Primul câştigător spaniol al Turului Franţei, Federico Bahamontes, a murit la vârsta de 95 de ani

Federico Bahamontes, primul spaniol care a câştigat Turul Franţei, a murit la vârsta de 95 de ani, au anunţat marţi oficialii spanioli, citaţi de Reuters.

180 afișări
Imaginea articolului Primul câştigător spaniol al Turului Franţei, Federico Bahamontes, a murit la vârsta de 95 de ani

Sursa foto: X/Tour de France

Bahamontes, care şi-a câştigat porecla "Vulturul din Toledo" după numeroasele victorii în etapele de munte, a câştigat Turul Franţei în 1959 şi a fost, de asemenea, primul ciclist care a realizat tripla, câştigând clasamentul "Regele Munţilor" în toate cele trei Mari Tururi.

Născut la Toledo, acesta a câştigat 11 etape în Marele Tur, între 1954-1965, şi a fost desemnat cel mai bun căţărător din toate timpurile din Turul Franţei în 2013 de către ziarul francez L'Equipe.

"Deplângem cu profundă tristeţe pierderea lui Federico Martin Bahamontes, Vulturul din Toledo, un reper în sport care a dus numele oraşului nostru în vârf", a declarat primarul din Toledo, Carlos Velazquez, într-un comunicat pe reţelele de socializare.

Cunoscut ca un personaj înflăcărat şi excentric, care nu a fost întotdeauna popular printre rivali, Bahamontes s-a oprit odată în vârful Col de Romeyere cu spiţele rupte şi a mâncat îngheţată în timp ce aştepta maşina echipei sale şi plutonul de ciclişti.

S-a retras la 37 de ani, după o victorie la Montjuic.

"Fiu adoptiv al oraşului Toledo, admirat şi iubit, Fede ne-a încântat cu căţărările sale extraordinare. Magazinul său de biciclete, din Plaza de la Magdalena, din oraşul nostru, a fost un loc de pelerinaj pentru toţi fanii", a adăugat Velazquez.

"Îi vom onora memoria cu două zile de doliu oficial, în semn de durere şi de recunoaştere a tuturor locuitorilor din Toledo. Datorită lui am câştigat cu toţii Turul. Cele mai profunde condoleanţe pentru cei dragi lui. Fie ca el să se odihnească în pace".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici