Qatar s-a confruntat cu critici fără precedent în legătură cu găzduirea Cupei Mondiale de fotbal

Qatarul s-a confruntat cu critici fără precedent de când a câştigat candidatura pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, unele dintre acestea echivalând cu calomnii, a declarat marţi conducătorul său, emir şeicul Tamim bin Hamad al-Thani.

1050 afișări
Imaginea articolului Qatar s-a confruntat cu critici fără precedent în legătură cu găzduirea Cupei Mondiale de fotbal

Sursa foto: Profimedia

„Iniţial, am abordat problema cu bună credinţă", a declarat şeicul Tamim într-un discurs politic televizat, adăugând că unele dintre primele critici au fost constructive, relatează Reuters.

Dar, a spus el, o campanie împotriva Qatarului s-a extins pentru a „include invenţii şi standarde duble care au fost atât de feroce încât, din păcate, a determinat mulţi oameni să pună la îndoială adevăratele motive şi motivaţii din spatele campaniei".

Qatar, prima ţară din Orientul Mijlociu care găzduieşte Cupa Mondială, a fost intens criticată la nivel internaţional pentru modul în care îi tratează pe lucrătorii străini şi pentru legile sociale restrictive.

Emirul s-a adresat în cadrul unei sesiuni a Consiliului consultativ Shura al statului arab din Golf, în timp ce Doha se pregăteşte să găzduiască principalul eveniment mondial de fotbal, care va începe la 20 noiembrie.

Qatar se aşteaptă la 1,2 milioane de vizitatori în timpul turneului, ceea ce va crea o provocare logistică şi poliţienească fără precedent pentru micul stat arab din Golf.

Şeicul Tamim a declarat că găzduirea Cupei Mondiale a fost „un mare test pentru o ţară de mărimea Qatarului".

„Am acceptat această provocare din credinţa noastră în potenţialul nostru, noi, qatarioţii, de a face faţă misiunii şi de a o transforma într-un succes", a spus el.

„Este un campionat pentru toţi, iar succesul său este un succes pentru toţi".

Doha a introdus reforme, inclusiv reguli pentru a proteja lucrătorii de căldură şi un salariu minim lunar de 1.000 de riali (275 de dolari), şi spune că continuă să îşi dezvolte sistemul de muncă.

Muncitorii străini reprezintă 85% din populaţia de aproximativ 3 milioane de locuitori din Qatar, care se numără printre primii producători de gaze naturale din lume şi este una dintre cele mai bogate naţiuni pe cap de locuitor.

Şeicul Tamim a declarat că preţurile mai mari la energie au ajutat Qatarul să realizeze un excedent bugetar guvernamental de 47,3 miliarde de riali (12,8 miliarde de dolari) pentru prima jumătate a anului 2022, faţă de un deficit preconizat, şi o creştere a produsului intern brut de 4,3%, potrivit estimărilor iniţiale.

"Excedentul bugetar va fi direcţionat către reducerea nivelului datoriei publice şi creşterea rezervelor financiare ale statului", a declarat el.

Cupa Mondială va permite Qatarului să îşi prezinte forţa economică şi instituţională şi identitatea culturală, a mai spus acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici