Rugby: Echipa din 1986 a Franţei care a învins Noua Zeelandă a folosit anabolizante (medic)

Componenţii reprezentativei de rugby a Franţei, care în 1986 învingea echipa Noii Zeelande cu scorul de 17-3, în ceea ce a rămas în istorie ca "Bătălia de la Nantes", au folosit produse dopante, a anunţat jurnalistul Pierre Ballester, care îl citează pe medicul "cocoşilor galici", Jacques Mombet.

168 afișări
Imaginea articolului Rugby: Echipa din 1986 a Franţei care a învins Noua Zeelandă a folosit anabolizante (medic)

Rugby: Echipa din 1986 a Franţei care a învins Noua Zeelandă a folosit anabolizante (medic) (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)

Cu o săptămână mai devreme, la Toulouse, reprezentativa Noii Zeelande se impunea în primul meci test cu scorul de 19-7.

Declaraţia lui Mombet apare într-o nouă carte scrisă de jurnalistul de investigaţii francez. Acesta susţine că jucătorii erau "plini" de stimulente în momentul în care au ieşit pe gazonul Stade de la Beaujoire din Nantes.

"Fiecare jucător avea pastile aşezate în faţa farfuriilor la masa dinaintea meciului. Jucătorii neo-zeelandezi au realizat că adversarii, de nerecunoscut faţă de săptămâna precedentă, erau dopaţi", a afirmat Mombet.

Numărul 8 de la neo-zeelandezi, Wayne Shelford, a suferit o fractură de scrot şi şi-a pierdut câţiva dinţi, după ce a fost lovit în timpul meciului. Câţiva ani mai târziu el a devenit suspicios asupra îmbunătăţirii din jocul Franţei în decurs de numai o săptămână.

"Tot timpul am crezut că au luat ceva la acel meci. Nu cred că vreo echipă poate veni să joace aşa, la o săptămână după ce a fost cum a fost învinsă. Când au părăsit vestiarele, puteai vedea cum au ochii injectaţi. A fost un meci brutal", a spus Shelford.

Mombet a precizat că Federaţia Neo-zeelandeză de Rugby a înaintat o plângere la forul internaţional după acel meci.

Mai mulţi foşti jucători francezi susţineau că în anii '80, consumul de substanţe anabolizante era la fel de răspândit ca în ciclism. Într-o audiere din Parlamentul francez din 2013, fostul selecţioner Bernard Laporte declara că jucătorii luau droguri, fără să ştie că sunt interzise.

În cartea lui Ballester, "Rugby à Charges, l' enquête choc" se precizează că o parte din actualii componenţi ai reprezentativei "cocoşului galic" folosesc în continuare suplimente. Federaţia Franceză de Rugby nu a comentat acuzaţiile din cartea care va apărea pe piaţă săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici