REPORTAJ: Amănuntele unui derbi plictisitor - FOTO

În afara cadrului camerelor de televiziune, meciul Steaua - Dinamo a fost presărat cu destule amănunte care au transformat într-un derbi o partidă anostă, fără sare şi piper, fadă, de multe ori plictisitoare.

325 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Amănuntele unui derbi plictisitor - FOTO

REPORTAJ: Amănuntele unui derbi plictisitor (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

- Toate intersecţiile din apropierea stadionului Steaua sunt blocate şi înţesate de poliţişti. Suporterii traversează pe unde vor, e un haos general. Autobuzele şi tramvaiele nu deschid în staţii pentru că sunt pline ochi.

- Stadionul e arhiplin, parcă e unul dintre meciurile cele bune ale Stelei.

- Galeria Stelei pregăteşte sigur ceva, tace, nu scandează nimic, ba mai mult fanii sunt aşezaţi pe scaune. În difuzoarele sparte ale arenei e pus un zgomot de fond înregistrat cu galeria "roş-albastră" cu altă ocazie. Nu ţine, se vede că steliştii nu fac nimic.

- Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, îşi face apariţia la masa presei. Poartă un pulover alb şi un fular roşu. Confraţii stelişti nu par mulţumiţi. Haina de iarnă are guler de astrahan. În mână o pungă de seminţe de dovleac pe care le sparge, iar cojile le pune pe masă.

- La intrarea la loje presa e încă buluc, deşi Gigi Becali nu mai e liber de mult timp.

- Actorul Andrei Duban, care poartă o şapcă cu însemnele Stelei, trece prin faţa "Tribunului", îl vede şi nu are cum să rateze un spectacol. Se opreşte, îl salută respectuos pe Vadim Tudor, apoi îi sărută mâna. Vorbesc despre Steaua.

- În faţa stadionului un suporter stelist a băut mult prea mult, s-a împiedicat de o bordură şi şi-a rupt tot ceea ce reprezenta odată gura. Salvare, poliţie, jandarmi, prieteni ai nefericitului care nu se dădea dus din zonă, maşini cu şoferi nerăbdători care claxonau, deşi salvarea avea semnalele luminoase în funcţiune. Suporterul e dus în cele din urmă la Spitalul Universitar.

- Obiceiul fotografiilor făcute în faţa stadionului sau chiar în interior, cu gazonul în spate nu a dispărut, chiar dacă meciul nu se joacă pe Arena Naţională, semn că Facebook are în continuare foarte mulţi adepţi.

- La difuzoarele sparte ale arenei din Ghencea este pusă melodia "Să nu-mi iei niciodată dragostea" a trupei Holograf. Se vrea probabil a deveni un imn al Stelei de vreme ce versurile melodiei curg pe tabela de marcaj. Niciun stelist nu rezonează cu piesa. Cele câteva persoane de sex feminin din zonă par să fie atrase mai mult de Salam sau Guţă. Cei care "apreciază" piesa sunt, surprinzător, membrii galeriei oaspete. Ironic ridică mâinile deasupra capului şi le unduiesc dintr-o parte în alta.

- Cu 10 minute înainte de începerea partidei, membrii galeriei de la Peluza Nord a Stelei se iau la bătaie. Un singur steward încearcă zadarnic să-i despartă. Pare un erou de film, care nu renunţă la luptă până la ultima suflare. Norocul lui că se potolesc steliştii. Nici galeria de la Sud nu se lasă mai prejos, încearcă să treacă peste gard la dinamovişti. Intervin jandarmii, n-au şanse de izbândă, jandarmii sunt mulţi, pe trei cordoane.

- Controlul corporal al spectatorilor e făcut din nou "cu seriozitate". Şi un obuz de mare calibru ar fi putut fi introdus pe Ghencea sâmbătă, dacă i-ar fi trecut cuiva prin cap ideea. Dinamoviştii aruncă petardele spre Tribuna I.

- Managerul Stelei, Mihai Stoica, traversează terenul elegant, purtând sacou şi cravată. Lumea îl recunoaşte, îl aplaudă ca pe un star. MM răspunde tot cu aplauze şi cu pumnul bătut spre inimă. Ajuns pe partea cealaltă, moda e lăsată deoparte; se îmbracă cu o geacă groasă, frigul strânge.

- Intră echipele pe teren, Dinamo surprinde cu tricourile albe cu dungi orizontale roşii, model retro al anilor '20 sau '30. Din păcate e vorba doar despre un tricou luat peste echipamentul complet alb.

- Toate tribunele se luminează de parcă am asista la o invazie de licurici sau extratereştri. Spectatorii filmează cu telefoanele mult mai inteligente desfăşurarea de forţe a galeriilor, fără să ştie că bliţul bate maxim 3-4 metri.

- O tânără, cu unghii mai mult decât lungi de culoare mov şi desene aplicate, filmează tot cu un telefon cu o carcasă jumătate albă, jumătate roz şi cu multe ştrasuri argintii.

- Din galeria formaţiei Dinamo se "trage" mai abitir ca la Revoluţie, nimeni nu o mai vede pe Simona Halep cum dă lovitura de începere.

- Galeria Stelei cică nu ar avea voie să facă spectacol pirotehnic, pentru că nu ar fi adus acte de provenienţă a produselor. Ar fi de aflat ce s-ar fi întâmplat dacă primeau acceptul, pentru că fără el stadionul arată de parcă ar fi luat foc.

- Din parte cealaltă, dinamoviştii nu se lasă mai prejos şi chiar ţin să precizeze prin intermediul a două bannere - "Fără aprobare" şi "Ce au făcut câinii din Ştefan cel Mare nu o să faceţi voi nici cu aprobare".

- Galeria Stelei afişează bannere cu mesaje obscene, extrem de obscene. Şi interzise de lege.

- Vine rândul suporterilor stelişti de la Sud să se încaiere. Vreo 100 de ultraşi îşi împart pumni şi picioare. Vreo 10 minute.

- Dinamoviştii sunt ironici la adresa antrenorului Laurenţiu Reghecampf: "În Germania ai fost un mare trişor, Reghe continui tradiţia şi ca antrenor?"

- În pauză, fanii stelişti se fotografiază cu Vadim Tudor: "Domnu' preşedinte, faceţi o poză şi cu mine?". "Tribunul" acceptă.

- Unul dintre colaboratorii lui Reghecampf, cântăreţul de manele Piţi Talent se salută cu oameni de la Tribuna zero şi mănâncă seminţe.

- Andrei Duban revine la Corneliu Vadim Tudor: "Am vorit cu Teia (n.r.- Sponte) acu', să-i zică lu' Reghe să-l bage pe Piovacari, că nu avem vârf să o înfigă".

- După pauză suporterii lui Dinamo de la peluza sud încep o bătaie cu pietre cu suporterii stelişti de la Tribuna I. Nimeni nu câştigă, la un moment dat se termină muniţia.

- Galeria de la Peluza Sud a Stelei îşi aduce aminte că derbiul are loc într-o zi specială şi scot un banner: "La mulţi ani femeilor". Apoi au alăturat un alt banner cu o săgeată îndreptată către
rivalii de la Dinamo.

- Golul din lovitură de la 11 metri al celor de la Dinamo e o nebuloasă în primele momente. Arbitrul adiţional, cel mai aproape de fază, i-a făcut semn centralului că scăriţa lui Grigore nu a depăşit linia porţii. Intervine tuşierul, care spune că a fost gol, şi Dinamo are 1-0. Jucătorii dinamovişti merg la arbitrul adiţional, care în situaţia dată mai mult a încurcat decât a ajutat, pentru a-i face în ciudă.

- Omul de la tabela de marcaj e şi el luat prin surprindere, scorul rămâne 0-0, dar este trecut marcator Dragoş Grigore, numai că în dreptul formaţiei Steaua. Adevărul e că nu mulţi au pariat pe un
gol al dinamoviştilor.

- Corneliul Vadim Tudor e în culmea fericirii, Steaua a înscris, dar e tras de mânecă, golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. "Cum să fie ofsaid mă, că mingea a venit de la adversar, să ştii că ăsta e bandit mare mă", e concluzia trasă.

- Arbitrul Alexandru Tudor e aplaudat la scenă deschisă pentru că ia o torţă aruncată pe teren şi o aruncă în spatele porţii.

- Steaua egalează, dar nu mai are forţa să şi câştige meciul, aşa cum şi-ar fi dorit spectatorii aflaţi pe picior de plecare la 0-1 pentru Dinamo.

- La 15 minute după miezul nopţii, curtea stadionului Ghencea e pustie, rece, animată doar de câţiva câini vagabonzi. Şi de o Dacie 1300 de culoare roşie, împodobită ca un brad de Crăciun, cu poze ale fostelor glorii steliste, lipite pe caroserie. Omul venise din Hunedoara, după numărul de înmatriculare, să vadă fotbal. Fotbalul a cam lipsit, nu şi orgoliile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici