RCS&RDS spune că a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF privind meciurile din Liga 1

RCS&RDS a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât "vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislaţiei concurenţei", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de compania de telecomunicaţii.

475 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS spune că a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF privind meciurile din Liga 1

RCS&RDS spune că a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva LPF privind meciurile din Liga 1 (Imagine: Gabriel Petrescu / Mediafax Foto)

"Compania RCS&RDS nu a fost contactată de către Liga Profesionistă de Fotbal, de către reprezentanţii posturilor de televiziune Look TV şi Transilvania Live sau de către reprezentanţii firmei Intel Sky Broadcast. Menţionăm că RCS & RDS nu a virat nicio sumă de bani, nu a semnat niciun contract şi nu se află în negocieri sau discuţii cu Liga Profesionistă de Fotbal, cu niciuna dintre televiziunile sau cu firma menţionată mai sus. Informaţiile apărute în presă pe acest subiect nu sunt adevărate", spune RCS&RDS.

Mai multe publicaţii au relatat, joi, că RCS&RDS a bătut palma cu Look TV şi Transilvania Live, cele două televiziuni care vor difuza din această vară meciurile din Liga I, pentru retransmiterea în reţeaua de cablu.

Televiziunile generaliste Look TV şi Transilvania Live au anunţat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii.

Conform comunicatului respectiv, societatea Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, şi societatea NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live, au semnat o înţelegere (Memorandum of Understanding) cu Intel Sky Broadcast Ltd., compania care a semnat, în data de 4 martie 2014, contractul de cesiune de drepturi mass-media prin care Intel Sky Broadcast Ltd a achiziţionat de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile comerciale de mass-media privind meciurile de fotbal din cadrul Campionatului Liga I pentru perioada 2114 - 2019 şi din cadrul Cupei Ligii pentru perioada 2015 - 2019.

Potrivit memorandumului de înţelegere semnat, Intel Sky Broadcast Ltd. va dobândi dreptul de proprietate asupra societăţilor Transilvania Look S.A. şi NCN Studio TV S.A., iar cei doi radiodifuzori vor primi drepturile aferente difuzării în direct, dar şi pentru înregistrări, rezumate, difuzare online şi pe mobil a meciurilor de fotbal din Campionatul Liga I şi din Cupa Ligii.

Totodată, potrivit comunicatului, Transilvania Look S.A. şi NCN Studio TV S.A. au fost împuternicite să iniţieze negocieri cu distribuitorii de servicii de programe audiovizuale (indiferent de tipul de reţele folosite - cablu sau acces prin satelit) cu privire la condiţiile în care se va efectua în viitor retransmisia televiziunilor Look TV şi Transilvania Live.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a declarat, pe 19 martie, într-o conferinţă de presă, că, până la data de 15 mai, se vor cunoaşte posturile de televiziune care vor transmite partidele din sezonul 2014-2015 al Ligii I.

El a menţionat că firma Intel Sky Broadcast, căreia LPF i-a cedat drepturile TV pe următorii cinci ani pentru valorificare, negociază deja cu mai multe posturi TV. "După discuţiile noastre, până în data de 15 mai, se cunoaşte numele televiziunilor care vor transmite partidele din Liga I. Din ce date avem, se discută cu mai multe televiziuni la momentul acesta. Din punctul meu de vedere, aş prefera ca meciurile să fie transmise de doi-trei cablişti, dar să fie difuzate şi pe internet", a precizat Iorgulescu.

Acesta a afirmat că a citit în presă faptul că posturile Look TV şi Transilvania Live, care aparţin finanţatorului CFR Cluj, Arpad Paszkany, ar putea transmite partide din Liga I. Întrebat dacă are informaţii certe despre acest lucru, Iorgulescu a explicat că este posibil ca aceste două televiziuni să fie vândute de Paszkany către firma Intel Sky Broadcast. "Am văzut şi eu în presă informaţii despre aceste două televiziuni şi m-am informat şi eu puţin. Nu am prea multe date, dar se pare că domnul Paszkany ar vinde aceste televiziuni către firma respectivă (firma Intel Sky Broadcast, n.r.)", a precizat atunci Gino Iorgulescu.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa din 13 mai, mai multe documente de la societatea Transilvania Look S.A., care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Look TV, şi de la societatea NCN Studio TV S.A., care deţine licenţa Transilvania Live.

Cele două societăţi au solicitat CNA acordul de principiu pentru a-şi modifica acţionariatul, în sensul intrării în acţionariatul lor a Intel Sky Broadcast Ltd. din Malta. Societăţile care deţin licenţe audiovizuale au obligaţia să notifice CNA în legătură cu orice modificare apărută în licenţă, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

În urma acestor modificări, acţionarii NCN Studio TV S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99,4051%) şi Mariana Mureşan (0,5949%), iar acţionarii Transilvania Look S.A. sunt Intel Sky Broadcast Ltd. (99%) şi Arpad Paszkany (1%).

De asemenea, cele două societăţi au notificat CNA că au decis să renunţe la regimul "must carry" începând cu data de 1 iulie 2014 şi vor solicita tarife pentru retransmisie din partea cabliştilor.

Look TV şi Transilvania Live se află pe lista televiziunilor "must carry", care sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în conformitate cu Legea audiovizualului. Look TV se află pe locul 21 pe această listă, iar Transilvania Live se află pe locul 26, conform documentului publicat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici