RECORD pentru justiţia germană: Ecclestone a plătit 100 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţiile de corupţie. El risca 10 ani de închisoare

Suma de 100 de milioane de dolari (74 de milioane de euro), pe care Bernie Ecclestone a fost de acord să o plătească în schimbul achitării sale în procesul de corupţie în care era judecat, la Munchen, reprezintă un record privind înţelegerile de acest fel, obişnuite în Germania.

2130 afișări
Imaginea articolului RECORD pentru justiţia germană: Ecclestone a plătit 100 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţiile de corupţie. El risca 10 ani de închisoare

Suma achitată de Bernie Ecclestone pentru oprirea procesului de corupţie, un record în Germania

Banii pe care Ecclestone s-a angajat să-i plătească depăşesc cu mult cele 3,2 milioane de euro achitate, în 2006, de un fost CEO al Deutsche Bank, Josef Ackerman, pentru a scăpa de acuzaţiile de abuz de încredere cu circumstanţe agravante, sumă care reprezenta precedentul record în Germania.

Fostul cancelar Helmut Kohl, acuzat de deturnare de fonduri din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a acceptat să plătească 300.000 de mărci (circa 150.000 de euro) pentru a pune capăt procesului de la Tribunalul din Bonn, în 2001, în timp ce fostul ciclist Jan Ullrich a obţinut oprirea anchetării sale pentru dopaj, în 2006, în schimbul sumei 250.000 de euro.

Justiţia germană prevede posibilitatea de a retrage acuzaţiile în schimbul achitării unei sume de bani, chiar şi după ce a început procesul. Potrivit unui raport comandat de Curtea Constituţională din Karlsruhe, în 2012, între 25 şi 33 la sută dintre sentinţe sunt negociate.

Acordul încheiat cu Ecclestone a dat naştere unor controverse în Germania, politicienii şi presa vorbind despre o justiţie cu două viteze. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (partidul liberal FDP), fost ministru al Justiţiei, care s-a opus în mandatul său articolului din Codul de procedură penală care reglementează aceste înţelegeri, s-a plâns de faptul că şi infracţiunile care se pot pedepsi cu zece ani de închisoare, ca în cazul de faţă, pot face obiectul unui acord financiar.

Totuşi, ea consideră ca nerealistă abandonarea acestei practici, atât timp cât aranjamentele pe cale amiabilă fac parte din cultura penală germană, ca o dovadă de pragmatism.

Acelaşi raport, realizat de Universitatea Karsten Alenhain, a scos la iveală limitele acestui sistem: presiuni ale acuzării care generează "confesiuni de convenienţă" ale inculpaţilor, cu riscul de casare ulterioară a sentinţelor pentru violarea "dreptului la un proces echitabil". Aproape 60 la sută dintre magistraţi au recunoscut, sub protecţia anonimatului, că au încheiat acorduri ilegale pentru a simplifica procedurile.

Ecclestone, "omul care a construit Formula 1 timp de trei decenii, singurul care ştie tot despre acest sport", după cum îl caracterizează fostul pilot Niki Lauda, îşi poate relua acum locul în fruntea Marelui Circ. Din cauza acestei proceduri judiciare, britanicul de 83 de ani a fost nevoit să se retragă din Consiliul de Administraţie al Delta Topco, societatea care deţine astăzi drepturile comerciale ale Formulei 1 şi la care acţionarul principal este CVC Partners. Însă el şi-a continuat activitatea executivă în cadrul Formula One Management (FOM), componenta operaţională a Delta Topco în Formula 1.

Tribunalul din Munchen a anunţat, marţi, că a pus capăt procesului de corupţie în care era judecat administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, în schimbul achitării sumei de o sută de milioane de dolari (74 milioane de euro) de către omul de afaceri britanic.

Parchetul a anunţat, marţi dimineaţă, că susţine încheierea unui acord cu inculpatul. Reprezentantul Parchetului a justificat acceptul instituţiei sale prin "vârsta înaintată a acuzatului" şi prin "durata lungă a procesului", care a început la 24 aprilie.

Din cei 100 de milioane de dolari, 99 de milioane vor reveni Landului Bavaria, iar un milion va intra în contul unei fundaţii pentru ajutorarea copiilor. Termenul de plată este de o săptămână.

Ecclestone a scăpat astfel de o eventuală condamnare, rămânând cu cazierul nepătat. El risca până la zece ani de închisoare dacă era găsit vinovat că i-ar fi plătit 44 de milioane de dolari mită germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta să convingă conducerea băncii de stat BayernLB la care lucra să vândă drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma acestei tranzacţii se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Ecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group.

Averea lui Bernie Ecclestone este estimată la patru miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici