SUSPICIUNI cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii la JO şi CM, în perioada 2001-2012. Agenţia Mondială Antidoping a anunţat o anchetă

Suspiciuni cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii în perioada 2001-2012, în special legate de sportivi ruşi şi kenyeni, au apărut după ce televiziunea ARD şi The Sunday Times au prezentat informaţii cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge, informează bbc.com.

1048 afișări
Imaginea articolului SUSPICIUNI cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii la JO şi CM, în perioada 2001-2012. Agenţia Mondială Antidoping a anunţat o anchetă

SUSPICIUNI cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii la JO şi CM, în perioada 2001-2012

UPDATE 11:20 - Anchetă cu privire la dezvăluirile legate de suspiciunile de dopaj din atletismul mondial

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, pe site-ul oficial, că o comisie independentă va desfăşura o anchetă cu privire la suspiciunile de dopaj din atletismul mondial, a urmare a dezvăluirilor din presă.

"Având în vedere natura acuzaţiilor, situaţia va fi anchetată de Comisia Independentă a WADA. Aceste acuzaţii necesită o analiză atentă pentru a se stabili dată au existat încălcări ale Codului Antidoping şi dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acţioneze WADA şi/sau alte foruri", a precizat preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, Craig Reedie.

ARD şi The Sunday Times au obţinut accesul la documente ce aparţin Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF). Cele 12.000 de teste de sânge au fost făcute unui număr de 5.000 de sportivi.

Conform unor experţi consultaţi de BBC, documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câştigate de atleţi ale căror teste au avut rezultate suspecte.

Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, şi niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele sangvine au avut rezultate cel puţin anormale sau care sugerează că atleţii respectivi s-au dopat.

Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câştigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele finale, toţi cei trei atleţi de pe podium au avut rezultate suspecte la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câştigate de atleţi cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câştigat medalii.

Potrivit bbc.com, sportivi celebri ca Mo Farah şi Usain Bolt nu au avut rezultate anormale la testele antidoping.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici