Protest CNCD la UEFA faţă de bannerul de la Steaua-Ujpest

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc, a trimis, vineri, o adresă conducătorului UEFA, Michel Platini, în legătură cu bannerul afişat de suporterii Stelei la meciul cu Ujpest, din prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Europa.

157 afișări
Imaginea articolului Protest CNCD la UEFA faţă de bannerul de la Steaua-Ujpest

Protest CNCD la UEFA faţă de bannerul de la Steaua-Ujpest (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

"Protestez în mod public faţă de mesajul bannerului afişat de suporterii echipei Steaua în meciul cu Ujpest, disputat pe 16 iulie 2009. Mesajul de pe banner prejudiciază demnitatea ungurilor şi crează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare şi ofensatoare la adresa comunităţii maghiare din România (1,5 milioane de locuitori): "Cât ţine o unguroaică rahatul în ea? Răspuns: 9 luni". Am apreciat că UEFA a luat măsurile necesare pentru a preveni şi combate discriminarea în sport şi aş fi recunoscător dacă dumneavoastră m-aţi putea ţine la curent în legătură cu acest subiect", se arată în scrisoarea adresată de Asztalos Csaba Ferenc preşedintelui UEFA.

La partida tur dintre Steaua şi Ujpest, suporterii echipei bucureştene au afişat pe aproape toată durata partidei un banner pe care scria, în ungureşte, "Cât ţine o unguroaică rahatul în ea? Răspuns: 9 luni". De asemenea, un suporter stelist, de la peluza sud a intrat pe teren în minutul 62, el fiind oprit de către forţele de ordine.

În urma acestor incidente, Comisia de Disciplină a UEFA a amendat cu suma de 50.000 de euro gruparea FC Steaua.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a înregistrat plângerea penală a UDMR împotriva unor autori necunoscuţi care au afişat un banner şovin la meciul Steaua-Ujpest şi va începe cercetările prealabile în acest caz, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniela Bălaşa.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti a precizat că a fost înregistrată o plângere a UDMR împotriva unor persoane necunoscute, acuzate de infracţiunea prevăzută la articolul 317 din Codul penal - instigare la discriminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici