Reprezentant al României la Jocurile Paralimpice, umilit la un cinematograf din Cluj

Unul dintre reprezentanţii României la Jocurile Paralimpice în proba de tenis de masă, Makszin-Roman Dacian Eneea, a declarat că el şi alţi colegi imobilizaţi în cărucioare cu rotile au fost umiliţi la un cinematograf din Cluj, fiind obligaţi să folosească lifturile de marfă.

474 afișări
Imaginea articolului Reprezentant al României la Jocurile Paralimpice, umilit la un cinematograf din Cluj

Makszin-Roman Dacian Eneea - dreapata (Imagine: www.npc.org)

Dacian Makszin a precizat că în aceeaşi situaţie s-au aflat şi alţi colegi bolnavi de insuficienţă renală, care au participat, în perioada 26 decembrie - 3 ianuarie, la o tabără organizată la Cluj de Consiliul Judeţean şi Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudiu Safta".

Makszin-Roman Dacian Eneea este component al lotului naţional de tenis de masă şi va participa cu echipa României la Jocurile Paralimpice din 2012. El a povestit, citat de portalul stiridecluj.ro, că a trecut prin momente umilitoare la Cluj, în primele zile ale anului, când încerca să vizioneze filme, la Cinema City, alături de soţia sa şi alţi tineri suferinzi de insuficienţă renală, care s-au reunit din întreaga ţară.

Dacian a explicat că în prima seară a fost nevoit să aştepte ca personalul să facă funcţională rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Când a ajuns la ghişeu pentru a-şi procura biletele gratuite a fost informat că persoanele în cărucior primesc facilităţi doar dacă fac dovada handicapului până la ora 17.00 a zilei în care doresc să vadă filmul.

La finalul filmului, care s-a terminat aproape de miezul nopţii, Dacian Makzin, alături de o colegă, imobilizată şi ea în scaunul cu rotile, a fost invitat să părăsească mall-ul cu liftul de marfă, deoarece personalul Cinema City nu a putut să le asigure accesul la liftul destinat persoanelor. Liftul de marfă i-a dus în parcarea subterană, fiind nevoiţi astfel să ocolească doi kilometri prin frig pentru a ajunge la hotel.

Organizatorii taberei au precizat într-un comunicat că au primit asigurări de la managerul Cinema City Cluj, Maftei Eduard, că tinerii pot intra gratuit, nelimitat, la orice film pe perioada taberei, accesul urmând să se facă pe baza unui tabel nominal.

Şi alţi tineri dintre cei participanţi la tabăra din Cluj au avut probleme cu personalul de la Cinema City. Potrivit declaraţiilor acestora au fost legitimaţi la intrarea pe poartă, dar nu toţi aveau asupra lor cărţile de identitate.

"De zece ani mă ocup de aceşti tineri, dar nu mi s-a întâmplat niciodată să găsesc un asemenea comportament. Dacă iniţial, cei de la Cinema City au spus că pot intra tinerii nelimitat şi gratuit la filme, ulterior au limitat numărul proiecţiilor fără plată la 37. Copiii care nu aveau buletinul la ei au fost trimişi la hotel, au fost trataţi ca nişte cerşetori. Un tânăr, care împlineşte în 8 februarie, 21 de ani, a fost scos din sală la filmul 3D, Nemuritorii, pentru că arăta ca un copil. Degeaba, Vali Clămpariu, care este de lângă Aiud şi face dializă la Cluj de 12 ani, le-a explicat oamenilor de ordine de la Cinema City că din cauza bolii nu a mai crescut, tot timpul ca nişte roboţi, aceştia fredonau aceeaşi melodie: astea sunt regulile! După multe explicaţii, la a doua tentativă de a vedea acest film, Vali a putut intra după ce a pierdut 20 de minute din film. Am refuzat, după aceste umilinţe, să mai primim gratuitate, am plătit intrarea la filme pentru tineri. Nu permit nimănui să le fure un tratament demn, la care au dreptul", a precizat preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudiu Safta", Emanuel Ungureanu.

La rândul său, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR), Francisc Simon, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii cinematografului au încălcat drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

"Este o încălcare flagrantă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Nu s-au respectat prevederile Legii 448, care este în vigoare din 2006, iar asta se întâmplă, din păcate, şi la nivel naţional. Se pare că nu se vrea respectarea legii, mai ales în ultimii doi-trei ani, de când a intervenit şi criza. Nu se respectă nici prevederile privind accesul pe rampe, de străzi şi trotuare, ce să mai vorbim? Nu e de mirare că aceşti tineri au păţit aşa ceva. Şansa lor ar fi să dea în judecată, au mai fost cazuri, instanţa le-a dat câştig de cauză, iar aşa, poate se conştientizează mai mult drepturile persoanelor cu dizabilităţi", a explicat Simon.

Reprezentanţii Cinema City au precizat, miercuri seară, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că persoanelor ce au făcut parte din grupul de la Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" le-au fost oferite 37 de bilete gratuite şi le-au fost puse la dispoziţie "toate facilităţile necesare şi legale (exemplu, rampă) pentru o bună vizionare a filmelor". "Grupul de persoane de la Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" a primit din partea Cinema City 37 de bilete gratuite pentru cele 37 de persoane care fac parte din grup, cărora le-am pus la dispoziţie toate facilităţile necesare şi legale (e.g. rampa) pentru o buna vizionare a filmelor şi sprijinul personalului pentru acces pe toata locaţia ce aparţine cinematografului (excepţie făcând accesul în afara cinematografului (lifturi, scări rulante etc), spaţiu care nu este administrat de Cinema City)", se arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici