Ucraina pune la îndoială sprijinul CIO pentru 3000 de sportivi ucraineni din Fondul de Solidaritate

Ministrul ucrainean al sportului şi preşedintele Comitetului Naţional Olimpic (CNO), Vadym Gutzeit, a pus sub semnul întrebării afirmaţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) potrivit căreia de Fondul său de Solidaritate au beneficiat aproximativ 3.000 de sportivi şi antrenori din ţară.

104 afișări
Imaginea articolului Ucraina pune la îndoială sprijinul CIO pentru 3000 de sportivi ucraineni din Fondul de Solidaritate

Ucraina pune la îndoială sprijinul CIO pentru 3000 de sportivi ucraineni din Fondul de Solidaritate

CIO a declarat că Fondul său de solidaritate, în valoare totală de 7 milioane de euro, este folosit pentru a permite sportivilor ucraineni să continue să se antreneze şi să concureze la evenimente majore.

Acesta a exprimat "solidaritatea fără precedent a Mişcării Olimpice" şi doreşte ca o "echipă puternică" din Ucraina să fie prezentă la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris şi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2026 de la Milano şi Cortina d'Ampezzo.

Demersul său de a explora o cale de întoarcere a sportivilor ruşi şi bieloruşi la competiţiile internaţionale a stârnit furie în Ucraina.

Gutzeit, care l-a înlocuit pe membrul CIO Serghei Bubka în funcţia de preşedinte al CNO al Ucrainei (NOCU) în noiembrie, a pus la îndoială amploarea sprijinului acordat de CIO.

"Încă din primele zile ale războiului, a fost creat Fondul de Solidaritate, federaţiile şi sportivii echipei naţionale au fost susţinuţi", a declarat Gutzeit, după cum a relatat publicaţia ucraineană Tribuna.

"În ceea ce priveşte cuvintele potrivit cărora au fost finanţaţi peste 3.000 de sportivi - pentru mine, ridică semne de întrebare, deoarece nu ştiu care 3.000 sunt aceştia.

"Poate că este un fel de ajutor personal.

"Conform fondurilor care au fost alocate din Fondul de Solidaritate (ştiu aproximativ, pentru că la acea vreme [eu] nu eram şeful CNO al Ucrainei), aproximativ 1,4 milioane de euro, până la 1,9 milioane de euro, au fost oferite federaţiei şi sportivilor care se pregătesc.

"Este greu de spus că acesta este sprijinul a 3.000 de sportivi, pentru că nu este suficient".

A existat o dispută publică între CIO şi NOCU de când au fost anunţate planurile de a urmări întoarcerea sportivilor ruşi şi bieloruşi.

NOCU a sugerat că ar putea boicota Paris 2024 dacă Rusia şi Belarus participă sub orice steag, ceea ce a determinat un avertisment din partea CIO că acest lucru ar fi o încălcare a Cartei Olimpice.

CIO a declarat că peste 115 cereri au fost susţinute de Fondul de Solidaritate pentru comunitatea olimpică ucraineană.

Acesta a indicat exemple, inclusiv participarea şi succesul sportivilor ucraineni la Cupa Mondială de lupte din Statele Unite din decembrie şi la Campionatele Mondiale Paralimpice ale Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă din noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici