi acuzat de mită, Daimler ar trebui să se retragă din Formula 1".

După opt etape disputate în Campionatul Mondial de Formula 1, echipa Mercedes, formată din piloţii germani Michael Schumacher şi Nico Rosberg, ocupă locul 5 în clasamentul constructorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici