Sportivii din Rusia şi Belarus nu pot participa la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2022

  • Sportivii din Rusia şi Belarus nu vor putea concura la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.
  • Comitetul Paralimpic Internaţional (IPC) a fost aspru criticat după ce iniţial le-a permis sportivilor să concureze sub stindard neutru.
330 afișări
Imaginea articolului Sportivii din Rusia şi Belarus nu pot participa la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2022

Într-o declaraţie emisă joi, IPC a scris că „situaţia din satele sportivilor" a devenit „de nesuportat", informează BBC Sport.

Jocurile Paralimpice de iarnă încep sâmbătă, iar ceremonia de deschidere va avea loc vineri.

„Credem cu tărie că sportul şi politica nu ar trebui să se amestece", a declarat Preşedintele IPC, Andrew Parsons.

„Cu toate acestea, fără nicio vină, războiul a ajuns acum la aceste Jocuri şi, în spatele scenei, multe guverne au o influenţă asupra evenimentului nostru drag.

Asigurarea siguranţei şi securităţii sportivilor este de o importanţă capitală pentru noi, iar situaţia din satele sportivilor se agravează şi a devenit acum de nesuportat."

La Beijing urmau să concureze 71 de concurenţi din Rusia şi 12 din Belarus - plus însoţitorii pentru ambele naţiuni.

Parsons a mai declarat că un „număr copleşitor de membri" au luat legătura cu IPC şi au spus că nu vor concura la Jocuri dacă Rusiei şi Belarusului li se va permite să participe.

Miercuri, o serie de organisme de conducere şi personalităţi politice au criticat IPC pentru că nu a interzis imediat sportivii ruşi şi belaruşi.

Nadine Dorries, secretarul de stat britanic pentru Digital, Cultură, Media şi Sport, a cerut IPC să îşi „reconsidere urgent" decizia, în timp ce Comitetul Paralimpic al SUA şi Asociaţia Paralimpică Britanică şi-au exprimat, de asemenea, dezamăgirea.

Într-o declaraţie comună a sportivilor din Ucraina şi a grupului Global Athlete, un organism internaţional condus de sportivi, care are ca scop să inspire schimbări în sportul mondial, s-a afirmat că, prin decizia sa, IPC a dat „o nouă lovitură" fiecărui sportiv şi cetăţean ucrainean.

Atletul olimpic ucrainean de skeleton Vladyslav Heraskevych, vorbind înainte ca IPC să revină asupra deciziei sale, a descris situaţia ca fiind „dezgustătoare".

„Ei pun Rusia mai presus de interesul altor ţări", a declarat Heraskevych, care a afişat un semn împotriva războiului în timpul Jocurilor de la Beijing din februarie.

„Orice măsură mai puţin aspră decât o interdicţie totală este inacceptabilă. Este trist şi sfâşietor".

Parson a declarat că este puţin probabil ca nişte Jocuri viabile să poată fi desfăşurate în cazul în care sportivilor ruşi şi belaruşi li se va permite să concureze.

„Pentru para-atleţii din ţările afectate, ne pare foarte rău că sunteţi afectaţi de deciziile pe care guvernele voastre le-au luat săptămâna trecută, încălcând Armistiţiul Olimpic", a adăugat el.

„Sper şi mă rog să putem reveni la o situaţie în care discuţiile şi atenţia să se concentreze pe deplin pe puterea sportului de a transforma vieţile persoanelor cu dizabilităţi şi pe tot ce este mai bun din umanitate."

Ucraina a raportat că peste 2.000 de civili au murit de când Rusia şi-a început invazia, joia trecută.

Echipa paralimpică a Ucrainei se află la Beijing şi va putea concura în cadrul Jocurilor, ceremonia de deschidere de vineri urmând să promoveze „un mesaj de pace".

O serie de organisme de conducere din toate sporturile au introdus măsuri de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi, inclusiv interzicerea utilizării steagurilor acestora şi anularea evenimentelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici