Vasile Avram: CCA va avea 9 sau 11 membri, cu trei vicepreşedinţi

Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) va avea în componenţă 9 sau 11 membri, cu trei vicepreşedinţi, a declarat noul preşedinte al CCA, Vasile Avram, numit, joi, în funcţie de Comitetul de Urgenţă al FRF.

28 afișări
Imaginea articolului Vasile Avram: CCA va avea 9 sau 11 membri, cu trei vicepreşedinţi

Vasile Avram: CCA va avea 9 sau 11 membri, cu trei vicepreşedinţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Redăm integral interviul acordat de preşedintele CCA, Vasile Avram:

Reporter: Ce vă propuneţi în mandatul de preşedinte al CCA?

Vasile Avram: Mi-am propus realizarea unui corp de arbitri şi de observatori, care să fie competitiv şi să poată să arbitreze orice joc de la nivelul respectiv, indiferent de gradul de dificultate. În alt doilea rând, îmi doresc să revizuiesc tot ceea ce înseamnă regulamente legate de arbitraj, în concordanţă cu statutul FIFA şi UEFA, dar şi cu convenţia UEFA privind recrutarea şi organizarea arbitrilor şi observatorilor de arbitri. Şi nu în ultimul rând îmi doresc să implementez această convenţie UEFA în România. Prin protocolul care se va semna între Federaţia Română de Fotbal şi UEFA, activitatea de arbitri va avea anumite facilităţi şi susţineri financiare, de logistică, de la nivel local până la nivel de arbitrii de elită. Pe de altă parte, îmi doresc să creez o structură naţională unică de arbitraj, care să fie organizată pe principiul convenţiei UEFA, şi anume comisia în sine şi administraţia comisiei, aparatul executiv din cadrul structurii naţionale de arbitraj. În final, mi-aş dori să organizăm acea academie de arbitri şi să facem demersuri ca activitatea de arbitraj să fie recunoscută în nomenclatorul de meserii din Ministerul Muncii.

Rep: Ce lipsea până acum Comisiei Centrale a Arbitrilor, care erau punctele slabe?

V.A.: Nu am făcut un audit al activităţii comisiei şi nici nu mi se pare normal să o fac. Aş deveni ridicol să comentez activitatea celor de dinaintea mea. E ca şi cum un antrenor nou spune că echipa nu a fost bine pregătită. Nu are rost. Consider că nu e normal să judeci şi să analizezi. Sunt convins că există lucruri bune, pe care le voi continua în cadrul comisiei, şi altele mai puţin bune, pe care voi încerca să le îndrept.

Rep: Componenţa comisiei când va fi stabilită?

V.A.: Noua structură a Comisiei Centrale a Arbitrilor va avea 9 sau 11 persoane. Vor exista trei vicepreşedinţi, dintre care unul va fi numit prim-vicepreşedinte, şi 5 sau 7 membri. Care vor fi aceste persoane, este prematur să discutăm la două ore după numire. Trebuie să discut întâi cu persoanele respective dacă doresc să facă parte din structura comisiei.

Rep: Preşedinţii de cluburi îşi făcuseră un obicei din a pune presiune pe CCA în legătură cu delegările. Nu vă e teamă că vor continua?

V.A.: Nu. Activitatea de arbitraj şi cea a comisiei fac parte din fotbal. Activitatea de arbitraj nu poate fi scoasă din context, nu suntem stat în stat. Consider că între conducerea CCA, conducerea federaţiei, conducerea cluburilor trebuie să existe o legătură strânsă, o informare profesională, în funcţie de poziţia fiecăruia.

Rep: Veţi răspunde la apelurile telefonice ale preşedinţilor de cluburi?

V.A.: Eu consider că şi în activitatea comisiei, ca oriunde în altă parte, trebuie să existe relaţii interumane. Şi între mine, ca preşedinte al CCA, şi preşedinţii de cluburi vor exista discuţii profesionale. Nu doresc decât ca preşedinţii de cluburi să-mi acorde acelaşi respect cu care îi vor trata eu.

Rep: Corpul de arbitri va suferi modificări?

V.A.: Mi-e greu să spun asta acum. Eu sunt nevoit să preiau această funcţie din mers. Nu îmi pot permite acum să spun că voi da arbitri afară sau că vor veni alţii. Voi analiza lotul cu colaboratorii mei, dar şi deciziile luate de a scote din arbitraj un număr de 90 sau 100 de arbitri. Îi vom analiza individual pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă şi cu siguranţă vor apărea nume noi. Arbitrii, dacă vor fi scoşi din lot, se vor scoate singuri.

Rep: Cunoscând lotul actual, era nevoie de arbitri străini?

V.A.: E un lot nou, cu arbitri în formare, în componenţa căruia sunt unii cu experienţă medie şi chiar mare, cu valoare. Ca fost arbitru nu pot fi de acord cu arbitrii străini, dar pe de altă parte consider că nişte relaţii, schimburi de experienţă pot fi benefice arbitrilor români. Indiferent că sunt de un nivel mai slab sau mai ridicat, faptul că vor veni arbitri străini să oficieze în Liga I, iar unii arbitri români vor merge în alte campionate nu are cum să nu fie benefic.

Rep: Veţi rămâne şi preşedinte la Asociaţia Municipală de Fotbal?

V.A.: Nu văd niciun fel de incompatibilitate. Mandatul meu de preşedinte al CCA se întinde pe perioada mandatului preşedintelui FRF, până în aprilie 2010. Voi analiza împreună cu Biroul Executiv al CCA şi vom vedea împreună ce decizii vom lua.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici