Steaua cere fanilor să nu scandeze lozinci cu caracter etnic la meciul de hochei cu Miercurea-Ciuc

Conducerea CSA Steaua solicită fanilor să încurajeze fair-play echipa favorită şi să nu scandeze lozinci cu caracter etnic la meciul de hochei pe gheaţă cu HSC Miercurea-Ciuc, programat, astăzi, de la ora 17.30, la Bucureşti, în Liga Mol.

218 afișări
Imaginea articolului Steaua cere fanilor să nu scandeze lozinci cu caracter etnic la meciul de hochei cu Miercurea-Ciuc

Steaua cere fanilor să nu scandeze lozinci cu caracter etnic la meciul de hochei cu Miercurea-Ciuc (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi a secţiei de hochei pe gheaţă Steaua Rangers fac un apel la fair play către toţi suporterii şi susţinătorii echipei de hochei care vor asista la partida dintre echipele Steaua Rangers şi HSC Miercurea-Ciuc, ce se va desfăşura luni, 19 decembrie, ora 17.30, la patinoarul «Mihai Flamaropol» din Bucureşti, în cadrul Campionatului Naţional şi a Ligii Mol. Rugăm spectatorii să încurajeze echipa favorită în mod civilizat şi să nu recurgă la manifestări sau scandări cu caracter etnic, rasial şi să evite orice împrejurare care poate degenera în conflicte de orice fel", se arată într-un comunicat al CSA Steaua, remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Oficialii stelişti susţin că au luat toate măsurile organizatorice pentru a preveni orice incident la această partidă. "Le reamintim suporterilor că escaladarea unor comportamente neadecvate pe timpul desfăşurării partidei poate duce inclusiv la defavorizarea şi depunctarea echipei Steaua, fapt ce ar împieta asupra muncii şi eforturilor întregului lot de jucători care doresc să-şi joace şansele pe gheaţă şi să obţină o victorie importantă. Clubul nostru a luat toate măsurile organizatorice impuse de legislaţia naţională şi de reglementările sportive în domeniu pentru a preveni orice incident. Ne exprimăm în acelaşi timp speranţa că suporterii vor înţelege mesajul nostru şi vor da dovadă de un comportament civilizat, că vor reuşi să creeze o atmosferă deosebită pentru susţinerea echipei de hochei Steaua, fără ca aceasta să degenereze în manifestări nedorite şi neconforme cu spiritul sportiv", se mai menţionează în comunicat.

Acest apel al CSA Steaua vine ca urmare a incidentelor care au avut loc în ultima perioadă în cadrul loturilor naţionale de hochei pe gheaţă ale României.

Hocheistul Florin Cosmin Marinescu a fost agresat verbal şi fizic de Ziua Naţională a României de colegii săi de etnie maghiară din lotul naţional Under 16. Conform site-ului oficial al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, mai mulţi jucători din lotul olimpic al României şi-au supus colegul la "umilinţe verbale şi fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc" la finalul unui antrenament.

Oficialii FRHG au efectuat o primă anchetă din care a reieşit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu, în vârstă de 15 ani, a fost supus unor umilinţe verbale şi fizice de neacceptat. "Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred şi continuat de jucătorii Gereb Istvan şi Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate", menţionează sursa citată.

Cotidianul Prosport a publicat, în 14 decembrie, declaraţia jucătorului Florin Cosmin Marinescu din memoriul înaintat de tatăl său Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă. "Unul dintre băieţi, Antal Alfred, m-a înjurat în maghiară, iar eu l-am rugat să spună ce are de spus în română, că tot e ziua României şi că ei sunt tot români. Atunci mai mulţi au început să strige că ei nu sunt români şi au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duş, au stins lumina şi m-au lovit din toate părţile cu prosoapele ude", a povestit Florin Cosmin Marinescu, junior legitimat la clubul Steaua.

Preşedintele F.R. de Hochei pe Gheaţă, Barna Tanczos, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că va propune excluderea din lotul naţional Under 16 a jucătorilor Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos, care l-au agresat pe colegul lor, Florin Cosmin Marinescu. De asemenea, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a început o anchetă, sancţiunile în acest caz urmând să fie stablite de Comisia de Etică a COSR.

Conform unor informaţii apărute în presa centrală, un alt incident a avut loc vineri, la partida România - Ungaria din cadrul turneului "Euro Ice-hockey Challenge", desfăşurată pe patinoarul Vakar Lajos din Miercurea- Ciuc, jucătorii naţionalei României, majoritatea de etnie maghiară, au tăcut la intonarea imnului de stat, dar au cântat imnul Ungariei înainte de începerea meciului. De asemenea, la finalul partidei, când s-a intonat din nou "Deşteaptă-te Române", jucătorii au păstrat aceeaşi tăcere ca la început, dar au cântat, public, imnul Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele FRHG, Tanczos Barna, a dezminţit informaţia, declarând că problema, semnalată de presă, "este una falsă şi lipsită de orice legătură cu realitatea". "Considerăm că problema imnului naţional de la meciul cu Ungaria este una falsă şi lipsită de orice legătură cu realitatea. La meciul din data de 16 decembrie, înainte de începerea partidei, s-au intonat imnurile României şi Ungariei. Naţionala noastră a câştigat partida, cu scorul de 4-1, drept urmare în timp ce se ridica drapelul României, s-a intonat din nou Deşteaptă-te române. Considerăm că acuzele aduse jucătorilor sunt absolut nefondate şi nemeritate. Cei 24 de sportivi au dat dovadă de dăruire totală şi voinţă extraordinară de a câştiga, iar publicul i-a susţinut din primul şi până în ultimul minut", a spus Tanczos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici