Un arbitru francez dezvăluie o tentativă de corupţie la un meci de handbal feminin

Arbitrul francez Laurent Reveret a povestit, într-un interviu publicat, miercuri, de ziarul L'Equipe, că i-a fost înmânat un plic conţinând "o frumoasă sumă de bani în euro", pe care l-a returnat imediat, cu ocazia finalei Ligii Campionilor la handbal feminin din 2008, informează AFP.

18 afișări

Această mărturie este cea mai recentă informaţie apărută pe lista suspiciunilor de corupţie care afectează lumea handbalului şi care se înmulţesc pe zi ce trece.

Finala în cauză, în care s-au întâlnit formaţia rusă Zvezda Zvenigorod şi Hypo Niederosterreich (Austria), este inclusă printre cele şase partide asupra cărora planează suspiciuni de corupere a arbitrilor şi care fac obiectul unei anchete a Federaţiei Europene de Handball (EHF). Pe această listă se află şi partida dintre România şi Muntenegru, contând pentru manşa retur a preliminariilor Campionatului Mondial de handbal masculin din 2009.

Secretarul general al EHF, Michael Wiederer, a declarat, duminică, că cei doi arbitri francezi care au condus turul finalei Ligii Campionilor la handbal feminin din 2008, Nordine Lazaar şi Laurent Reveret, au recunoscut că au fost abordaţi de anumite persoane, în cadrul unui chestionar adresat arbitrilor ce au oficial la meciuriele internaţionale în ultimii patru ani.

Laurent Reveret a dezvăluit, în L'Equipe, că a fost abordat de un cetăţean rus în timpul unui banchet ce a avut loc după finală. "Tentativa de corupţie din partea ruşilor a avut loc după meci", a declarat surprins Reveret, care crede că acestă iniţiativa ar fi putut reprezenta o "investiţie pe termen lung".

"Un rus ne-a invitat, pe mine şi Nordine, să ne ridicăm de la masă. Fără să-şi ia prea multe precauţii ne-a întins un plic. Am fost un pic surprins, m-am uitat în interior şi acolo era o frumoasă sumă de bani în euro. Imediat i-am redat plicul persoanei în cauză. În seara aceeleaşi zile l-am informat pe delegatul meciului de acest incident şi raportul a fost trimis la EHF", a povestit arbitrul francez.

Reverent a subliniat că a fost pentru prima oară când i-au fost propuşi bani, dar au mai existat tentative de corupţie la alte "unul sau două" meciuri pe care le-a oficiat: "Corupţia în ţările din Est, datează de ceva vreme".

Cele şase partide care fac obiectul unei achete a EHF sunt următoarele:

- România - Muntenegru, contând pentru manşa retur a barajului de calificare la Campionatul Mondial din Croaţia, ce s-a disputat la data de 14 iunie 2008.

- Lada Togliati (Rusia) - Slagelse (Danemarca), contând pentru faza grupelor Ligii Campionilor la feminin, ce s-a disputat în Rusia, la data de 21 ianuarie 2006.

- Cehovski Medvedi (Rusia) - CBM Valladolid (Spania), contând pentru finala Cupei Cupelor la masculin, ce s-a disputat, în Rusia, la data de 29 aprilie 2006.

- Lada Togliati (Rusia) - Viborg (Danemarca), contând pentru manşa retur a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la feminin, ce s-a disputat la 25 martie 2007.

- Zvezda Zvenigorod (Rusia) - Hypo Niederosterreich (Austria), contând pentru prima manşă a finalei Ligii Campionilor la feminin, ce s-a disputat la data de 17 mai 2008.

- Metalurg Skopje (Macedonia) - FC Barcelona (Spania), contând pentru faza grupelor Ligii Campionilor la masculin, ce s-a disputat la data de 8 noiembrie 2008.

Preşedintele Tribunalului de Arbitraj al EHF va trebui să îi desemneze pe membrii forului care se vor ocupa de acest caz. În acelaşi timp, părţile implicate vor avea dreptul să-şi expună punctul de vedere în legătură cu meciurile incriminate.

În luna martie, arbitrii danezi Martin Gjeding şi Mads Hansen au declarat că le-au fost oferiţi câte 30.000 de euro, pe care i-au refuzat, pentru a ajuta naţionala masculină a României în preliminariile CM din Croaţia.

Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a dat publicităţii, săptămâna trecută, un raport asupra anchetei în derulare în privinţa acuzaţiilor de mită la adresa mai multor arbitri care au condus meciuri oficiale la nivel de cupe europene sau interţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici