The Times: O Nadia Comăneci perfectă îşi menţine în continuare echilibrul - GALERIE FOTO

Cotidianul britanic The Times a realizat, vineri, un amplu material despre Nadia Comăneci, prezentă la Londra cu ocazia Campionatelor Mondiale de gimnastică, autorul articolului menţionând că întâlnind-o pe fosta gimnastă a întâlnit "perfecţiunea".

261 afișări
Imaginea articolului The Times: O Nadia Comăneci perfectă îşi menţine în continuare echilibrul - GALERIE FOTO

Nadia Comăneci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Vineri, am întâlnit perfecţiunea. Numele ei este Nadia. Nadia Comăneci, cine altcineva? Poate singura persoană de pe planetă al cărei nume este întotdeauna şi imediat asociat cu perfecţiunea. Ea a fost celebrată pentru perfecţiune în ultimii 33 de ani, însă pare să ducă foarte uşor această povară", scrie autorul articolului, Simon Barnes, şeful departamentului de sport al cotidianului The Times.

"Perfecţiunea? Nu ştiu dacă există", a declarat pentru The Times Nadia Comăneci, care se află în Anglia pentru CM de gimnastică de la Londra, pentru a fi "pur şi simplu Nadia".

Nadia este contrazisă însă de autorul articolului, care îi cere să se uite la registrul notelor. "Uită-te la note, Nadia. Pentru că la Campionatele Mondiale din 1976 ea a obţinut de şapte ori nota zece. De şapte ori, nişte arbitri neînduplecaţi, ageri, bine pregătiţi, extrem de critici au decis că Nadia Comăneci nu mai poate fi îmbunătăţită. Realizase ceva ce nimeni nu mai reuşise până atunci: a dus sportul său la limita logică, în punctul din care nu mai este posibilă nicio îmbunătăţire", scrie The Times.

"Zece, zece, întotdeauna acel zece", îi răspunde Nadia Comăneci jurnalistului de la The Times. "Se pare că acel zece contează mai mult decât medaliile. Ştiam la acea vreme că am realizat ceva deosebit, dar nu m-am gândit că va fi chiar atât de important", a adăugat fosta sportivă.

Nadia Comăneci

Nadia Comăneci îşi aminteşte totuşi că exerciţiul de la bârnă nu a fost perfect: "Îmi amintesc că am greşit puţin. Am simţit asta la antrenamente, dar mi-am spus că nu pot face nicio greşeală, deoarece sunt la Jocurile Olimpice. A existat o greşeală, dar numai eu o ştiu. Nu s-a văzut, puteţi urmări acel exerciţiu, şi veţi observa că nu se vede. Nu a fost un exerciţiu perfect, am evoluat mai bine la antrenamente. Dar, în final, cred că am fost mai bună decât celelalte, şi pentru că îi dăduseră concurentei dinaintea mea 9,95, ce mai puteau să facă? Atunci, eram atât de naivă, încât credeam că arbitri îşi doresc doar ca eu să mă simt mai bine".

"Să vorbească despre acest trecut glorios este uşor pentru ea. Amintirele sale sunt aproape intacte din acele zile. Îşi aminteşte foarte bine toate execiţiile şi vorbeşte despre ele ca şi cum s-ar fi petrecut ieri. Totuşi, de atunci a trecut prin multe, însă nu neagă acele zile de glorie, nici nu doreşte să se întoarcă obsesiv la ele. Poate că asta este marea sa realizare: să obţină tot ceea ce este posibil în plan personal şi, prin asta, tot ceea ce este posibil pentru oricine îşi alege o anumită formă de excelenţă. Se pare că şi-a găsit echilibrul, dar acesta a fost întotdeauna punctul său forte", mai scrie autorul articolului, care menţionează că, în ciuda vârstei (47 de ani), Nadia Comăneci arată foarte bine şi are o personalitate deosebită.

Nadia Comăneci alături cu soţul ei, Bart Conner, şi fiul lor, Dylan

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la şase ani, Nadia a început să practice gimnastica, iar la 11 ani, Nadia a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionateluor naţionale de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc în cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri. În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi cucereşte medalia de argint la sol. În competiţia preolimpică din acelaşi an, Nadia a câştigat aurul la individual compus şi la paralele inegale.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţie ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri. După JO de la Montreal, Nadia a apărut pe coperţile revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeaşi săptămână.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici