Se împlinesc 100 de ani de la prima Olimpiadă Feminină de Atletism din Monte Carlo. Ce s-a construit în locul poligonului

  • În această primăvară, mai exact în perioada 24-31 martie se împlinesc 100 de ani de la prima Olimpiadă Feminină de Atletism, ce a avut loc în 1921 la Monte Carlo, cu participarea unor sportive din 5 ţări, informează cosr.ro.
  • În 1921, concurente din cinci ţări, Franţa, Italia, Norvegia, Elveţia şi Regatul Unit al Marii Britanii, au participat la cele dintâi întreceri feminine oficiale internaţionale de atletism, care au avut loc pe o pistă amenajată în incinta poligonului de tir cu porumbei de lut de pe terasele grădinilor cazinoului Monte Carlo.
Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 100 de ani de la prima Olimpiadă Feminină de Atletism din Monte Carlo. Ce s-a construit în locul poligonului

Se împlinesc 100 de ani de la prima Olimpiadă Feminină de Atletism din Monte Carlo. Ce s-a construit în locul poligonului

Astăzi poligonul a dispărut, fiind înlocuit de apartamente de lux, iar locul primei Olimpiade feminine a fost marcat cu placă de marmură, inaugurată în noiembrie 2008 de Prinţul Albert al II-lea de Monaco, preşedintele de onoare al Fundaţiei Internaţionale de Atletism.

Olimpiada feminină de la Monte Carlo din 1921, al cărei centenar sărbătorit săpămâna aceasta, a inclus 10 probe atletice, iar alte sporturi, printre care gimnastica şi baschetul, au fost demonstrative.

Vedetă incontestabilă a Olimpiadei, britanica Mary Lines (1893-1978) a cucerit aurul la 60 m şi 250 m şi argintul la 800m. De asemenea, s-a clasat pe primul loc la săritura în lungime şi a ajutat echipa britanică să câştige ştafetele 4x75m şi 4x175m.

Olimpiada de la Monte Carlo a fost iniţiativa lui Alice Milliat, pionieră în mişcarea sportivă feminină. Milliat (născută la 5 mai 1884 la Nantes şi decedată la 19 mai 1957 la Paris), a fost o sportivă polivalentă, excelentă canotoare şi înotătoare, dar şi jucatoare de hochei, s-a numărat printre primele militante pentru întroducerea întrecerilor feminine în competiţiile sportive. În 1921, Milliat a înfiinţat Federaţia Internaţională a Sportului Feminin (FSFI).

Motivaţia principală a lui Milliat şi obiectivul cheie al FSFI a fost participarea femeilor în competiţiile atletice din cadrul Jocurile Olimpice. După numeroase respingeri din partea Comitetului Internaţional Olimpic, Milliat a început să organizeze competiţii internaţionale pentru femei, prima dintre acestea fiind Olimpiada feminină de la Monte Carlo.

A urmat o altă competiţie, în aprilie 1922, denumită Jocurile Olimpice ale femeilor, ulterior devenită Campionatele Mondiale, la care au participat peste 300 de femei din şapte ţări. Alte patru ediţii au fost organizate între 1926 şi 1934.

„Jocurile Monte-Carlo” au fost organizate din nou în 1922 şi 1923, iar întrecerilor atletice feminine au fost introduse în programul Jocurilor Olimpice de la Amsterdam din 1928. În 1900 fuseseră introduse competiţiile olimpice feminine de tenis şi golf, iar ulterior au urmat înotul şi tirul cu arcul.

Artefacte rare de la toate cele trei ediţii sunt incluse în Colecţia Patrimoniului Mondial al Atletismului, inclusiv medalia de la prima Olimpiadă feminină, care este expusă în tunelul „Origini” din recent lansatul Muzeul virtual al atletismului mondial (MOWA).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici