Oligarhul rus Roman Abramovici ar putea pierde cetăţenia portugheză. Statul a deschis o anchetă

O anchetă privind acordarea cetăţeniei portugheze oligarhului rus Roman Abramovici a dus la deschiderea unor proceduri disciplinare împotriva angajaţilor implicaţi în acest proces, a anunţat marţi agenţia de presă Lusa.

1325 afișări
Imaginea articolului Oligarhul rus Roman Abramovici ar putea pierde cetăţenia portugheză. Statul a deschis o anchetă

Miliardarul rus a primit cetăţenia portugheză în aprilie 2021, în baza unei legi care oferă naturalizarea urmaşilor evreilor sefarzi care au fost expulzaţi din peninsula iberică în timpul Inchiziţiei medievale. Există o istorie puţin cunoscută a evreilor sefarzi în Rusia, deşi Abramovici este un nume de familie comun de origine evreiască Ashkenazi.

Ancheta Institutului de Registre şi Notariat (IRN), care oferă servicii de naţionalitate şi paşapoarte, a fost lansată în ianuarie, pe fondul criticilor unor activişti şi politicieni care au declarat că legea trebuie revizuită, deoarece consideră că este folosită de oligarhii ruşi pentru a se impune în UE, scrie Reuters

IRN a declarat că în urma anchetei iniţiale a fost deschisă o procedură disciplinară, dar a precizat că detaliile acesteia sunt confidenţiale. Aceasta nu a precizat pe câţi angajaţi au fost vizaţi.

O a doua anchetă privind acordarea cetăţeniei lui Abramovici a fost deschisă în ianuarie de procuratura portugheză, iar în funcţie de rezultatul acesteia, cetăţenia sa ar putea fi retrasă.

Abramovici s-a numărat printre mai mulţi miliardari ruşi adăugaţi marţi pe o listă neagră a UE, după ce săptămâna trecută a fost ţinta sancţiunilor britanice.

Anterior, marţi, ministrul portughez de externe, Augusto Santos Silva, a declarat că Portugalia va aplica măsuri restrictive împotriva oligarhilor ruşi convenite la nivelul UE, chiar dacă cei sancţionaţi de blocul comunitar sunt cetăţeni portughezi.

"Aceste sancţiuni sunt susţinute de autorităţile portugheze şi vor fi aplicate cu scrupulozitate", a declarat Santos Silva în parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici