Stadioane din Europa nu au defibrilatoare pentru spectatori

Marile stadioane ale Europei nu dispun de echipamente necesare tratării spectatorilor care suferă accidente cardiace în timpul vizionării partidelor, notează un studiu realizat de Societatea europeană de cardiologie.

53 afișări
Imaginea articolului Stadioane din Europa nu au defibrilatoare pentru spectatori

Stadioane din Europa nu au defibrilatoare pentru spectatori (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Studiul a fost realizat sub îndrumarea profesorului Mats Borjesson, de la Academia Sahlgrenska din Göteborg (Suedia), şi a medicului echipei naţionale de fotbal feminin a ţării scandinave.

Au mai participat alţi medici sportivi: Luis Serratosa (Real Madrid), Antonio Pelliccia (echipa naţională olimpică a Italiei) şi Klaus-Peter Mellwig (reprezentativa de handbal a Germaniei).

Au fost verificate 187 de stadioane din 10 ţări (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Spania, Suedia, Grecia, Norvegia, Serbia, Austria şi Italia), unde 190 de echipe au avut statutul de gazdă, în timpul sezonului 2005-2006.

S-a constatat faptul că mai mult de un sfert dintre cluburi (53) nu aveau defibrilatoare automatice externe, în condiţiile în care stadioanele respective se aflau la o distanţă care necesita mai mult de cinci minute de parcurs până la cel mai apropiat spital.

Mai mult, trei sferturi dintre cluburi nu aveau puse la punct programe de reanimare cardio-pulmonară.

În perioada menţionată, nu a existat vreun jucător sau vreun oficial care să fie victima unui accident cardiac, însă, printre spectatori, au avut loc 77 de cazuri de evenimente nefericite, ceea ce reprezintă o rată de 1/589.000 de persoane prezente în tribune.

"Cred că trebuie luate măsuri urgente pentru ameliorarea securităţii spectatorilor şi a jucătorilor", a subliniat Borjesson, şeful secţiei de cardiologie sportivă din cadrul Asociaţiei europene de prevenţie şi reanimare cardiovasculară.

În opinia profesorului suedez, este vorba despre neglijenţă în privinţa procedurilor de securitate, şi nu de o problemă financiară, mai ales că respectivele cluburi sunt de nivel înalt, cu situaţii materiale remarcabile.

"Fotbalul este sportul care domină Europa şi care beneficiază de cel mai important sprijin financiar. Ne imaginăm că situaţia este chiar mai gravă, din acest punct de vedere, în celelalte sporturi", a spus Borjesson, menţionând şi faptul că fotbalul este, în mod special, susceptibil de a provoca probleme cardiace persoanelor cel mai angajate din punct de vedere emoţional, în special dacă vârsta acestora este înaintată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici