Simona Halep, cea mai notabilă absenţă din Cupa Federaţiei

Cupa Federaţiei programează, la sfârşitul săptămânii viitoare, întâlniri la toate nivelurile, cea mai notabilă absenţă dintre jucătoarele de top fiind Simona Halep, locul 3 WTA, care a renunţat la această competiţie acuzând oboseala şi programul încărcat pe care îl are.

155 afișări
Imaginea articolului Simona Halep, cea mai notabilă absenţă din Cupa Federaţiei

Simona Halep (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Miercuri a fost ziua limită pentru anunţarea loturilor care se vor întrece la partidele din Fed Cup. Astfel, la acestă competiţie pe echipe vor participa 14 dintre primele 20 de jucătoare din clasamentul WTA, prezenţa sportivei canadiene Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, fiind încă sub semnul întrebării.

Canada şi România se întâlnesc în meci direct, în barajul pentru Grupa Mondială, iar cele două echipe ar putea fi văduvite de cele mai bune jucătoare. Dacă Halep a anunţat de mai mult timp că nu face deplasarea la Montreal, Bouchard se mai poate alătura formaţiei gazdă.

Căpitanul nejucător al Canadei, Sylvain Bruneau, a convocat numai trei jucătoare pentru întâlnirea cu România, pe Gabriela Dabrowski, 177 WTA, Sharon Fichman, 206 WTA, şi Francoise Abanda, 243 WTA, lăsând un loc liber, care ar putea fi ocupat de Eugenie Bouchard.

Bruneau a procedat similar şi la partida anterioară, cu Cehia (scor 0-4), din februarie, când tot aceleaşi trei jucătoare au fost în lotul anunţat iniţial, în speranţa că numărul 1 canadian va veni la echipă. În cele din urmă, Bouchard nu s-a mai alăturat lotului, iar locul ei a fost luat de o junioară de 16 ani, Charlotte Robillard-Millette, locul 802 WTA.

Eugenie Bouchard a solicitat şi a primit un wild card pentru turneul de la Charleston (SUA) din această săptămână, unde este cap de serie numărul 1. Ea va juca, miercuri, cu americanca Lauren Davies, în turul al doilea. În funcţie de evoluţiile ei de la acest turneu, este posibil ca jucătorea canadiană să se alăture echipei ţării sale pentru meciul cu România.

Ea oscilează între a participa sau nu la Cupa Federaţiei, ţinând cont că, la fel ca Simona Halep, este înscrisă la turneul de la Stuttgart, care începe imediat după meciurile din Fed Cup.

Simona Halep a jucat în acest an 27 de meciuri, dintre care zece în ultima lună, câştigând turneul de la Indian Wells şi ajungând în semifinale la Miami Open. "Este foarte greu să merg să joc în Canada, sunt obosită, am obligaţii la Stuttgart, dacă era în Europa mă duceam cu mare drag", şi-a justificat Halep absenţa din echipa de Cupa Federaţiei, la revenirea în România din SUA.

Decizia numrăului 1 român a născut o vie polemică, fostul tensimen Ilie Năstase, preşedintele COSR, Alin Petrache, şi alţi oameni de sport criticând-o pe sportiva din Constanţa pentru faptul că a refuzat să-şi reprezinte ţara, într-un moment important, barajul pentru intrarea între cele mai bune opt echipe feminine de tenis din lume, care, în cazul unui rezultat pozitiv, ar reprezenta o performanţă unică după 1981.

Pe plan mondial, alte patru jucătoare din Top 20 WTA nu vor participa la Fed Cup, săptămâna viitoare: rusoiaca Ekaterina Makarova, locul 8 WTA, spaniolele Carla Suarez Navarro, locul 10 WTA şi Garbine Muguruza, locul 19 WTA, precum şi americanca Madison Keys, locul 20 WTA.

La polul opus, Serena Williams, locul 1 WTA, Maria Şarapova, locul 2 WTA, Petra Kvitova, locul 4 WTA, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, şi poloneza Agnieszka Radwanska, locul 9 WTA, se vor afla pe teren în Cupa Federaţiei.

Un caz special este cel al danezei Caroline Wozniacki, locul 5 WTA, care a hotărât să-şi ajute echipa să promoveze din al cincilea eşalon, ultimul, al Fed Cup, unde poate avea ca adversare jucătoare din Mozambic, Congo sau Namibia. Partidele de la acest nivel vor avea loc în Muntenegru.

Maria Şarpova, locul 2 WTA, conduce "armata" rusă la întâlnirea cu Germania, care va avea loc la Adler Arena din Soci, în semifinalele Grupei Mondiale. Din echipa Rusiei lipseşte Ekaterina Makarova, dar este posibil ca această absenţă să fie motivată de raţiuni tactice, pentru că Anastasia Mîşkina, căpitanul nejucător al esticelor, a preferat-o ca "rachetă" numărul 2 pe Svetlana Kuzenţova, locul 25 WTA, ţinând cont că meciul se va disputa pe zgură. Anastasia Pavliucenkova, locul 38 WTA, şi Elena Vesnina, locul 71 WTA, completează echipa rusă.

Germania merge la Soci cu elita sa din Top 20 WTA, Andrea Petkovici, locul 11, Angelique Kerber, locul 16, şi Sabine Lisicki, locul 18, "acompaniate" de Julia Goerges, locul 61 WTA.

În cealaltă semifinală, Petra Kvitova este în fruntea unei echipe a Cehiei care conţine "crema" tenisului din această ţară: Karolina Pliskova, locul 12 WTA, Lucie Safarova, locul 13 WTA şi Barbora Strycova, locul 23 WTA. La Cez Arena din Ostrava, cele mai bune sportive cehe le vor avea ca adversare pe cele mai bune jucătoare din Franţa, Alize Cornet, locul 24 WTA, Caroline Garcia, locul 28 WTA, Kristina Mladenovic, locul 56 WTA, şi Pauline Parmentier, locul 83 WTA.

În barajul pentru Grupa Mondială, surorile Williams, Serena, locul 1 WTA, şi Venus, locul 15 WTA, au răspuns şi ele prezent la convocarea pentru întâlnirea pe care echipa SUA o va avea cu Italia, formaţie ce o are ca număr 1 pe Sara Errani, locul 14 WTA. Astfel, Madison Keys, locul 20 WTA, nu a mai "încăput" în echipa americană, celelalte două jucătoare chemate fiind Alison Riske, locul 45 WTA, şi Christina Mchale, locul 63 WTA.

De asemenea, Agnieszka Radwanska este numărul 1 în echipa Poloniei, ce va înfrunta, la Zielona Gora, reprezentativa Elveţiei, în care revine după 17 ani Martina Hingis, pentru meciul de dublu.

În barajul pentru Grupa Mondială II, Ana Ivanovici, locul 6 WTA, şi Jelena Jankovici, locul 17 WTA, vor "lupta" în partida de la Novi Sad, cu modesta echipă a Paraguayului, care este condusă de Veronica Cepede Roig, locul 193 WTA.

"Vika" Azarenka, fost numărul 1 mondial, acum pe locul 32 WTA, încearcă să ajute echipa Belarusului să evolueze în Grupa Mondială II, după barajul cu Japonia, de la Ariake Coliseum din Tokyo.

Absenţe notabile din Cupa Federaţiei sunt la etapa de săptămâna viitoare şi în echipa Spaniei, ultima adversară a României. Astfel, nici Carla Suarez navarro, locul 10 WTA, şi nici Garbine Muguruza, locul 19 WTA, nu fac deplasarea în Argentina, pentru barajul "mic".

Partida Canada - România va avea loc în 18 şi 19 aprilie, la Arena Maurice Richard din Montreal. Învingătoarea va evolua în 2016 în cea mai înaltă divizie a competiţiei, iar învinsa va juca în Grupa Mondială II.

România a evoluat pentru ultima oară în Grupa Mondială în 1992, când a fost învinsă de reprezentativa Austriei cu scorul de 2-1, în primul tur al competiţiei la care participau 32 de echipe. România a retrogradat din Grupa Mondială după ce a cedat şi barajul cu Bulgaria, cu 1-2.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici