Patinatoarea Kamila Valieva dă vina pe desertul cu căpşuni al bunicului pentru testul de dopaj

Kamila Valieva, patinatoarea rusă suspendată pentru dopaj, a susţinut că substanţa interzisă a ajuns în organismul ei prin consumul unui desert de căpşuni pregătit de bunicul ei pe un tocător pe care îl folosea pentru a-şi zdrobi medicamentele.

140 afișări
Imaginea articolului Patinatoarea Kamila Valieva dă vina pe desertul cu căpşuni al bunicului pentru testul de dopaj

Patinatoarea Kamila Valieva dă vina pe desertul cu căpşuni al bunicului pentru testul de dopaj

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a publicat recent raportul complet al verdictului său, justificând interdicţia impusă sportivei. Valieva a susţinut că mâncarea a fost contaminată din greşeală de medicamentele pentru inimă ale bunicului ei, relatează Sky News.

Cuvântul ,,căpşună" apare de 43 de ori în documentul care detaliază motivele pentru care judecătorii i-au respins argumentul.

Valieva avea 15 ani când s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj.

Vestea că a fost depistată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, în timpul campionatelor naţionale ruseşti din decembrie 2021, a apărut în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing. Ea se număra printre favoritele la medalia de aur olimpică individuală, după ce câştigase deja aurul pe echipe, după ce a concurat sub egida Comitetului Olimpic Rus.

Valieva a propus trei posibile explicaţii pentru testul pozitiv, toate legate de un desert cu căpşuni pe care susţine că bunicul ei, Gennaidy Solovyov, i l-a oferit în noaptea dinaintea plecării la Sankt Petersburg.

Dar Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA), unul dintre cele trei organisme care au dat curs verdictului TAS, alături de Uniunea Internaţională de Patinaj (ISU) şi Agenţia Rusă Anti-Doping (RUSADA), a respins explicaţia.

WADA susţinea că nu este credibil ca o sportivă de elită să ia cu ea un desert de căpşuni făcut în casă peste tot în Rusia şi să îl mănânce în timpul unei perioade de concurs.

De asemenea, WADA a pus sub semnul întrebării lipsa dovezilor medicale referitoare la afecţiunea cardiacă a bunicului lui Valieva, afirmând că este ,,aproape imposibil" ca acesta să fi avut o astfel de afecţiune ,,fără să existe vreo dovadă”.

Kamila Valieva a primit patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, potrivit Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici