Povestea echipei FC România, din Liga a 8-a din Anglia. E mai mult decât un club de fotbal

Românii din Anglia au pus bazele unui proiect cunoscut la nivel mondial. FC România e mai mult decât un club de fotbal. Este iniţiativa câtorva compatrioţi de a alunga dorul de ţară într-un mod inedit.

2309 afișări
Imaginea articolului Povestea echipei FC România, din Liga a 8-a din Anglia. E mai mult decât un club de fotbal

Povestea echipei FC România, din Liga a 8-a din Anglia

Au sperat că pot face ceva şi dincolo de graniţele ţării, dar nu au uitat de unde au plecat. Au ales un trai mai bun, dar au găsit, prin fotbal, un motiv să părăsească cu gândul problemele cotidiene din înceţoşatul tărâm britanic şi să se simtă mai aproape de casă, îmbrăcând un tricou cu însemnele tricolorului. Totul a pornit în urmă cu aproape 13 ani. Începutul nu a fost uşor, dar rezultatele i-au uimit. Reculul a venit, dar a fost peste aşteptări. Echipa a ajuns cunoscută peste mări şi oceane. Până şi japonezii şi americanii s-au arătat uluiţi de modul în care a fost conceput totul. Acum, echipa îşi trăieşte momentele de glorie. Şi-a îndeplini visul. A evoluat în FA Cup (cea mai veche competiţie fotbalistică din lume), şi-a văzut numele proiectat pe impunătorul Wembley şi a ajuns la un nivel semiprofesionist, activând în eşalonul opt din Anglia.

FC România este un motiv fotbalistic care ne face să ne mândrim. Cu ocazia a 100 de ani de România, ProSport a ales să prezinte povestea din spatele succesului. Am stat de vorbă cu Ionuţ Vintilă, managerul şi, totodată, autorul acestui proiect. A evoluat pentru Chindia Târgovişe, dar s-a mutat în urmă cu ceva ani cu familia în Anglia. A ajuns acolo ca majoritatea românilor. Lucrează şi acum în construcţii, dar pasiunea pentru sportul căruia i-a acordat ani din viaţă l-a tras înapoi. A decis că este momentul să trăiască din nou viaţa de la nivelul gazonului şi să simtă bucuria de după fiecare meci câştigat. Alături de câţiva prieteni a dat drumul proiectului FC România. Aşa a început totul.

ProSport: Cum a fost înfiinţată echipa?
Ionuţ Vintilă: Echipa s-a infiinţat în 2006, fiind formată de mine, împreună cu un grup de prieteni. A fost afiliată în competiţiile de fotbal din UK cu obiectivul de a ne strânge într-un cadru organizat la sfârşit de săptămână pentru mişcare. Nu am avut probleme cu statutul juridic, am fost acceptaţi cu acest nume de ţară de către The FA.

Ideea numelui a venit din patriotism?
Da, a venit din patriotism! Numele şi emblema le-am ales eu, mi-am dorit să arătăm celor din UK că noi românii putem face şi lucruri frumoase.

Îţi mai aminteşti primul meci, cum a fost?
Primul meci rămâne unul special. Ţin minte că s-a desfăşurat într-un parc imens cu peste 20 de terenuri, unde noi am pus plasele şi era un singur arbitru. Intram în terenul celorlalţi care aveau meci lângă al nostru să luăm mingea când ieşea în afara jocului. Pentru noi a fost tot ce ne doream, să facem mişcare la sfârşit de săptămână într-o competiţie.

Beneficiaţi de aportul suporterilor la meciuri?
Doar la meciurile importante pot spune că avem suporteri români, dar nu foarte mulţi din păcate.

Sunt şi suporteri englezi care vin să vă susţin la partidele de acasă?
La început a fost mai dificil datorită sau din cauza numelui echipei, dar au început să se obişnuiască cu noi şi să fim respectaţi pentru ceea ce facem. În 12 ani, această echipă a ajuns din parcuri la nivel semipro cu prezenţe în competiţiile organizate de către The FA (The FA Cup,The FA Trophy, The FA Vase, Bostik League). Avem şi suporteri englezi care poartă fularele noastre la gât, cumpără fanione, tricouri de joc.

Cât de greu a fost să găsiţi un teren care să se încadreze în standardele FA?
Trebuia să găsim unul pentru promovarea în Liga a 9-a. L-am găsit acum 6 ani, plătim chirie şi ne disputăm meciurile oficiale şi acum. Acest stadion se încadrează normelor pănă în Liga a 6-a (Conference). Dispune de nocturnă, teren artificial de antrenament, 3.000 de locuri, club house, parcare pentru 300 de maşini, turnicheţi. De fapt, toate echipele de Liga a 8-a oferă aceste facilităţi.

Probabil mulţi vor spune că Liga 8, unde activăm sezonul acesta, este un nivel mediocru, dar majoritatea echipelor de la acest nivel pot evolua cu succes în Liga 3 din România.

Pe site-ul clubului sunt o serie de sponsori. Cum au fost atraşi?
Sponsorii echipei, fără de care nu putem exista, sunt dintre prietenii noştri. Au venit alături de noi să ne susţină financiar pentru că au apreciat ce facem ca şi club, iar prin intermediul acestui interviu ţin să le mulţumesc.

Cum a ajuns Givora să fie sponsorul tehnic?
Nu este sponsor tehnic, clubul a plătit tot ce înseamnă echipament de joc şi prezentare, fără niciun fel de reducere.

În momentul de faţă încercaţi să atrageţi copiii către club, prin Academia FC România, există interes în acest sens?
În prezent avem doar copii români. Această academie este deschisă de o lună de zile, având toată documentaţia necesară pentru desfăşurarea activităţii. Suntem la început dar sunt sigur că în viitor copiii vor fi în număr şi mai mare.

A ajuns ca FC România să fie, probabil, cel mai mediatizat club românesc, chiar dacă nu joacă în ţară. Numele a ajuns în cele mai importante ziare şi pe cele mai cunoscute site-uri de sport din lume, în BBC Sport, Gazzetta dello Sport, L’equipe, The Times sau The Sun. Cât de mare este impactul?
Sincer, nu mă aşteptam. Numele şi rezultatele echipei probabil că au produs această mediatizare. În schimb, impactul nu este cel dorit la nivelul comunităţii de români din UK, nu este alături de echipă. Sunt sigur că altă comunitate dacă avea echipă la acest nivel, cu o asemenea mediatizare, ar fi fost diferit. De exemplu, dacă exista FC Turcia sau FC Polonia erau prezenţi la meci peste 500 de spectatori şi erau ajutaţi. Păcat!

Aţi fost vreodată sunaţi de FRF/ LPF sau o entitate din ţară care să vă felicite sau să ofere sprijin?
Nu, niciodată. Probabil nici nu se ştie că existăm. Suntem fericiţi că munca noastră este apreciată de alte naţiuni, dovadă publicaţiile care au scris şi scriu despre noi.

Care este visul cel mai mare al FC România?

Visul cel mare mi s-a îndeplinit. Prezenţa în Cupa Angliei, cu numele ţării mele, în cea mai veche competiţie din lume. Ca să pot să-mi propun ceva, trebuie un buget. În momentul de faţă având bugetul cel mai mic dintre toate echipele din Liga a 8-a, nu-mi rămâne decât să-mi propun să nu retrogradăm sezonul acesta, iar pe viitor să continuăm să existăm.

Care a fost cel mai important fotbalist care a evoluat pentru FC România?

Au fost mai mulţi jucători cu prezenţe în Liga 1 din România, dar cu CV- ul cel mai important a fost Claudiu Răducanu.

Care a fost cel mai frumos moment al echipei?
Au fost mai multe: promovări succesive, meciurile câştigate în FA Cup, prezenţele la emisiunile TV sportive din Anglia, România, Japonia, numele echipei pus pe stadionul Wembley înaintea finalei The FA Cup de anul trecut, iniţiativa celor de la The FA de a aduce trofeul la prima noastră prezenţă în această competiţie...

Cu ce faceţi deplasările?
Cu maşinile personale. Nu rămânem în oraşul respectiv, ne întoarcem acasă după meciuri. Ne primesc ok, nu avem probleme, aşa cum v-am spus mai sus, suntem respectaţi.

Nu aveţi autocar personal?
Pentru deplasările lungi închiriem autocar. Ne dorim unul al nostru, personalizat, dar cu bugetul pe care ne chinuim să-l avem sezon de sezon, prin care doar supravieţuim în competiţie, nu ne permitem să visăm. Doar înscrierea în competiţie sezonul acesta a fost 2.000 de lire.

Toţi jucătorii muncesc, au posibilitatea să se învoiască în zilele de meci?
Toţi jucătorii fac eforturi mari pentru a se prezenta la jocuri, seara în nocturnă după muncă sau sâmbăta. Sezonul oficial are în jur de 45 de jocuri. Din păcate, nu întotdeuana pot veni la jocuri din cauza joburilor.

Cum au ajuns englezii Oliver Cleaver şi Toby Clever la FC România?
Au ajuns printr-un englez, dar au şi plecat către alte echipe. Primul străin din istoria clubului a fost Lazar Kumanov, de naţionalitate bulgară, care a stat alături de această echipă 8 ani.

Cum e să îl ai pe Maradona în echipă?
Maradona Chiriac este un jucător cu prezenţe in eşaloanele 2 şi 3 din România. Îşi doreşte să contribuie la rezultatele pozitive ale acestei echipe, venind din Birmingham către Londra meci de meci.

Cei care vor să facă parte din echipă dau probe?
Da, în mare parte. Sunt trialuri organizate la începutul sezonului.

S-a pus problema aducerii de jucători din ligile din România?
S-au adus acum 3 ani mulţi jucători de Liga a doua, o parte din ei au rămas, alţii nu.

Vă întâlniţi şi în afara zilelor de antrenament sau meci?
Timpul şi viaţa din UK, muncă, familie, fotbal ne strâng mai greu la o întâlnire. Poate un eveniment important din viaţa unui coleg de echipă, nunţi, botezuri, să ne aducă pe toţi cu familiile.

Aveţi vreun bar românesc în care vă adunaţi după meciuri?

Nu avem, mai bem câte o bere după meciuri la club house-urile respective din incinta fiecărui stadion destinat suporterilor.

Ce vă lipseşte cel mai mult din ţară?
Tot ce înseamnă România.

Cum treceţi peste dorul de ţară?
Dor de România mereu a existat şi va exista, încercăm să trecem peste, prin activităţile pe care le avem, viaţa de aici.

Cum veţi sărbători ziua de 1 decembrie?
Avem joc in deplasare la Waltham Abbey, sper să reuşim un rezultat bun şi să sărbătorim cu o bere după joc.

Un mesaj de 1 decembrie pentru 100 de ani de România.
Tuturor românilor de pretutindeni, un călduros LA MULŢI ANI!!!

Lotul FC România:
Adrian Darabant, Andre Lima (portughez), Robert Rogojină, George Taban, Cosmin Sandu, Aureliu Tîrcă, Felix Lupu, Dragoş Voicu, Mihai Dinu,Viorel Gabor,Cristi Iacob, Andrei Baciu, Adrian Bălşanu, Gabriel Ghinea, Maradona Chiriac, Mihai Botoşan, Bogdan Ungureanu, Sergiu Pitaru (toţi români).

Dinu Bârcari, Sergiu Maximov, Octavian Ciuntu, Nicolai Guţu, Dumitru Gritcan , Radu Catan(toţi moldoveni) Onokwai Chidubem, Henry Mabassa (englezi), Mauricio Martinez (columbian).

Toţi fotbaliştii lucrează în construcţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici