Putin şi alţi oficiali ruşi rămân fără Ordinul Olimpic

Comitetul Olimpic Internaţional consideră că atleţii ruşi şi belaruşi ar trebui să fie suspendaţi din toate sporturile. În replică, Comitetul Olimpic Rus spune şi-a exprimat dezacordul categoric cu CIO, care a anunţat că retrage ordinul olimpic al preşedintelui rus Vladimir Putin.

1037 afișări
Imaginea articolului Putin şi alţi oficiali ruşi rămân fără Ordinul Olimpic

FOTO AFP

Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a recomandat federaţiilor sportive să interzică sportivilor şi oficialilor ruşi şi belaruşi să participe la competiţii în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

CIO a declarat că boardul executiv a luat această decizie „pentru a proteja integritatea competiţiilor sportive globale şi pentru siguranţa tuturor participanţilor" şi că organismul acţionează cu „inima strânsă", relatează Reuters.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a fost categoric în dezacord cu CIO, afirmând că decizia „contrazice atât documentele de reglementare ale CIO, cât şi Carta olimpică".

„Ca un prim pas, considerăm că este necesar să trimitem solicitări federaţiilor internaţionale pentru un răspuns oficial cu privire la statutul sportivilor ruşi şi la drepturile lor de a participa la competiţiile internaţionale, datorită faptului că federaţiile sunt cele care au autoritatea de a admite sportivii la competiţiile internaţionale în sportul respectiv", a declarat ROC într-un comunicat.

„În ceea ce-l priveşte, Comitetul Olimpic Rus intenţionează să susţină în mod constant drepturile şi interesele sportivilor ruşi şi să ofere toată asistenţa necesară federaţiilor noastre naţionale pentru a contesta deciziile discriminatorii ale federaţiilor internaţionale relevante."

Declaraţia CIO vine cu puţin timp înainte ca Jocurile Paralimpice de iarnă să înceapă vineri, la Beijing. Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) se va reuni miercuri pentru a discuta despre Rusia înaintea Jocurilor.

În urma declaraţiei CIO, organismele de guvernare din fotbal, FIFA şi UEFA, au suspendat, de asemenea, echipele naţionale şi de club ale Rusiei din toate competiţiile până la noi ordine. Aceaşi măsură a fost instituită şi de Federaţia Europeană de Handbal.

Organisme sportive din întreaga lume au luat deja măsuri împotriva Rusiei, refuzând să găzduiască sau să joace împotriva echipelor din această ţară.

Comitetul Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite şi consiliul său consultativ al sportivilor au solicitat o interdicţie completă pentru sportivii şi oficialii ruşi şi belaruşi, cu efect imediat, inclusiv pentru Jocurile Paralimpice de la Beijing.

„În timp ce lumea priveşte cu groază cum Rusia atacă cu neruşinare oamenii şi sportivii nevinovaţi din Ucraina, aceasta este singura măsură acceptabilă care trebuie luată până la restabilirea păcii", a declarat USOPC într-o declaraţie făcută luni seara.

Global Athlete indignată de reacţiile lipsite de fermitate ale CIO


Atleţii din Ucraina şi din alte naţiuni au cerut CIO şi IPC să suspende Rusia şi Belarus şi să interzică imediat accesul sportivilor lor la evenimente.

Global Athlete, o mişcare internaţională condusă de sportivi, care are ca scop să inspire schimbări în sportul mondial, a declarat că este „furioasă şi îngrozită" de declaraţia CIO.

„CIO a făcut încă o dată doar recomandări şi refuză să ia măsuri împotriva Rusiei şi Belarusului", a declarat directorul general al Global Athlete, Rob Koehler, într-o declaraţie pentru Reuters.

„În plus, Jocurile Paralimpice încep peste câteva zile, iar tăcerea şi lipsa de acţiune a Comitetului Paralimpic Internaţional vorbesc de la sine despre faptul că şi ei sunt aliniaţi cu Rusia şi favorizează politica în detrimentul intereselor sportivilor.

Sportivii cer ca toţi sportivii ruşi şi belaruşi să fie excluşi de la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2022. Atleţii la nivel global şi-au pierdut încrederea în mişcările olimpice şi paralimpice."

De asemenea, CIO a îndemnat ferm federaţiile să se asigure că niciun sportiv sau oficial sportiv din Rusia sau Belarus nu va fi autorizat să participe sub numele Rusiei sau Belarusului.

„Cetăţenii ruşi sau belaruşi, fie ca indivizi sau echipe, ar trebui să fie acceptaţi doar ca sportivi sau echipe neutre. Nu ar trebui să fie afişate simboluri, culori, steaguri sau imnuri naţionale", se mai arată în declaraţie.

Cu toate acestea, comisia a precizat că, în circumstanţe foarte extreme, comisia va lăsa la latitudinea organizaţiilor relevante să abordeze eficient dilema.

„În acest context, CE al CIO a luat în considerare în special viitoarele Jocuri Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022 şi şi-a reiterat sprijinul deplin pentru Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) şi pentru Jocuri", se mai precizează în declaraţie.


CIO i-a retras lui Vladimir Putin Ordinul Olimpic


Comitetul Internaţional Olimpic a mai precizat că a luat decizia ad-hoc de a retrage Ordinul Olimpic tuturor persoanelor care au în prezent o funcţie importantă în guvernul Federaţiei Ruse, inclusiv preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ordinul Olimpic este cea mai înaltă distincţie acordată de mişcarea olimpică, iar Putin a primit o distincţie de aur în 2001.

Vicepremierul Dmitri Cernîşenko şi Dmitri Kozak, adjunctul şefului de cabinet al biroului executiv prezidenţial, au fost, de asemenea, deposedaţi de această distincţie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici