TAS: Albania, câştigătoare la masa verde a meciului din 14 octombrie cu Serbia

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul federaţiei sârbe cu privire la meciul din 14 octombrie 2014 cu Albania, din preliminariile Campionatului European din 2016, joc suspendat din cauza incidentelor, şi a decis ca naţionala albaneză să fie declarată câştigătoare la masa verde.

183 afișări
Imaginea articolului TAS: Albania, câştigătoare la masa verde a meciului din 14 octombrie cu Serbia

TAS: Albania, câştigătoare la masa verde a meciului din 14 octombrie cu Serbia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

TAS a acceptat parţial o contestaţie depusă de federaţia albaneză în legătură cu acest meci, după ce Comisia de Apel a UEFA a confirmat în decembrie o decizie a Corpului de Control, Etică şi Disciplină al forului, conform căreia Serbia a fost declarată câştigătoare cu 3-0, însă fără să primească şi punctele aferente unui succes.

Conform TAS, deciziile comisiilor UEFA s-au bazat pe faptul că echipa Albaniei ar fi refuzat să continue jocul deşi arbitrul a cerut ca meciul să continue după încheierea incidentelor. TAS a considerat însă că nu există dovezi că albanezii au refuzat să joace după ce arbitrul le-a cerut să continue partida. "TAS nu a putut să verifice într-un mod satisfăcător faptul că arbitrul le-a dat jucătorilor un ordin clar, direct şi necondiţionat de a continua meciul în baza unei decizii definitive că fotbaliştii sunt în siguranţă. TAS a constatat că întreruperea şi apoi suspendarea meciului au fost cauzate de lacunele din măsurile de siguranţă ale organizatorilor şi de actele de violenţă ale fanilor sârbi şi ale cel puţin unui steward asupra jucătorilor albanezi. Astfel, TAS consideră că federaţia sârbă şi nu cea albaneză trebuie considerată responsabilă pentru faptul că meciul a fost suspendat", se arată pe site-ul Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

TAS a menţionat că federaţia albaneză este responsabilă însă pentru drona care a survolat stadionul şi pe care era arborat drapelul cu o hartă reprezentând "Marea Albanie". Drept urmare, instanţa sportivă a confirmat o amendă de 100.000 de euro decisă de UEFA în cazul forului albanez.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a confirmat şi sancţiunile UEFA ce vizează federaţia sârbă: retragerea a trei puncte din actuala campanie de calificare la Campionatul European, o amendă de 100.000 de euro şi disputarea a următoarelor două meciuri de pe teren propriu fără public.

Federaţiile de fotbal din Serbia şi Albania au făcut în ianuarie apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), contestând decizia UEFA cu privire la meciul dintre naţionalele celor două ţări disputat la 14 octombrie, în preliminariile Euro-2016.

La începutul lunii decembrie, UEFA a respins apelurile Albaniei şi Serbiei, sancţionate după incidentele de la meciul de la Belgrad, confirmând victoria sârbilor cu 3-0, însă fără acordarea celor trei puncte.

La 24 octombrie, Corpul de Control, Etică şi Disciplină a UEFA a decis ca meciul Serbia - Albania, suspendat din cauza incidentelor la 14 octombrie, să fie omologat 3-0 pentru sârbi, iar gazdelor să le fie retrase trei puncte. De asemenea, federaţia albaneză şi cea sârbă au fost fost amendate cu câte 100.000 de euro, iar forului din Serbia i s-a impus să joace următoarele două meciuri de pe teren propriu sub egida UEFA cu porţile închise.

UEFA a deschis la 15 octombrie proceduri disciplinare după meciul suspendat Serbia - Albania, gazdele fiind cercetate pentru invadarea terenului de către suporteri şi pentru organizare necorespunzătoare, iar oaspeţii pentru refuzul de a continua partida şi pentru steagul arborat cu o dronă deasupra gazonului.

Incidentele care au dus la întreruperea meciului Serbia - Albania au izbucnit după ce o dronă pe care era arborat drapelul cu o hartă reprezentând "Marea Albanie" a survolat stadionul. Drona a provocat furia jucătorilor sârbi, Stefan Mitrovici reuşind să prindă acest steag, moment în care a izbucnit o încăierare generală pe teren, iar fanii au intrat în suprafaţa de joc. Meciul a fost întrerupt în minutul 41, la scorul de 0-0.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici