Scrisoare de protest a Ambasadei României din Luxemburg după articolul "Hagi, cocaina şi Valahia"

Ambasada României la Luxemubrg a trimis o scrisoare de protest publicaţiei Tageblatt pentru articolul apărut, luni, sub titlul "Hagi, cocaina şi Valahia", despre care susţine că este plin de "fabulaţii şi deformări", înaintea meciului din grupa D de calificare la Euro-2012.

548 afișări
Imaginea articolului Scrisoare de protest a Ambasadei României din Luxemburg după articolul "Hagi, cocaina şi Valahia"

Scrisoare de protest a Ambasadei României din Luxemburg după articolul "Hagi, cocaina şi Valahia" (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Cetăţenii României sunt peste tot numiţi români. Conform ultimului recensământ, populaţia de etnie romă este de 2,5 la sută din întreaga populaţie. Valahia, una dintre provinciile istorice ale actualei Românii, este cunoscută drept una dintre cele mai dinamice regiuni. Este o insultă şi o aberaţie să prezinţi tineretul României prin "Case pentru copii orfani" şi "mii de copii ai străzii". Ambasada României regretă că domnul Dan Elvinger a depăşit graniţele decenţei pe care trebuie să le aibă un jurnalist profesionist. Un meci de fotbal ar trebui să fie o bucurie pentru orice fan. Dan Elvinger nu a făcut altceva decât să dea un gust amar acestei partide. Ambasada României îşi reafirmă legătura cu principiul de bază care guvernează sportul, cel mai bun să câştige, şi face un apel la fair play. Ambasada României îşi exprimă regretul că a fost publicat un astfel de text într-un ziar precum tageblatt, cunoscut pentru rigoarea şi obiectivismul său", se arată în scrisoarea de protest a Ambasadei României.

La rândul său, jurnalistul Dan Elvinger a făcut câteva comentarii după primirea acestei scrisori:

"Am fost de patru ori în România şi am văzut imagini frumoase, oameni prietenoşi şi o istorie impresionantă care mi-au făcut o părere pozitivă despre România. Am contacte cu mulţi români, unii dintre ei numărându-se printre cei mai buni prieteni ai mei. Fie că am fost la Bucureşti, Braşov, Sibiu sau Piatra Neamţ, peste tot am rămas cu impresii pozitive. S-au strecurat în urma articolului meu câteva neînţelegeri. Niciodată nu am spus că românii sunt ţigani. Din contră. Nu am scris că Valahia e o regiune subdezvoltată. Că au fost mulţi orfani sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu, este dovedit. Dar am scris că asta s-a întâmplat în trecut. Nu e nicio denigrare că în România şi în special în Bucureşti sunt mulţi copii ai străzii. Asta, cum am mai spus, nu are nimic de-a face cu politica din zilele noastre ş nici cu tineretul României. Nu am avut în intenţie să scriu un articol negativ despre România".

Echipa naţională a României întâlneşte, astăzi, la Piatra Neamţ, de la ora 20.45, reprezentativa Luxemburgului, într-un meci din grupa a 4-a a preliminariilor Campionatului European din 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici