Turcia a învins Croaţia şi s-a calificat în semifinale

Selecţionata Turciei s-a calificat, vineri, în semifinalele Campionatul European, după ce a învins, cu scorul de 4-2 (0-0, 0-0, 1-1), în urma executării loviturilor de departajare, reprezentativa Croaţiei, în sferturile de finală ale competiţiei.

37 afișări
Imaginea articolului Turcia a învins Croaţia şi s-a calificat în semifinale

Turcia a învins Croaţia şi s-a calificat în semifinalele Campionatului European (Imagine: Mediafax Foto)

La finalul celor 120 de minute de joc, scorul a fost egal, 1-1.

Golurile au fost marcate de Ivan Klasnici, în minutul 119, pentru Croaţia, şi Semih Senturk în minutul 120+2, pentru Turcia.

La penaltiuri pentru Turcia au marcat Arda, Semih şi Hamit Altintop.

Pentru Croaţia a înscris Srna şi au ratat Modrici, Rakitici şi Petrici.

În semifinale, Turcia va întâlni selecţionata Germaniei.

Echipa Turciei a avut prima ocazie de a înscrie în minutul 4, când fundaşul dreapta Hamit Altintop a şutat de la 25 de metri poziţie centrală, puţin pe lângă poarta lui Pletikosa.

Cea mai mare ocazie a primei reprize a avut-o, însă, Croaţia, în minutul 19. Luka Modrici a centrat în careu de pe partea dreaptă, Ivica Olici a reluat din cinci metri în bara transversală, de unde balonul a ajuns la Kranjcar, care, cu poarta goală, a trimis cu capul peste, din opt metri.

Replica turcilor a venit în minutul 38 prin Mehmet Topal care, de la 30 de metri, a şutat foarte aproape de poarta lui Pletikosa.

Prima ocazie a reprizei a doua a aparţinut croaţilor, Ivica Olici, neputând să-l învingă pe Ruştu. Mai întâi a lobat mingea peste portarul turc, apoi aceasta a ajuns cu noroc tot la el, dar balonul trimis cu o lovitură de cap din spatele liniei de fund a trecut paralel cu poarta.

În minutul 62, Ivica Olici a marcat, dar golul a fost anulat pe motiv de ofsaid.

În minutul 70, după un "un-doi" cu Olici, Rakitici a trimis balonul peste poartă, de la 14 metri. Croaţia a trecut din nou pe lângă gol în minutul 84, când portarul turc a respins de la vinclu un şut din lovitură liberă al lui Darijo Srna, iar în minutul 89 Ruştu a reţinut în doi timpi un şut de la cinci metri al lui Ivica Olici.

După 90 de minute, scorul a rămas 0-0 şi s-a intrat în prelungiri. Prima ocazie din timpul suplimentar a venit în minutul 95, când un şut din unghi al lui Tuncay Şanli a fost respins de Pletikosa.

Turcii au ratat încă două mari ocazii de gol prin Semih Şenturk, care a şutat peste poartă în minutul 100, şi Tuncay Şanli '102, al cărui şut care s-a scurs în afara terenului foarte aproape de bara din dreapta lui Pletikosa.

După ce a doua repriză de prelungiri a fost una fără mari ocazii de gol, Ivan Klasnici a marcat pentru Croaţia, cu capul, în minutul 119, profitând de o mare greşeală a lui Ruştu, surprins ieşit dintre buturi.

Turcia a repetat însă istoria din meciul cu Cehia, când s-a calificat în sferturi datorită unor goluri marcate pe final de meci, iar Semih Şenturk a marcat cu un şut în vinclu, de la 14 metri, după ce doi fundaşi croaţi nu s-au înţeles la o degajare lungă a lui Ruştu.

La loviturile de departajare pentru Turcia au marcat Arda Turan, Semih Şenturk şi Hamit Altintop. Singurul croat care a înscris la loviturile de departajare a fost Darjio Srna, în timp ce Luka Modrici şi Ivan Rakitici au trims pe lângă poartă, iar şutul lui Mladen Petrici a fost apărat de Ruştu.

Meciul de la Viena, al doilea din sferturile de finală, a fost primul care a avut nevoie de prelungiri şi penaltiuri pentru a se decide câştigătoarea. În afara primului sfert, Portugalia - Germania, scor 2-3, un alt meci, Turcia - Cehia, scor 3-2, în grupa A, ar mai fi putut fi decis după executarea loviturilor de departajare, dacă la finalul celor 90 de minute scorul ar fi fost egal.

Sporterii croaţi situaţi la peluza a doua au aprins, în minutul 8, o fumigenă, pe care le-au dat-o forţelor de ordine când aceasta era aproape stinsă. Fanii croaţi au recidivat în minutul 47, când au aruncat o petardă şi în minutul 59 când mai multe fumigene au fost aprinse din nou. Una dintre fumigene a fost aruncată pe pista de atletism a stadionului. Încă patru fumigene s-au aprins în peluza ocupată de gălăgioşii fanii croaţi în minutul 106.

În minutul 74 a fost rândul suporterilor turci să aprindă o fumigenă în tribună.

Cu aproximativ o oră înaintea începutului partidei, în faţa stadionului speculanţii vindeau încă bilete

Atingerea semifinalelor la Euro-2008 reprezintă cea mai bună performanţă a naţionalei Turciei la Campionatele Europene, precedenta fiind calificarea în sferturi în 2000.

Pe plan internaţional, Turcia a mai câştigat medaliile de bronz la Cupa Mondială din 2002.

Pentru sfertul de finală contra naţionalei Croaţiei, suporterii turci au stat toată noaptea la coadă pentru a-şi procura bilete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici