Simone Tempestini, campion naţional pentru a şaptea oară în carieră. Cifrele unui an incredibil

Echipajul format din Simone Tempestini şi Sergiu Itu (Skoda Fabia Rally2 Evo) a câştigat categoric ultima etapă din Campionatul Naţional de Raliuri Betano, TESS Rally Braşov 2022, şi a încheiat pentru al cincilea an consecutiv pe prima poziţie în clasamentul general. Tempestini a ajuns la titlul cu numărul 7, egalându-l pe legendarul Ludovic Balint, şi este la doar unul singur de recordul lui Titi Aur.

284 afișări
Imaginea articolului Simone Tempestini, campion naţional pentru a şaptea oară în carieră. Cifrele unui an incredibil

Simone Tempestini, campion naţional pentru a şaptea oară în carieră. Cifrele unui an incredibil

După o primă zi în care şi-a asigurat un avantaj confortabil, fiind la 1 minut şi 11 secunde în faţa principalilor contracandidaţi Sebastian Barbu şi Bogdan Iancu (Skoda Fabia Rally2), echipajul de la Napoca Rally Academy şi-a conservat sâmbătă rezultatul şi chiar a mărit ecartul cu încă aproape 7 secunde înaintea power stage-ului de la Bran.

Pe ultima probă, acolo unde a fost susţinut din plin de fanii săi, Tempestini a jubilat şi chiar a reuşit să se impună în mod entuziasmant, bucurându-se la final de a opta victorie din carieră la Braşov. Acesta deţine recordul de victorii la etapa de sub Tâmpa. Campionul naţional absolut s-a impus în 7 dintre cele 10 probe speciale ale etapei din judeţul Braşov, înregistrând un timp total de 01:25:43,1.

Pe locul 2 la general a venit Sebastian Barbu, la 01:18,5 de câştigător. Barbu se bucură acum, pentru al doilea an consecutiv, de titlul de vicecampion naţional. Podiumul de la Braşov a fost completat de echipajul local Andrei Gîrtofan/Doru Vraja (Skoda Fabia Rally2). Gîrtofan jr se poate lăuda cu primul său podium general la finalul unui sezon, încheind şi anul pe 3, dar totodată şi-a adjudecat şi titlul la asfalt.

Victoria din acest weekend i-a adus lui Simone Tempestini titlul cu numărul 7, egalându-l în acest clasament pe legendarul Ludovic Balint. În acest moment, în faţa pilotului de doar 28 de ani mai stă doar recordul lui Titi Aur, cu 8 titluri, performanţă atinsă în 2006.

Anul 2022 în Campionatul Naţional de Raliuri Betano a fost şi anul în care a luat de cele mai multe ori startul în etapele naţionale pentru a-şi asigura titlul absolut, luptă dată până în ultima etapă contra lui Sebastian Barbu. Pe o Skoda Fabia Rally 2 Evo (macadam) şi un Porsche 997 GT3 (pe asfalt), avându-l în dreapta pe Sergiu Itu, Tempestini a câştigat 6 raliuri, a încheiat o dată pe 2 şi în alte două rânduri a abandonat din cauza problemelor tehnice. S-a impus detaşat în Harghita, Sibiu, Bacău, Iaşi Cluj şi Braşov.

Dintr-un total de 88 de probe speciale în acest sezon de raliuri, Tempestini a câştigat 56, având un procent de 63,6%, însă dacă luam în calcul doar probele în care a concurat în Argeş (abandon PS1) şi Bucovina (abandon PS8), atunci pilotul clujean ajunge un procent de 73%. Procentul este unul impresionant, dar nu este cel mai bun din cariera lui Tempestini, care înregistra rate de succes spectaculoase şi în 2018 (80%), 2019 (89%) şi 2020 (87%).

Sebastian Barbu, omul care a luptat până pe ultimii kilometri pentru titlul anul acesta, a avut 22 de probe câştigate în cele 8 raliuri, procentul său fiind de 27,5%. Au mai câştigat probe speciale în 2022 şi Ignat Isaev (3), Raul Badiu (3), Andrei Gîrtofan (2), Mihai Manole (1) şi Martin Surilov (1).

Anul acesta se poate lăuda însă cu cel mai mare număr de probe speciale câştigate într-un sezon de când a început raliurile. Spre exemplu, în 2020 a câştigat 33 de probe, iar în 2019 un total de 49.

Egal cu Balint, la un titlu de Aur

În acest moment, Titi Aur este deţinătorul recordului de cele mai multe titluri în Campionatul Naţional de Raliuri Betano, nu mai puţin de 8 cucerite între 1995 şi 2006. Pe 2 se află, la egalitate, cu câte 7 titluri, Ludovic Balint (1981-1993) şi Simone Tempestini (2015-prezent). Tempestini a ajuns la această performanţă la doar 28 de ani, cu primul titlu câştigat pe când avea doar 21 de ani, în vreme ce Aur a devenit pentru prima oară campion la 32 de ani, iar Balint când împlinise 33 de ani. De precizat însă faptul că Balint şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie la apogeul carierei sale, în 1994, după ce câştigase titlul său cu numărul 7.

Doar Aur are mai multe victorii în raliuri

După succesul de la Braşov, Tempestini a ajuns la al 39-lea succes într-un raliu din Campionatul Naţional de Raliuri Betano (de menţionat la Transilvania Rally 2018 a încheiat pe 2, dar câştigătorul nu concura în CNR Betano), dintr-un total de 52 de curse în care a luat startul din 2015 şi până în prezent. Singurul care are mai multe victorii în raliuri de-a lungul anilor este Titi Aur, cu 51, între 1990 şi 2007. Al treilea în acest top este Ludovic Balint, care a câştigat 30 de raliuri între 1980 şi 1993.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici