Video Nicolae Dobrin s-a stins din viaţă

Fostul fotbalist Nicolae Dobrin (60 de ani) a decedat, vineri dimineaţă, la Spitalul Judeţean Piteşti, unde fusese internat în stare gravă, a anunţat ProTV.

4 afișări

Corpul neînsufleţit al lui Nicolae Dobrin a fost adus, vineri, în jurul orei 18.00, la Cimitirul municipal "Sfântu Gheorghe" din Piteşti, aici venind mii de persoane care au dorit să-şi ia rămas bun de la fostul fotbalist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Autorităţile locale din Piteşti au stabilit, de comun acord cu familia fostului fotbalist Nicolae Dobrin, ca acesta să fie înmormântat luni, şi nu duminică, aşa cum anunţaseră iniţial.

Potrivit primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, mai mulţi oameni de fotbal, antrenori sau apropiaţi ai lui Nicolae Dobrin, aflaţi în străinătate, şi-au exprimat dorinţa de a participa la înmormântare, însă sunt în imposibilitatea de a ajunge în România până duminică, astfel că au rugat-o pe soţia fostului fotbalist dacă este posibil să amâne cu o zi înmormântarea. Pendiuc a spus că familia lui Dobrin a fost de acord cu acest lucru, astfel că fostul fotbalist va fi înmormântat luni, şi nu duminică.

Astfel, autorităţile locale din Piteşti, împreună cu familia lui Nicolae Dobrin, au hotărât anumite modificări ale programului ceremonialului de înmormântare stabilit iniţial vineri dimineaţă. Potrivit lui Pendiuc, vineri, la ora 18.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al fostului internaţional va fi depus la Capela Cimitirului Municipal "Sfântu Gheorghghe" de pe strada Stadionului, din Piteşti.

"Începând de sâmbătă, ora 10.00, până luni, la ora 10.00, cei care vor să-şi ia rămas bun de la cel care a fost Nicolae Dobrin vor putea veni în decursul a 48 de ore pe Stadionul care-i poartă numele, loc unde va fi depus sicriul. Luni, la ora 11.00, pe stadion va începe ceremonialul de înmormântare, iar la ora 13.00 va începe slujba de înmormântare la biserica Sfântul Gheorghe din Piteşti. Luni, la ora 14.30, Nicolae Dobrin va fi înmormântat la Cimitirul Militar "Sfântu Gheorghe" din oraş", a declarat Tudor Pendiuc.

Dobrin a fost supus, la sfârşitul lunii februarie, la Spitalul Militar Central, unei intervenţii chirurgicale dificile prin care a fost operată o porţiune din lobul superior drept al plămânului, boala sa fiind cauzată în special de fumat. Dobrin a mai suferit o intervenţie chirurgicală în luna noiembrie a anului trecut, din cauza unei arterite. Atunci, medicii i-au reconstruit o arteră înfundată, fiind făcut un by-pass cu proteză sintetică, pe o porţiune cuprinsă între încheietura piciorului şi genunchi.

Născut pe 26 august 1947, Nicolae Dobrin a fost cel mai important jucător din istoria clubului FC Argeş şi unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului românesc.

Posesor al unor calităţi tehnice de excepţie, Dobrin a debutat în prima divizie la vârsta de doar 14 ani şi 10 luni în meciul Ştiinţa Cluj - Dinamo Piteşti (scor 5-1). Din 1959 până la finalul carierei, în 1983, a evoluat la numai la FC Argeş, cu excepţia a două sezoane (1980-1981 şi 1981-1982) când a jucat la CS Târgovişte.

Palmaresul personal al celui poreclit "Gâscanul" include două titluri de campion cu FC Argeş (1972 şi 1979) şi trei titluri de cel mai bun fotbalist al anului (1966, 1967 şi 1971). La echipa naţională a debutat la 18 ani, la 1 iunie 1966, într-o partidă cu Germania, disputată în localitatea Ludwig Shafen, meci pierdut de prima reprezentativă cu scorul de 0-1. În prima reprezentativă naţională a evoluat de 48 de ori, purtând de două ori banderola de căpitan.

Dobrin a fost component al lotului primei reprezentative care a participat la Cupa Mondială din Mexic 1970 şi al echipei care s-a calificat în sferturile de finală ale CE 1972. Pe lista performanţelor sale se înscriu 409 prezenţe în prima divizie, 111 goluri marcate în campionatul intern şi alte şase goluri înscrise pentru echipa naţională. A fost selecţionat în echipa lumii la 14 decembrie 1972, într-un meci organizat cu ocazia retragerii spaniolului Gento.

Cele două mari neîmpliniri ale mijlocaşului piteştean sunt legate de nefolosirea sa la nici unul dintre meciurile echipei naţionale de la CM 1970 din cauza unui conflict cu selecţionerul Angelo Niculescu şi de ratarea unui transfer la formaţia Real Madrid, mutare refuzată de dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Nicolae Dobrin a pregătit formaţia FC Argeş din postura de antrenor principal din data de 1 octombrie 1998 până pe 3 mai 1999, când şi-a anunţat demisia. El a mai îndeplinit diverse funcţii în cadrul clubului piteştean. Maestru emerit al sportului şi profesor de educaţie fizică, Nicolae Dobrin s-a ocupat în ultima perioadă de Şcoala de fotbal din Piteşti care îi poartă numele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici