România se opune repunerii în drepturi a gimnaştilor ruşi şi bieloruşi

Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) va readmite sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile sale în calitate de sportivi neutri. Organismul de conducere impusese o interdicţie totală celor două ţări începând cu data de 2 martie anul trecut, în urma invaziei din Ucraina.

491 afișări
Imaginea articolului România se opune repunerii în drepturi a gimnaştilor ruşi şi bieloruşi

România se opune repunerii în drepturi a gimnaştilor ruşi şi bieloruşi

Cu toate acestea, prin decizia de astăzi a Comitetului Executiv, "sportivii individuali neutri" din cele două ţări vor putea concura din nou, în ciuda faptului că FIG a insistat asupra "condamnării invaziei fără sens a Ucrainei de către Rusia şi a angajamentului său de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internaţională de gimnastică care este implicată în război sau susţine războiul".

FIG susţine că, pentru a primi statutul de neutralitate, sportivii trebuie să solicite acest lucru "în conformitate cu regulile Ad-hoc" şi, dacă vor avea succes, vor fi eligibili pentru a participa la evenimentele organizaţiei începând cu 1 ianuarie 2024.

Regulile ad-hoc şi documentele justificative urmează să fie publicate în următoarele săptămâni, după ce vor fi finalizate de către Comitetul Executiv.

"Prin acceptarea gimnastelor din Rusia şi Belarus de a participa la competiţii în calitate de atlete neutre independente, FIG se asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate şi trimite un mesaj lumii că gimnastica îşi doreşte pacea", a declarat preşedintele FIG, Morinari Watanabe.

Decizia vine ca urmare a recomandărilor Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) de a permite ruşilor şi bieloruşilor să concureze în calitate de persoane neutre, atât timp cât nu susţin războiul şi nu sunt afiliaţi cu armata ţărilor lor.

FIG a precizat că concurenţii din cele două ţări ar putea concura la evenimentele de calificare olimpică, organizate de Federaţia Internaţională, dar a insistat că decizia privind posibilitatea ca ruşii şi belaruşii să concureze la Paris 2024 este responsabilitatea CIO.

Condiţia de neutralitate prevede, de asemenea, că sportivii pot concura doar fără nicio implicare sau asociere cu guvernul lor, federaţia naţională sau Comitetul Olimpic Naţional.

Comitetul Executiv al FIG trebuia să ia o decizie în luna mai, dar a fost nevoit să o amâne pentru şedinţa de miercuri.

Watanabe a declarat pentru insidethegames că acest lucru s-a datorat numărului de discipline pe care FIG le guvernează şi nu unor dispute interne în cadrul Comitetului.

În prezent, FIG controlează gimnastica artistică masculină şi feminină, ritmică, trambulină, acrobatică, aerobică, parkour şi gimnastica pentru toţi.

În Comitetul Executiv al FIG se află mai mulţi membri din ţările care se opun repunerii în drepturi a Rusiei şi Belarusului, printre care Jani Tanskanen din Finlanda, Arturs Mickevics din Letonia şi Maria Fumea din România.

Sportivii ruşi şi bieloruşi vor putea acum să participe la celelalte probe de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Deşi calificările pentru Campionatele Mondiale de gimnastică artistică din 2022 şi 2023 au trecut, ei ar putea încă să figureze la seria de Cupe Mondiale pe aparate, din ianuarie până în martie 2024, şi la Campionatele Europene din aprilie şi mai pentru bărbaţi şi, respectiv, femei.

Campionatele Europene de gimnastică ritmică vor avea loc între 22 şi 26 mai, în timp ce competiţia continentală de trambulină va avea loc între 3 şi 7 aprilie în localitatea portugheză Guimarães.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici