Ordin de restricţie impus fostului preşedinte al federaţiei de fotbal spaniole

Înalta Curte din Spania a impus vineri un ordin de restricţie pentru a-l împiedica pe fostul şef al fotbalului spaniol Luis Rubiales să se apropie de jucătoarea echipei naţionale Jenni Hermoso, în timp ce acesta a compărut în faţa instanţei pentru a fi anchetat pentru agresiune sexuală.

132 afișări
Imaginea articolului Ordin de restricţie impus fostului preşedinte al federaţiei de fotbal spaniole

Ordin de restricţie impus fostului preşedinte al federaţiei de fotbal spaniole

Incidentul, care a avut loc la ceremonia de decernare a medaliilor, după ce echipa feminină a Spaniei a câştigat Cupa Mondială de la Sydney, Australia, la 20 august, a declanşat o reacţie de furie privind sexismul în sportul şi societatea spaniolă şi a provocat proteste similare cu mişcarea "Me Too".

Rubiales, în vârstă de 46 de ani, insistă că sărutul a fost consensual, în timp ce Hermoso spune că a fost forţată.

Ordinul îl împiedică pe Rubiales să încerce să o contacteze pe Hermoso sau să se apropie la mai puţin de 200 de metri de aceasta, potrivit unei declaraţii a instanţei. Judecătorul Francisco de Jorge a respins o solicitare a acuzării ca Rubiales să se prezinte la tribunal la fiecare două săptămâni.

Îmbrăcat într-un costum negru peste o cămaşă albă, Rubiales a părăsit Înalta Curte din Madrid împreună cu avocata sa, Olga Tubau, după o audiere cu uşile închise care a durat aproximativ o oră. El nu a vorbit cu presa care aştepta afară.

În timpul mărturiei, Rubiales a negat acuzaţiile, potrivit unei declaraţii a biroului procurorului, citată de Reuters.

După săptămâni întregi în care a rezistat apelurilor venite din partea jucătorilor, politicienilor şi grupurilor de femei de a demisiona din funcţia de preşedinte al Federaţiei Regale Spaniole de Fotbal (RFEF), Rubiales a demisionat în cele din urmă la 10 septembrie.

El se consideră în continuare nevinovat, spunând că a acţionat cu consimţământ într-un moment de sărbătoare şi bucurie.

După ce Hermoso le-a spus procurorilor că Rubiales a sărutat-o pe gură fără consimţământul ei, în timp ce o ţinea de cap cu ambele mâini - un moment văzut de milioane de oameni la televizor - procurorul de stat Marta Durantez Gil a depus o plângere judiciară.

Ea a adăugat o posibilă infracţiune de constrângere după ce Hermoso a declarat că ea şi rudele sale au fost presate de Rubiales şi de anturajul său să spună că a aprobat ceea ce s-a întâmplat.

Judecătorul De Jorge conduce investigaţia, care trebuie să preceadă orice acuzaţie formală în conformitate cu legislaţia spaniolă şi va decide dacă se va judeca sau nu cazul. El ar putea fi închis între unu şi patru ani.

Investigaţia ar putea dura mai multe luni.

"Putem susţine ceea ce am spus de la început. A fost un sărut fără consimţământ, toată lumea a văzut imaginile", a declarat avocata lui Hermoso, Carla Vall, reporterilor după audiere.


Cazul juridic va fi, de asemenea, un test public al legii emblematice a guvernului de coaliţie de stânga "Solo sí es sí" (Doar da este da), care pune consimţământul în centrul relaţiilor sexuale.

Numeroşi jucători, organisme sportive şi politicieni au susţinut-o pe Hermoso într-o campanie care s-a coagulat în jurul hashtag-ului #SeAcabó (S-a terminat) pe reţelele de socializare.

Peste 80 dintre cele mai bune jucătoare spaniole, printre care şi cele 23 de campioane mondiale, au refuzat să joace pentru echipa naţională până când nu vor avea loc schimbări în linia şi stilul de management al RFEF.

Vineri, jucătoarele au anunţat RFEF că vor continua boicotul, în pofida demisiei lui Rubiales şi a înlocuirii antrenorului echipei, Jorge Vilda, cu asistenta sa Montse Tome.

Federaţia spaniolă de fotbal, dominată de bărbaţi, a primit o nouă lovitură joi, când poliţia a arestat trei jucători de la echipa de tineret a clubului Real Madrid, suspectaţi că au distribuit o înregistrare video cu caracter sexual în care apărea un minor.

Mama unei adolescente de 16 ani din Insulele Canare a depus o plângere în legătură cu înregistrarea video, despre care a spus că a fost făcută fără consimţământul ei, a declarat poliţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici