Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână - Mediafax

Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână

Undeva în Militari, printre blocurile cenuşii, parcă te surprinde să găseşti o clădire modernă, unde, într-o atmosferă, atât prietenoasă, cât şi profesionistă, se poate face mişcare. Mirela Paşca parcă mai are şi acum pe chip din crisparea de pe vremea când cucerea medalii olimpice şi mondiale.

1103 afişări
Imaginea articolului Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână

Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână (Imagine: www.sports.webshots.com)

Mirela Paşca, în vârstă de 35 de ani, povesteşte cu un tondulce-amar despre perioada în care practica gimnastica deperformanţă. Ea destăinuie cu greu şi cu puţină teamă că, atâtbronzul la paralele la CM de Paris, cât şi argintul cu echipa la JOde la Barcelona, le-a cucerit doar într-o mână, în stânga, dreaptaavând-o accidentată. Campionatul Mondial s-a disputat în perioada15-19 aprilie, iar Jocurile Olimpice între 25 iulie-9 august,ambele competiţii în 1992.

"M-am accidentat cu o săptămână înainte de Paris. Mi-au spus cănu e nimic grav, dar, deşi mă durea, a trebuit să concurez. Amstrâns din dinţi de durere, dar am luat medalie atât la CM, cât şila JO. Mâna mă durea din ce în ce mai rău, ca, în decembrie, dupăce am venit din vacanţă, să nu o mai pot mişca deloc. În ianuarie'93 a trebuit să fiu operată de urgenţă. Nu am idee dacă mediculIoachim Oană sau cei de la federaţie au ştiut cât de grav suntaccidentată, dar, atât la Paris, cât şi la Barcelona, nu se concuracu rezerve, lotul fiind la limită".

Apoi, fosta campioană mai spune că i s-a descoperit o altăafecţiune abia după şase ani, când antrena în Spania.

"Altă accidentare am suferit-o în '91, la un concurs în Anglia,când am rămas înţepenită după un salt. De obicei la lot nu aveamdecât o asistentă. Mi-au zis că nu e nimic grav, aşa că amcontinuat. Ca, peste ani, când antrenam în Spania, să rămânînţepenită din nou, iar, în urma unui control, să mi se spună că defapt era o fisură la una din vertebre, căpătată la concursul dinAnglia".

În 1997, sătulă de ce se întâmplă în România, alege caleaexilului, plecând în Spania. "Am plecat pe cont propriu, ce o fi ofi, la «Doamne ajută»! Soluţia salvatoare a venit de la federaţiadin Madrid, care îmi oferea un post de antrenor coordonator dupărezultatele pe care le-am avut. Însă, aveam nevoie de o simplăhârtie că am activat în România... nu prea am înţeles de ce a fostatât de greu să mi se elibereze, chiar să se încerce să mi se punăpiedici, dar asta e, a trecut. Până la urmă, la insistenţelespaniolilor, s-a rezolvat".

În Spania devine antrenoare coordonatoare a echipei degimnastică a clubului Real Grupo De Cultura Covadonga din Gijon,obţinând rezultate notabile la câteva campionate naţionale aleSpaniei.

Dar problemele din România nu se opresc aici. "Eram în Spania şiauzisem că pot primi rentă viageră. O perioadă nu am primit banii,ba mi se spunea că de fapt nu se dă rentă, ba nu mi se primeauactele... într-un final, s-a rezolvat".

Cu banii strânşi din gimnastică în acele vremuri nu ai fi pututsă-ţi cumperi nici măcar o Dacie, spune fosta medaliată olimpică şimondială. "Bine că am prins postul de antrenoare în Spania, unde secâştigă, cred, de cel puţin de opt ori mai mult decât în România.Acolo, am reuşit, alături de soţul meu, Octavian Romas şi el fostsportiv de performanţă, să ne îndeplinim visul... acela de astrânge bani să construim o sală în care să antrenăm în România.Cătălin, primul copil a crescut cinci ani în Spania, al doilea,Codruţ, s-a născut în România, iar ambii continuă tradiţia familieiîn sport".

CV Mirela Paşca:

- s-a născut la 19 februarie 1975 la Baia Mare, iar la vârsta decinci ani s-a apucat de gimnastică

- a fost specialistă în proba de paralele, câştigândInternaţionalele României în 1990

- la Cupa Mondială din 1990 s-a clasat pe locul doi la paraleleşi pe locul trei la sol; în 1990 a devenit campioană europeană laparalele şi s-a clasat pe locul trei la bârnă; la CampionateleMondiale de la Indianapolis din 1991 a obţinut medalia de bronzalături de echipa României; la Campionatele Mondiale din 1992 s-aclasat pe locul trei la paralele; la Jocurile Olimpice din 1992 afost medaliată cu argint în proba pe echipe şi s-a clasat pe loculpatru la paralele

- În anul 1994 urmează cursurile facultăţii de educaţie fizicăşi sport, unde alături de Octavian Romas - fost campion laculturism, fac echipă la gimnastică aerobică

- În anul 1996, devine vicecampioană naţională la probaindividuală şi perechi în cadrul primului concurs naţional degimnastică aerobică organizat în România.

Material de Romeo Chiriac,romeo@mediafax.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici