UEFA Champions League - Faza grupelor în cifre şi statistici. Recordurile ediţiei 2022-2023

UEFA.com analizează cele mai importante date şi statistici ale unui nou sezon cu multe premiere şi repere interesante în faza grupelor UEFA Champions League. Lewandoeski, Messi, Mbappe sau Haaland sunt doar câţiva dintre performerii fazei grupelor.

135 afișări
Imaginea articolului UEFA Champions League - Faza grupelor în cifre şi statistici. Recordurile ediţiei 2022-2023

UEFA Champions League - Faza grupelor în cifre şi statistici. Recordurile ediţiei 2022-2023

3 - Club Brugge a câştigat pentru prima dată trei meciuri succesive în Liga Campionilor şi a devenit primul club belgian care a câştigat primele trei meciuri din faza grupelor.

În altă ordine de idei, Robert Lewandowski a devenit primul jucător care a marcat un hat-trick pentru trei echipe diferite în competiţie - unul pentru Dortmund, patru pentru Bayern şi unul pentru Barcelona.

4 - Leipzig a cunoscut gustul victoriei în ultimele patru meciuri din Liga Campionilor - este pentru prima dată în istoria sa când a câştigat patru meciuri consecutive în competiţie.

În schimb, în etapa a doua, Porto a pierdut pentru prima dată în istorie un al patrulea meci consecutiv în Liga Campionilor, dar a reacţionat cu patru victorii la rând, pentru a ocupa primul loc în grupa sa.

5 - Atlético Madrid nu a obţinut nicio victorie în ultimele cinci meciuri din Liga Campionilor. Aceasta este cea mai lungă perioadă fără victorie de la o serie de nouă meciuri fără victorie din decembrie 2008 până în decembrie 2009.

6 - Bayern a câştigat toate cele şase meciuri din faza grupelor Ligii Campionilor pentru a treia oară - toate în ultimele patru sezoane. A devenit prima echipă care reuşeşte această performanţă de trei ori.

7 - Mohamed Salah a reuşit cel mai rapid hat-trick din istoria Ligii Campionilor în etapa a patra, marcând trei goluri în mai puţin de şapte minute, în victoria lui Liverpool cu 7-1 pe terenul lui Rangers.

În altă parte, la Glasgow, Celtic nu a marcat niciun gol în prima etapă, în ultimele şapte campanii din faza grupelor Ligii Campionilor.

10 - În a treia etapă, Erling Haaland a marcat două sau mai multe goluri într-un meci din Liga Campionilor pentru a zecea oară - în doar al 22-lea său meci.

15 - Alexis Sánchez a devenit cel mai bun marcator chilian din toate timpurile în Liga Campionilor, trecând alături de Arturo Vidal, cu 15 goluri.

16 - Sadio Mané a jucat în echipa câştigătoare în fiecare dintre ultimele 16 meciuri din Liga Campionilor în care a şi marcat. Ultima dată când a marcat, dar nu a reuşit să câştige a fost în finala din 2018, dintre Liverpool şi Real Madrid.

17 - Rico Lewis, de la Manchester City (17 ani şi 346 de zile) a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat în Liga Campionilor la prima sa apariţie în competiţie, depăşind cu şase zile recordul lui Karim Benzema pentru Lyon, împotriva lui Rosenborg, în 2005, în timp ce Antonio Nusa de la Club Brugge (17 ani şi 149 de zile) a devenit al doilea cel mai tânăr marcator din Liga Campionilor, după Ansu Fati de la Barcelona.

18 - Lionel Messi a devenit primul jucător care a marcat în 18 sezoane consecutive în Liga Campionilor, devansându-l pe Karim Benzema (17).

19 - Bayern a câştigat meciul de deschidere în fiecare dintre ultimele 19 campanii din Liga Campionilor, de la înfrângerea cu 3-2 pe teren propriu în faţa lui Deportivo, în septembrie 2002. În 17 dintre acestea au reuşit să nu primească gol.

20 - Napoli a fost cea mai bună marcatoare în faza grupelor, cu 20 de goluri, şi a devenit prima echipă italiană care a marcat de 20 de ori într-o grupă a Ligii Campionilor.

24 - Niciunul dintre ultimele 24 de meciuri ale lui Marseille din Liga Campionilor nu s-a încheiat la egalitate. Ultimul lor rezultat de egalitate în competiţie a fost un 0-0 la Arsenal în noiembrie 2011.

La rândul său, Leipzig a disputat 36 de meciuri în Liga Campionilor în istoria sa, dar niciunul nu s-a încheiat la egalitate fără goluri.

25 - Erling Haaland (22 de ani şi 47 de zile) a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat 25 de goluri în Liga Campionilor, depăşind cu 33 de zile recordul precedent al lui Kylian Mbappé. A avut nevoie de doar 20 de meciuri pentru a ajunge la acest număr, depăşind precedentul record stabilit de Ruud van Nistelrooy şi Filippo Inzaghi (30 de meciuri).

34 - Bayern şi-a extins recordul de invincibilitate în competiţie în faza grupelor la 34 de meciuri (W31 D3) - şi a marcat în toate cele 34 de meciuri. Au câştigat ultimele 13, ceea ce reprezintă, de asemenea, un record.

36 - Manchester City a marcat în toate cele 36 de meciuri pe teren propriu pe care le-a disputat în faza grupelor Ligii Campionilor.

Bayern, însă, a marcat în 40 de meciuri consecutive pe teren propriu în faza grupelor, o serie care datează din noiembrie 2009.

37 - Luka Modrić (37 de ani şi 54 de zile) a devenit al cincilea cel mai vârstnic marcator din istoria Ligii Campionilor, când a marcat pentru Real Madrid împotriva lui Celtic, în etapa a 6-a.

40 - Atacantul parizian Kylian Mbappé (23 de ani şi 317 zile) a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat 40 de goluri în Liga Campionilor, doborând recordul anterior stabilit de Lionel Messi (24 de ani şi 130 de zile).

44 - Parisul a marcat în ultimele 44 de meciuri din faza grupelor Ligii Campionilor, de la o înfrângere cu 1-0 în faţa lui Real Madrid, în noiembrie 2015.

47 - Fundaşul lui Chelsea, Thiago Silva, a devenit al 47-lea jucător care a ajuns la 100 de meciuri în Liga Campionilor, atingând această bornă în meciul echipei sale cu AC Milan, din etapa a patra.

62 - Olivier Giroud a devenitîn etapa a 5-a al 62-lea jucător care a ajuns la 20 de goluri în Liga Campionilor. Cu toate acestea, la vârsta de 36 de ani şi 25 de zile, el a devenit cel mai în vârstă jucător care a atins acest total.

74 - Djibril Sow de la Frankfurt a parcurs 74 km în teren în cele şase apariţii ale sale - cel mai mult dintre toţi jucătorii din faza grupelor.

83 - Toni Kroos, de la Real Madrid, a efectuat 83 de pase în treimea ofensivă a terenului în cele şase meciuri, cu 23 mai multe decât orice alt jucător din faza grupelor.

100 - Victoria lui Chelsea împotriva lui Dinamo Zagreb din etapa a 6-a a fost a 100-a în era Ligii Campionilor. A devenit a şasea echipă care a atins acest reper.

114 - Real Madrid a înregistrat mai multe şuturi decât orice altă echipă în faza grupelor, adunând 114 în cele şase meciuri. Bayern (106) a fost a patra pe această listă, dar a avut cele mai multe şuturi pe poartă, cu 51.

296 - Frankfurt a câştigat posesia mingii de 296 de ori în faza grupelor - cu cel puţin 18 recuperări de mingi mai multe decât orice altă echipă.

304 - S-au marcat 304 goluri pe parcursul întregii faze a grupelor (cu şapte mai multe decât în sezonul trecut), o medie de 3,17 goluri pe meci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici