Un român e noul lider la juniori în Campionatul European de Raliuri

Pilotul român Norbert Maior a devenit noul lider al Campionatului European de Raliuri (FIA ERC) cu o etapă înainte de finalul sezonului, o premieră istorică pentru ţara noastră în automobilismul sportiv.

714 afișări
Imaginea articolului Un român e noul lider la juniori în Campionatul European de Raliuri

Un român e noul lider la juniori în Campionatul European de Raliuri

Norbert face echipaj cu sora sa mai mică, Francesca Maior, cei doi concurând împreună încă din 2018. Deşi au început sezonul fără un obiectiv anume, fiind constrânşi de găsirea unui buget, cei doi se află acum în faţa unei reuşite spectaculoase.

În acest weekend, au terminat pe locul 4 la juniori în Barum Czech Rally Zlín 2023, a cincea rundă a sezonului, şi astfel i-au depăşit în clasamentul general pe norvegienii Ola Nore Jr/Rune Eilerstsen, absenţi în Cehia.

Astfel, după această etapă, Maior are 106 puncte, fiind urmat în acest top de italianul Robert Dapra, cu 102 puncte, şi de Ola Nore jr, cu 94 de puncte. Etapa finală se va da în Ungaria, în perioada 7-8 octombrie. În calculul final se vor lua cele mai bune 5 din cele 6 rezultate în 2023, astfel că echipajul românesc are nevoie de o victorie pentru a fi sigur de titlu, în cazul în care Ola Nore va fi prezent.

„Sincer, a fost un adevărat carusel emotional acest raliu. Mai întâi, am aflat că putem trece pe primul loc, apoi am făcut un accident dificil la antrenamente, cu trei zile înainte de start, şi nici nu ştiam dacă mai putem să ne prezentăm fiindcă nu aveam maşină. Echipa tehnică a făcut minuni şi am putut continua, dar cred că inconştient a apărut acel trac şi nu am început aşa cum ne-am propus. Mă bucur că am terminat cu bine şi acum ne concentrăm toate eforturile pentru ultima etapă. Nu vom fi favoriţi, dar pentru asta suntem aici, să luptăm pe fiecare kilometru de probă”, a spus Norbert Maior la final.

„Norbert va porni cu şansa a treia în Ungaria în lupta pentru titlu fiindcă ne dezavantajează sistemul de curse totale minus 1, aşa cum se va puncta în clasamentul final. Din fericire, Ungaria e un teren cunoscut pentru Norbert şi aşa sperăm să echilibrăm totul”, a spus şi managerul Napoca Rally Academy, Marco Tempestini.

Tot în Cehia, Simone Tempestini şi Sergiu Itu, tot de la Napoca Rally Academy, s-au clasat pe locul 10 la general, cei doi concurând aici pentru a căpăta experienţă în acest raliu, unul dintre cele mai dificile din tot european. După ce anul trecut au ratat titlul de vicecampioni europeni din cauza lipsei unui buget, ratând ultimele două etape, aceştia îşi doresc să revină pe viitor în lupta pentru titlu.

Un titlu european pentru Norbert Maior ar însemna a doua mare performanţă notabilă pentru automobilismul sportiv românesc după cea reuşită de Simone Tempestini, în 2016, când a devenit campion mondial de juniori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici