Spitalul în care este internat Schumacher, un centru de excelenţă în cercetarea neuroştiinţifică - VIDEO

Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) din Lausanne, în care a fost transferat fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, este o unitată medicală aflată în avanpostul cercetării neuroştiinfice, domeniu care studiază diferitele aspecte ale funcţionării creierului uman.

218 afișări
Imaginea articolului Spitalul în care este internat Schumacher, un centru de excelenţă în cercetarea neuroştiinţifică - VIDEO

Spitalul în care este internat Schumacher, un centru de excelenţă în cercetarea neuroştiinţifică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CHUV a făcut din neuroştiinţa clinică una dintre priorităţile sale, de la sosirea în 2008 a profesorului Richard Frackowiak, fost decan al Institutului de neurologie din Queen Square, Londra, care a pus în Elveţia bazele unui departament interdisciplinar.

Acest departament dispune de un centru de cercetări implicat adânc în proiectul european de modelare a creierului uman, Human Brain Project, cu o finanţare de un miliard de euro. Acest proiect, care reuneşte cele mai mari institute europene sub coordonarea Şcolii Politehnice din Lausanne, are drept scop crearea unui supercomputer care să simuleze complexitatea creierului uman, pentru o mai bună înţelegere a funcţionării sale şi pentru explorarea căilor de acţiune în cazul maladiilor neurologice.

"Este foarte important într-un centru terapeutic în neuroştiinţa clinică de a avea un suport de cercetare pentru a putea inova şi a fi cu adevărat avansaţi pe plan internaţional", a declarat pentru AFP profesorul Frackowiak, care a refuzat să comenteze cu privire la starea lui Schumacher.

În cadrul CHUV funcţionează o unitate de reeducare, în care a fost amenajat un spaţiu special pentru Michael Schumacher. Dacă CHUV are un protocol bine pus la punct pentru a proteja securitatea şi intimitatea pacienţilor VIP, pentru ceilalţi "este o afacere ca oricare alta". "Dar nu se pune problema să tratezi un om care a căzut în atelierul său diferit de altul care este cunoscut în lumea întreagă. Fiecare bolnav primeşte tot ce este mai bun din partea noastră", a precizat cercetătorul.

Departamentul dispune de echipamente de vârf, iar specialiştii săi au lansat proceduri novatoare în activităţile esenţiale pentru comatoşi, prin stimularea celor cinci simţuri, a motricităţii şi activităţii cerebrale.

Roboţii permit poziţionarea verticală a pacienţilor şi îi ajută pe aceştia să-şi mişte membrele, o recuperare care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi luptă împotriva consecinţelor repausului prelungit la pat. O grădină terapeutică, în centrul spitalului, oferă posibilitatea de a-i confrunta pe pacienţii treziţi din comă cu elementele exterioare.

Profesorul Frackowiak a instaurat în departament un concept centrat pe pacient. Acesta reuneşte într-un singur loc toate disciplinele legate de creier, neurochirurgia, neurologia, neuropsihologia şi neuroreabilitarea, în încercarea de a oferi cel mai bun tratament.

Fostul pilot german de Formula 1 Michael Schumacher a ieşit din comă după accidentul suferit la schi şi a părăsit spitalul din Grenoble, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al familiei, Sabine Kehm. Ea nu a furnizat niciun detaliu cu privire la starea de sănătate a fostului pilot de Formula 1.

La scurt timp, conducerea spitalului din Lausanne a comunicat că Schumacher a fost transportat, luni dimineaţă, în unitatea medicală aflată la aproximativ 40 de kilometri de locuinţa fostului pilot, de la Gland.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici