Rusia a învins Olanda şi s-a calificat în semifinale

Reprezentativa Rusiei s-a calificat în semifinalele Campionatului European de fotbal, după ce a învins, sâmbătă, cu scorul de 3-1 (1-0, 1-1), după prelungiri, selecţionata Olandei, într-un meci din sferturile de finală ale competiţiei, disputat pe stadionul St. Jakob Park, din Basel.

18 afișări
Imaginea articolului Rusia a învins Olanda şi s-a calificat în semifinale

Rusia a învins Olanda şi s-a calificat în semifinale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia a deschis scorul prin Pavliucenko '56, iar Van Nistelrooy a restabilit egalitatea în minutul 86.

După 90 de minute scorul a fost egal, 1-1, iar în reprizele de prelungiri Rusia a mai punctat de două ori, prin Torbinski '112 şi Arşavin '116.

Olanda: 1. Van der Sar - 21. Boulahrouz (3. Heitinga '54), 2. Ooijer, 4. Mathijsen, 5. Van Bronckhorst - 17. De Jong, 8. Engelaar (20. Affellay '62) - 18. Kuyt (7. Van Persie '46), 23. Van der Vaart, 10. Sneijder - 9. Van Nistelrooy. Antrenor: Marco van Basten.

Rusia: 1. Akinfeev - 22. Aniukov, 4. Ignaşevici, 8. Kolodin, 18. Jirkov - 11. Semak - 9. Saenko (7. Torbinski '80), 20. Semşov (15. Bilialetdinov '69), 17. Zirianov - 10. Arşavin - 19. Pavliucenko (21. Sicev '115). Antrenor: Guus Hiddink.

Cartonaşe galbene: Boulahrouz '50, Van Persie '55, Van der Vaart '60 / Kolodin '71, Jirkov '103, Torbinski '110.

Meciul a fost arbitrat de o brigadă din Slovacia, formată din Lubos Michel (central), Roman Slysko şi Martin Balko (asistenţi). Rezervă a fost elveţianul Massimo Busacca.

Rusia a dominat întâlnirea în prima jumătate de oră, ratând mai multe ocazii de a deschide scorul prin Jirkov, Arşavin şi Kolodin, acesta din urmă încercându-l pe Van der Sar cu şuturi periculoase de la mare distanţă. Olandezii au replicat târziu, prin Van Nistelrooy '37 şi Wesley Sneijder '39, însă şuturile lor au fost respinse de Akinfeev, iar la pauză scorul a rămas 0-0.

La reluare, selecţionerul Olandei, l-a trimis în teren pe Van Persie, care a revitalizat atacul batav, însă a slăbit defensiva, jucătorul de la Arsenal neajutându-l prea mult pe Boulahrouz pe partea dreaptă. Van Basten a mutat din nou, scoţându-l din teren pe "Canibal" şi introducându-l pe Heitinga. Chiar şi aşa ruşii au devenit din ce în ce mai periculoşi, iar în minutul 55 Arşavin a trimis foarte aproape de poartă dintr-o lovitură liberă de pe stânga.

Serghei Pavliucenko a marcat pentru Rusia în minutul 56. El a trimis mingea în plasă, de la 6 metri, la colţul scurt, după o centrare la prima bară expediată de pe stânga de Arşavin.

În minutul 71, olandezul Ruud van Nistelrooy a obţinut o lovitură liberă de la 17 metri poziţie centrală şi toate speranţele olandezilor de a reveni în joc s-au pus în şutul lui Sneijder. Lovitura a fost executată, însă, de Robin van Persie, care le-a spulberat şutând mult peste poarta lui Akinfeev. În minutul 80, Sneijder a ratat de puţin ţinta, un şut al său din afara careului trecând foarte aproape de transversală. Începând din minutul 83, olandezii au pus din ce în ce mai multă presiune la poarta lui Akinfeev, iar după numai trei minute, Van Nistelrooy a egalat, înscriind cu capul, după o lovitură liberă acordată la un henţ al lui Pavliucenko şi executată de pe stânga de Sneijder, la colţul lung.

În minutul 90+1, rusul Kolodin a primit al doilea cartonaş galben pentru un fault asupra lui Sneijder, însă asistentul Roman Slysko l-a atenţionat pe centralul Michel că mingea ar fi ieşit în afara terenului înainte de fault. Astfel, slovacul a revenit asupra deciziei şi Kolodin a rămas în teren. Reluările TV au arătat, însă, că mingea nu părăsise cu întreaga circumferinţă suprafaţa de joc.

Tabela a continuat să indice scorul de 1-1 şi după încheierea minutelor suplimentare, astfel că s-a intrat în prelungiri, pentru a doua oară la acest turneu final, după ce cu o seară înainte Turcia s-a calificat în semifinale învingând Croaţia după loviturile de departajare, scor general 4-2.

În prima repriză de prelungiri, Pavliucenko a fost aproape de dublă în minutul 97, când un şut al său de pe dreapta a lovit transversala, fundaşul Kolodin a trimis şi el aproape de vinclu din lovitură liberă (min. 101)

În minutul 107, ruşii au cerut un penalti la o intervenţie a lui Heitinga la o pătrundere a lui Jirkov, însă nu s-a acordat nimic. Echipa Rusiei a continuat să atace, iar Torbinski a trecut pe lângă o minge centrată în faţa porţii goale, pe care apoi Pavliucenko a trimis-o peste poartă.

În schimb, Olanda nu a mai găsit forţa să atace şi să creeze pericol la poarta lui Akinfeev, iar Torbinski a marcat pentru 2-1, în minutul 112. Arşavin a centrat de pe stânga, mingea l-a depăşit pe Van der Sar, iar Torbinski, aflat la colţul lung, a pus piciorul şi a înscris de la nici un metru.

Arşavin a stabilit scorul final al întâlnirii în minutul 116. La un aut de pe dreapta, mingea a ajuns în careu direct la Arşavin, care, nemarcat, a avansat şi a înscris cu un şut în diagonală printre picioarele lui Van der Sar.

La acest meci, jucătorii din reprezentativa Olandei au evoluat cu banderole negre pe braţ, în memoria fiicei fundaşului batav Khalid Boulahrouz, care a decedat, după ce s-a născut prematur.

Jucătorii ruşi Kolodin şi Torbinski vor fi suspendaţi în semifinale, pentru cumul de avertismente, după ce în meciul cu Olanda au primit câte un cartonaş galben.

Olanda a fost adversara României în grupa C la Euro-2008, din care s-a calificat în sferturi împreună cu Italia.

În semifinale, Rusia va întâlni, la 26 iunie, câştigătoarea partidei Spania - Italia, ultima din sferturile de finală, ce va avea loc, duminică, la ora 21.45, la Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici