Serge Lairle: E important ca România să-şi creeze o naţională de rugby puternică

Antrenorul principal al naţionalei de rugby a României, Serge Lairle, a declarat, într-un interviu acordat în cantonamentul de la Piacenza, că are ca scop îmbinarea experienţei stranierilor cu dăruirea jucătorilor din ţară pentru a se crea o naţională puternică.

11 afișări
Imaginea articolului Serge Lairle: E important ca România să-şi creeze o naţională de rugby puternică

Serge Lairle: E important ca România să-şi creeze o naţională de rugby puternică (Imagine: Toni Salabasev/Mediafax Foto)

Reporter: Cum răspund jucătorii la antrenament?

Serge Lairle: În primele zile băieţii au demonstrat că s-au implicat foarte mult în antrenamente. În primul rând obiectivele echipei naţionale au fost în această perioadă să se pună în practică principiile de joc pe care le doresc antrenorii, iar jucătorii au răspuns foarte bine.

Rep: Credeţi că se va crea o relaţie de joc între stranieri şi rugbyştii din ţară?

S.L.: Este ideal să putem avea acest amestec, întotdeauna sunt bineveniţi jucătorii care au mai multă experienţă, care evoluează meci de meci la înalt nivel, iar aici a fost cazul celor din Franţa. Este benefic pentru că şi rugbyştii din România, care au calităţi fizice şi cunosc jocul, pot avea o experienţă bună alături de aceşti stranieri. Important este să creăm o naţională puternică bazată pe experienţa stranierilor şi pe dăruirea celor din ţară.

Rep: Putem învinge Italia A la ea acasă, după ce au câştigat cu noi la IRB Nations Cup?

S.L.: Sunt două meciuri diferite. Din păcate, în partida cu Italia A, din iunie, de la Bucureşti, nu am putut să ne impunem, mai ales în prima repriză în care nu am marcat, deşi am dominat. Să nu uităm că am condus la un moment dat cu 13-3, dar până la urma am pierdut. La ora actuală scopul nu este să câştigăm cu Italia A, ci să vedem pus în practică jocul pe care ni-l propunem. S-a lucrat foarte mult în această săptămână apărarea, s-a lucrat foarte mult pe momentele fixe şi de fapt ăsta este scopul, de a vedea contra unor adversari cum merg aceste lucruri.

Rep: Vom reuşi după meciul cu Fiji să obţinem 5 succese pentru a fi siguri de calificarea la Cupa Mondială?

S.L.: Va veni acest meci cu Fiji, care ne va da un răspuns în plus, în faţa unei echipe de înalt nivel, după care vor urma partidele de calificare. Dar ceea ce este foarte important este să luăm partidele una după alta şi de aceea vom începe cu primul meci, iar apoi vom putea face evaluări în continuare.

Rep: În 2003, la CM din Australia, fostul antrenor Charreyre spunea că decalajul între România şi marile puteri este de 40 de puncte. După 6 ani, la cât evaluaţi că ar fi diferenţa?

S.L.: Ceea ce este foarte important este că nu putem facem o evaluare sigură. Asta este una dintre marile noastre erori, că încercăm înainte de a avea mijloacele necesare. Trebuie să rămânem modeşti şi lucrăm puţin câte puţin, iar după meciurile cu Italia şi Fiji ne putem da seama unde ne aflăm la ora actuală. E adevărat că ne uităm la echipele astea mari, Noua Zeelandă şi aşa mai departe, dar încă nu ne putem da seama care este diferenţa între noi şi ceilalţi. În momentul în care vom construi şi vom merge înainte cu paşi mici, dar siguri, vom putea spune exact care este diferenţa între noi şi marile naţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici