Răzvan Lucescu: Sportul poate salva vieţi, poate da o cale corectă multor tineri

Într-un interviu acordat lui Claudiu Pândaru, redactorul şef al gândul, şi lui Dan Filoti, redactorul şef al Prosport, Răzvan Lucescu a vorbit despre plecarea de la echipa naţională, despre "cazul Mutu", despre diferenţele de mentalitate dintre fotbaliştii români şi cei străini, dar şi despre cum l-a ajutat tatăl lui în carieră.

78 afișări
Imaginea articolului Răzvan Lucescu: Sportul poate salva vieţi, poate da o cale corectă multor tineri

Răzvan Lucescu: Sportul poate salva vieţi, poate da o cale corectă multor tineri (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ultimul care părăseşte terenul de la baza ProRapid, după sesiunea de antrenament de dimineaţă, este noul antrenor al giuleştenilor, Răzvan Lucescu. Îmbrăcat sport, într-un maiou vişiniu cu emblema clubului, discută câteva minute cu stafful său, după care ia un ProSport şi-l răsfoieşte în grabă. Apoi pleacă să facă un duş, dar se opreşte câteva secunde ca să îl întrebe pe accidentatul Pancu de sănătate. Nu e grav, aşa că Răzvan Lucescu urcă rapid scările de la intrarea clădirii principale a bazei.

Se întoarce după câteva zeci de minute, într-o ţinută lejeră. Mânecile suflecate ale cămăşii lasă la vedere un ceas sport, la care aruncă o privire. "Chiar vă rog să fie scurt", spune Lucescu, după care ne invită pe nişte canapele vişinii. Aşezat pe ele, pare relaxat, dar nu ştie că "tirul" întrebărilor va viza, mai degrabă, perioada profesională proaspăt încheiată - cea de selecţioner -, şi nu pe cea care tocmai a început - cea de antrenor la Rapid.

"Poate lumea se aştepta să devenim campioni europeni, dar e greu"

Întrebat dacă mandatul de la naţională a fost un eşec, fostul selecţioner tresare. "În niciun caz. Atât timp cât echipa are şanse de calificare, nu are cum să fie considerat eşec. În plus, am adus şi foarte mulţi jucători tineri", spune Lucescu, foarte sigur pe el. Atât de sigur, încât îşi permite să fie ironic: "Poate lumea se aştepta să devenim campioni europeni, dar e greu".

Despre mandatul de la naţională

Lucescu jr. găseşte totuşi o explicaţie pentru rezultatele mai slabe. Spune că prezentul nu se poate compara cu generaţia "specială" de acum cincisprezece ani. "A fost perioada dinaintea anilor '90, când, prin rivalitatea foarte mare dintre Steaua şi Dinamo, toţi jucătorii de valoare ajungeau la aceste echipe şi, implicit, la naţională. Acest lucru sigur a favorizat obţinerea de performanţe", a explicat Lucescu. "Fotbalul nostru, ca întreaga societate, este într-un moment dificil şi sigur că lucrurile merg greu. Dar, din punctul meu de vedere, a fost un mandat şi cu lucruri pozitive, şi cu lucruri negative", vrea antrenorul să încheie discuţia despre naţională.

Şi totuşi, de ce a plecat de la naţională? După o pauză lungă, Lucescu jr. răspunde: "Am spus-o zilele trecute şi nu vreau să reiau la nesfârşit această poveste. Am luat această decizie în urma unor declaraţii venite dinspre preşedintele Federaţiei. Eu sunt un om care lucrează în echipă, sunt gata pentru orice sacrificiu atât timp cât toţi cei din echipă au încredere unul în celălalt. În momentul în care am simţit că nu există această încredere, am decis să plec după meciul cu Bosnia. Asta deşi ştiam foarte bine că, în situaţia unui egal sau a unei înfrângeri, oricum era pregătit alt antrenor".

Citeşte continuarea interviului cu Răzvan Lucescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici