Şeful statului a promulgat legea lui Dragomir privind combaterea violenţei în sport

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul de promulgare a Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive.

1 afișare
Imaginea articolului Şeful statului a promulgat legea lui Dragomir privind combaterea violenţei în sport

Şeful statului a promulgat legea lui Dragomir privind combaterea violenţei în sport

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea violenţelor la competiţiile sportive, iniţiat de preşedintele LPF Dumitru Dragomir, deputat PRM, a fost aprobat în luna decembrie de Camera Deputaţilor.

Conform legii, cea mai mare amendă, cuprinsă între 1000 şi 3000 lei sau prestarea a 150 – 300 ore activităţi în folosul comunităţii, precum şi interzicerea accesului la competiţiile şi jocurile sportive de genul celor la care a săvârşit fapta, se aplică spectatorilor care pătrund pe suprafaţa de joc. De asemenea, speculanţii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 3000 lei, iar biletele găsite asupra lor se vor confisca.

În cazul organizatorilor de evenimente sportive, amenzile pot ajunge la 50000 lei, precum şi la suspendarea pentru o perioadă de 6 luni, pentru nerespectarea unor obligaţii cum ar fi interzicerea vânzării, distribuirii sau consumului de băuturi alcoolice în arenele sportive, să interzică afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganelor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionate.

De asemenea organizatorii evenimentelor sportive nu trebuie să permită accesul în stadion persoanelor aflate în vădită stare de ebrietate, care au asupra lor băuturi alcoolice, arme sau muniţii de orice fel, ori făclii, torţe, petarde. În cazul desfăşurării unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc, legea impune prezenţa pe stadion a prefectului ori a unui reprezentant al acestuia, precum şi a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie se află arena sportivă.

Liderii suporterilor diferitelor echipe de fotbal au criticat prevederile legii considerându-le aberante şi au anunţat chiar că îi vor cere şefului statului să nu o promulge. De asemenea, liderii galeriilor echipelor de fotbal din România începuseră şi o campanie de strângere de semnături pentru a contesta la Curtea Constituţională legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport, acţiune care însă nu s-a concretizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici