Phelps şi China, atracţiile Jocurilor Olimpice de la Londra

Cel mai valoros înotător al tuturor timpurilor, Michael Phelps, autorul unei "recolte" istorice de 8 medalii de aur la JO de la Beijing, va fi, alături de echipa Chinei, una dintre atracţiile ediţiei din 2012 a competiţiei olimpice, după ce în 2011 a prins din nou gustul victoriei.

302 afișări
Imaginea articolului Phelps şi China, atracţiile Jocurilor Olimpice de la Londra

Michael Phelps (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Phelps nu şi-a spus încă ultimul cuvânt în sport. La 26 de ani, băiatul din Baltimore face încă valuri şi şi-a propus să-şi îmbogăţească colecţia de 14 medalii olimpice de aur.

"Recolta" sa nu va fi în mod sigur la fel de remarcabilă ca la JO din 2008, de la Beijing, unde a intrat în istorie cu cele opt titluri. După JO-2008, el a continuat să lupte şi a mai obţinut câteva rezultate bune. Superstarul american şi-a oferit mai întâi o pauză lungă după Beijing şi a făcut să se vorbească despre el după o petrecere, la care a fost fotografiat fumând canabis.

El şi-a păstrat primul loc la Campionatele Mondiale din 2009, însă, în 2010, Phelps a fost retrogradat pe planul secund de compatriotul său Ryan Lochte. În 2011, Lochte se descurcă mai bine decât maestrul Phelps, însă acesta din urmă şi-a început ascensiunea la Campionatele Mondiale de la Shanghai, unde a obţinut trei medalii de aur şi, mai important decât orice, şi-a regăsit motivaţia.

După revenirea sa în bazin în luna septembrie, elevul lui Bob Bowman are numai presimţiri bune şi este fericit că şi-a regăsit "vechile senzaţii".

Pe pagina sa de Facebook, americanul îşi anunţă poziţia, citându-l pe Napoleon Hill: "Răbdarea, perseverenţa şi transpiraţia formează o combinaţie imbatabilă pentru succes". Punct de vedere întărit şi în cadrul emisiunii lui Oprah Winfrey: "Indiferent care este obiectivul vostru, puteţi să-l atingeţi dacă vă place efortul".

O altă atracţie a JO din 2012 va fi China, care nu a încetat să progreseze şi care a strălucit la CM din 2011 prin tânărul campion Sun Yang, care s-a remarcat după ce a stabilit un nou record mondial la 1.500 metri, singura probă ce a rezistat nebuniei combinezoanelor din poliuretan.

În acest an, China a făcut lumea să viseze după ce a terminat pe locul doi în clasamentul pe medalii al Campionatelor Mondiale, desfăşurate la Shanghai, cu un total de 14 medalii, dintre care cinci de aur. În urmă cu patru ani, China ocupa locul 17 în clasamentul mondial general. O ascensiune ce s-a întrezărit încă de la JO-2008, unde fetele au fost uimitoare.

În 2011, un tânăr sportiv a fost cel care a creat senzaţie. Sun Yang a obţinut patru medalii la CM, dintre care două de aur. Stabilind un nou record mondial la 1500 metri, Sun Yang (20 de ani) a impresionat prin talentul său, prin putere, anduranţă şi viteză.

Deşi prestaţia sa a fost una excepţională, Sun Yang a lăsat să se întrevadă că nu va fi singurul chinez care va lupta pentru un loc pe podium la JO de la Londra. Însă, este greu să avansezi nume, deoarece China ştie să producă exact la momentul potrivit înotători pentru podium, dar care sunt puţin sau chiar deloc cunoscuţi până atunci.

(Material realizat de Paula Rusanu, paula.rusanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici