UEFA anunţă o nouă Ligă a Naţiunilor feminină care va stabili calificarea la Jocurile Olimpice

UEFA a anunţat crearea competiţiei Liga Naţiunilor la fotbal feminin, turneul urmând să stabilească cele trei echipe europene care se vor califica la viitoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice.

95 afișări
Imaginea articolului UEFA anunţă o nouă Ligă a Naţiunilor feminină care va stabili calificarea la Jocurile Olimpice

Sursa foto: MediafaxFoto

Programată să înceapă anul viitor, noua UEFA Women's Nations League îşi va desfăşura sezonul iniţial de la sfârşitul anului 2023 până în primăvara europeană din 2024, ceea ce înseamnă că va determina cele trei echipe europene care vor participa la Paris 2024.

În prezent, ţările se pot califica automat la Euro feminin şi la Cupa Mondială feminină a FIFA prin intermediul acestei competiţii - ceea ce înseamnă că este un format diferit de echivalentul masculin.

Noua competiţie este deschisă tuturor celor 51 de asociaţii membre şi se va juca în trei ligi.

„Am spus în această vară că vom continua să investim în fotbalul feminin, şi o facem", a declarat preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin.

„În urma unui Euro feminin istoric organizat de UEFA, a sosit momentul să dezvoltăm în continuare fotbalul feminin de echipă naţională.

Am construit un sistem deschis, competitiv şi continuu, în care fiecare meci va conta, o adevărată reflectare a modelului sportiv european."

Liga A va fi formată din patru grupe de câte patru, la fel ca şi Liga B.

Restul vor fi în Liga C, care se aşteaptă să aibă cinci grupe de trei sau patru echipe.

În fiecare sezon al Ligii Naţiunilor, ultima echipă din fiecare grupă din Liga A şi B va retrograda, iar prima echipă din grupele Ligii B şi C va obţine promovarea.

Din cauza faptului că cele cinci grupe din Liga C creează un dezechilibru de promovare la trecerea în B, cea mai slabă echipă de pe locul trei din Liga B va fi, de asemenea, retrogradată.

La finalul fazei Ligii Naţiunilor din 2024, atât prima, cât şi a doua clasată din cele patru grupe ale Ligii A se vor califica automat la EURO feminin din 2025.

Cele opt calificate se vor alătura gazdelor din 2025 - care urmează să fie stabilite încă - în timp ce restul ţărilor de top vor intra în etapa de calificare europeană care va avea loc în restul anului 2024.

Celelalte opt echipe din Liga A care nu vor primi calificarea automată se vor număra printre cele 28 de ţări care încă mai au şanse de a ajunge la turneul final.

Ele vor fi trase la sorţi împotriva câştigătoarelor grupelor Ligii C sau a celor mai bune trei echipe de pe locul doi.

Opt învingătoare vor avansa la al doilea baraj, alăturându-se celor şase câştigătoare din turul de baraj al Ligii B.

Echipele de pe primele trei locuri din fiecare grupă a Ligii B vor fi trase la sorţi între ele în primul tur.

Cele 14 echipe rămase vor juca apoi între ele în turul doi - iar cele şapte câştigătoare se vor califica la EURO 2025 feminin.

Acelaşi format urmează să fie folosit pentru Cupa Mondială feminină a FIFA din 2027, dar cu mai puţine locuri de baraj, deoarece cota continentului pentru acest format este de doar 11, plus un loc de baraj intercontinental.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici