Părinţii atletei Caster Semenya refuză examinarea fiicei lor

Părinţii atletei sud-africane Caster Semenya nu sunt de acord ca fiica lor să fie supusă unor teste pentru a i se determina sexul, chiar cu riscul ca noua campioană mondială la 800 metri să-şi piardă medalia de aur câştigată, miercuri, la Berlin.

37 afișări
Imaginea articolului Părinţii atletei Caster Semenya refuză examinarea fiicei lor

Părinţii atletei Caster Semenya refuză examinarea fiicei lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vom accepta astfel de teste, nu suntem de acord cu asta. Ar fi mai bine pentru ea chiar să refuze medalia de aur. Refuzăm ca fiica noastră să fie umilită astfel", a declarat pentru The Times tatăl sportivei, Jacob.

"Vor să o examineze, dar asta nu se va întâmpla cât eu sunt în viaţă. Este fată. Eu i-am dat naştere şi ştiu că este fată. Trebuie să-i dea fiicei mele ceea ce merită. Ea este cea care a câştigat această medalie", a precizat şi mama sportivei, Dorcus.

Vineri, cotidianul sud-african Sowetan a publicat o copie a certificatului de naştere al sportivei, care atestă genul feminin.

Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a solicitat forului de profil din Africa de Sud informaţii despre atleta Caster Semenya, câştigătoarea probei de 800 de metri din cadrul CM, care este suspectată că ar fi hermafrodită. Purtătorul de cuvânt al IAAF, Nick Davies, a declarat, joi, că se doreşte întocmirea unui dosar, ce include expertize ale specialiştilor, psihologi şi ginecologi, proces ce va dura mai multe săptămâni.

Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Africa de Sud, Leonard Chuene, a declarat, pentru The Times, că atleta Caster Semenya nu a dorit iniţial să participe la festivitatea de premiere de la Berlin. "Mi-a spus că nu vrea să meargă pe podium, dar i-am spus că trebuie. Caster mi-a spus: «Nimeni niciodată nu mi-a spus că nu aş fi fată, dar pentru oamenii de aici, de la Berlin, nu sunt. Nu sunt băiat. De ce m-aţi adus aici? Ar fi trebuit să mă lăsaţi în satul meu»", a povestit Leonard Chuene.

Semenya a devenit o eroină naţională în Africa de Sud, unde a primit sprijinul Congresului Naţional African, partidul aflat la putere.

Semenya, în vârstă de 18 ani, s-a impus, miercuri seară, în proba de 800 metri de la Campionatele Mondiale de atletism de la Berlin, cu un minut, 55 de secunde şi 45 de sutimi, egalând cea mai bună performanţă mondială în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici