Sediul Bayern Munchen, percheziţionat în cadrul unei anchete privind spălarea banilor lui Usmanov

Poliţia germană ar fi percheziţionat sediul clubului Bayern Munchen în cadrul unei anchete de spălare de bani a preşedintelui auto-suspendat al Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE), Alisher Usmanov.

319 afișări
Imaginea articolului Sediul Bayern Munchen, percheziţionat în cadrul unei anchete privind spălarea banilor lui Usmanov

Sediul Bayern Munchen, percheziţionat în cadrul unei anchete privind spălarea banilor lui Usmanov

Oligarhul rus de origine uzbecă Usmanov a condus FIE din 2008 până în luna martie a anului trecut, când a demisionat după ce a fost sancţionat de Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Oficialul grec Emmanuel Katsiadakis continuă să exercite funcţia de preşedinte interimar al FIE, care a ridicat interdicţia impusă sportivilor ruşi şi bieloruşi în martie, înainte de o relaxare a recomandărilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), într-o măsură care a stârnit critici în sport şi a dus la anularea mai multor evenimente în Europa.

Tabloidul german Blid a relatat că anchetatorii de la Oficiul Federal de Poliţie Criminală, în colaborare cu Oficiul de Poliţie Criminală al landului Bavaria, au percheziţionat stadionul Allianz Arena al lui Bayern Munchen şi sediul din Säbener Straße în căutarea de probe în cadrul unei anchete privind presupusa spălare de bani de către Usmanov între 2017 şi 2022.

Bayern Munchen, a cărei echipă masculină este de 32 de ori campioană naţională şi de şase ori campioană europeană, nu face obiectul unei anchete.

Potrivit Blid, Usmanov a avut legături cu preşedintele de onoare al Bayern Munchen şi câştigătorul Cupei Mondiale FIFA 1974 cu Germania de Vest, Uli Hoeneß. Ambii ar fi vizitat oraşul-staţiune Tegernsee până la începutul războiului din Ucraina.

Casele legate de Usmanov şi de alţi patru suspecţi, inclusiv în Tegernsee, au fost percheziţionate de poliţia germană anul trecut, în cadrul unei anchete privind presupuse evaziuni fiscale şi încălcări ale sancţiunilor, iar un iaht a fost confiscat.

Usmanov a negat cu fermitate orice abatere, iar serviciul său de presă a declarat că acuzaţiile sunt "nefondate şi defăimătoare".

Serviciul său de presă a susţinut că percheziţiile de la Bayern Munchen reprezintă o persecuţie politică.

"Instrumentalizarea politică a organelor de anchetă din Germania intră în conflict cu percepţia de sine a acestei ţări ca stat de drept", se arată într-o declaraţie, după cum a relatat agenţia oficială de ştiri de stat a Rusiei, TASS.

"Usmanov nu a încălcat niciodată legile Germaniei, originea fondurilor sale este absolut transparentă, iar persecuţia sa în Germania este în mod evident politică.

"Ceea ce îl leagă cu adevărat pe Alisher Usmanov de clubul de fotbal Bayern este dragostea sa pentru fotbal şi respectul pentru acest mare club, pe care clubul englez Arsenal l-a întâlnit de mai multe ori pe Allianz Arena, al cărui acţionar a fost Usmanov timp de mulţi ani.

"Nu ar strica să ne amintim, de asemenea, că omul de afaceri a vizitat [Bayern] în calitate de invitat, ca şef al unei mari organizaţii sportive internaţionale.

"El va vizita cu plăcere acest stadion din nou în calitate de fan, atunci când restricţiile nedrepte împotriva sa vor fi ridicate".

Usmanov a fost acţionar al clubului englez de fotbal Arsenal din 2007 până în 2018.

El a avut legături comerciale puternice cu un alt club englez, Everton, preluat de asociatul de afaceri de lungă durată Farhad Moshiri în 2016, până la începutul războiului din Ucraina, deşi nu a fost niciodată acţionar.

Usmanov a avut, de asemenea, legături cu mişcarea olimpică prin intermediul scrimei, un sport în care preşedintele CIO, Thomas Bach, a câştigat o medalie olimpică de aur cu Germania de Vest în calitate de atlet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici