Preşedintele CIO, Thomas Bach, deranjat de declinul Valievei, acuză anturajul sportivei

  • Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat vineri că a fost „înfiorător" să o vadă pe patinatoarea rusă Kamila Valieva cedând sub presiune, la Jocurile Olimpice de la Beijing, în timp ce scandalul de dopaj continuă să se desfăşoare în jurul ei.
  • Bach a atacat în mod direct anturajul tinerei de 15 ani.
919 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CIO, Thomas Bach, deranjat de declinul Valievei, acuză anturajul sportivei

Controversa din jurul cazului de dopaj al Kamilei Valieva a deschis o dezbatere cu privire la adecvarea mediului olimpic pentru minori, context în care preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a declarat că CIO are mijloace limitate de acţiune, relatează Reuters.

Valieva, care era liderul probei feminine de patinaj artistic după programul scurt, a cedat joi seară în proba de patinaj liber şi a terminat abia pe locul patru, în timp ce compatrioata sa Anna Shcherbakova a obţinut medalia de aur.

„Trebuie să spun că am fost foarte, foarte tulburat ieri când am urmărit competiţia la televizor", a declarat Bach într-o conferinţă de presă. „Cât de mare trebuie să fi fost presiunea asupra ei".

Valieva a picat un test de dopaj la campionatele naţionale din decembrie anul trecut, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva ajutase deja Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câştige proba pe echipe.

Agenţia rusă de antidoping i-a ridicat o interdicţie provizorie, iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins luni un apel al CIO, al Uniunii Internaţionale de Patinaj (ISU) şi al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) pentru a reintroduce suspendarea, permiţându-i astfel să concureze în proba individuală de marţi şi joi.

„Să o vezi chinuindu-se pe gheaţă, să o vezi, cum încearcă să se mobilizeze din nou, cum apoi încearcă să îşi termine programul şi puteai vedea în fiecare mişcare, în limbajul corpului, puteai simţi că este vorba de un stres mental imens, imens şi poate că ar fi preferat să părăsească pur şi simplu gheaţa şi să încerce să lase această poveste în urmă", a spus Bach.

Valieva a părăsit gheaţa ascunzându-şi lacrimile şi a plâns în aşteptarea punctajului, în timp ce antrenorul ei, Eteri Tutberidze, părea că ar fi certat-o.

„De ce ai lăsat-o baltă? Explică-mi, de ce? De ce ai încetat complet să lupţi? Undeva după Axel ai lăsat-o baltă", a spus Tutberidze.

Această reacţie l-a derutat pe Bach, care a spus că este „extrem de important" să se cerceteze anturajul lui Valieva.

„Când am văzut după aceea cum a fost primită de anturajul ei apropiat... a fost înfiorător să văd acest lucru", a spus Bach.

„În loc să îi ofere confort, în loc să încerce să o ajute, puteai simţi această atmosferă înfiorătoare, această distanţă şi, dacă interpretai limbajul corporal al acestora, era şi mai rău, pentru că era vorba chiar de un fel de gesturi dispreţuitoare.

Toate acestea nu-mi dau prea multă încredere în anturajul cel mai apropiat al Kamilei".

Bach a recunoscut că CIO nu poate face mare lucru pentru a controla grupul de persoane din jurul oricărui atlet.

„Vedem că avem mijloace extrem de limitate pentru a aborda această problemă", a spus el. „Nu suntem poliţie, nu putem interoga şi nu putem avea o procedură oficială de urmărire penală, iar sancţiunile noastre sunt extrem de limitate.

În cele din urmă, este o chestiune în care avem nevoie de sprijinul guvernelor".

WADA a declarat că lansează o anchetă asupra anturajului lui Valieva, din care face parte, printre alţii, şi medicul echipei de patinaj artistic Filipp Shvetsky, care în trecut a fost suspendat pentru implicare în dopajul sportivilor.

Bach a mai spus că CIO va analiza şi regulile care se aplică minorilor la competiţii, deoarece Valieva a fost autorizată să concureze şi datorită circumstanţei atenuante că avea 15 ani.

„Într-o competiţie corectă, aceleaşi reguli trebuie să se aplice tuturor", a spus Bach.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici