Pseudoefedrina a fost din nou introdusă de WADA pe lista produselor interzise

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, sâmbătă, că pseudoefedrina va fi din nou introdusă pe lista produselor interzise începând cu data de 1 ianuarie 2010, în timp ce folosirea salbutamolului, utilizat pentru tratarea astmului, va fi autorizată mult mai uşor.

1360 afișări
Imaginea articolului Pseudoefedrina a fost din nou introdusă de WADA pe lista produselor interzise

Pseudoefedrina a fost din nou introdusă de WADA pe lista produselor interzise (Montaj foto)

Ca în fiecare an, Comitetul Executiv al WADA a aprobat, în cadrul reuniunii de la Montreal, noua listă "cu produse şi metode interzise" pentru anul 2010, care va fi publicată pe 1 octombrie, lăsând la dispoziţia spotivilor trei luni pentru a lua cunoştinţă schimbările intervenite.

Una dintre principalele modificări vizează pseudoefedrina (un decongestionant), care a fost considerată substanţă interzisă înainte de anul 2003, dar care ulterior a fost scoasă de pe listă.

"Rezultatele unui studiu au arătat semne clare de abuz (respectiv utilizarea în concentraţii ridicate a pseudoefedrinei) în anumite sporturi şi anumite regiuni. Literatura prezintă de altfel dovezi ştiinţifice privind o îmbunătăţire a performenţelor în cazul utilizării unor doze ridicate din această substanţă", se arată într-un comunicat.

O altă modificare priveşte substanţa salbutamol. Astfel, un sportiv nu va mai fi declarat dopat cu această substanţă dacă, în urma testelor, va fi descoperită o concentraţie mai mică de 1.000 de nanograme pe mililitru. În plus, un sportiv care trebuie să inhaleze salbutamol pentru tratarea astmului, nu va mai avea nevoie de Autorizaţia de folosire în scop terapeutic, ci doar de o simplă declaraţie privind utilizarea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici