Veşti bune pentru Naţionala României? Federaţia Bosniacă de Fotbal a fost suspendată

Federaţia Bosniacă de Fotbal (NSBIH) a fost suspendată, vineri, "până la noi ordine" de FIFA şi UEFA, deoarece nu a acceptat schimbarea statului în conformitate cu recomandările celor două instituţii.

66 afișări
Imaginea articolului Veşti bune pentru Naţionala României? Federaţia Bosniacă de Fotbal a fost suspendată

Federaţia Bosniacă de Fotbal a fost suspendată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comitetul Executiv al FIFA (din 28 octombrie 2010) şi cel al UEFA (4 octombrie 2010) a cerut federaţiei bosniace să adopte statutul în conformitate cu cerinţele FIFA şi UEFA până la 31 martie 2011, în caz contrar urmând să fie automat suspendată. Adunarea Generală a federaţiei bosniace, din 29 martie 2011, nu a întrunit cvorumul necesar pentru adoptarea unui nou statut, astfel că federaţia şi-a pierdut drepturile de membru cu efect imediat şi până la noi ordine. Echipele reprezentative şi echipele de club nu mai au voie să participe la competiţii internaţionale de la 1 aprilie 2011 până la rezolvarea problemei. De asemenea, de la 1 aprilie 2011 niciun oficial sau reprezentant al federaţiei nu mai poate participa la meciuri sau evenimente internaţionale", se arată în comunicat FIFA.

Cele două foruri şi-au exprimat regretul faţă de această decizie şi anunţă că se vor întruni în curând pentru a discuta modalitatea "readucerii Bosniei-Herţegoviona în familia fotbalului cât mai curând posibil".

FIFA şi UEFA cer ca NSBIH să fie condusă de un singur preşedinte şi nu de o preşedinţie tripartită compusă, în baze etnice, de membri croaţi, musulmani şi sârbi. La Adunarea Generală de marţi, de la Sarajevo, şi la care au participat 54 din 60 de membri, 28 au votat contra noului proiect de statut, 22 au votat pentru, trei s-au abţinut iar unul nu a fost prezent la vot.

Bosnia-Herţegovina face parte din grupa D a preliminariilor Euro-2012, alături de România. Sâmbăta trecută, echipa tricoloră a pierdut, scor 1-2, partida de la Zenica, disputată împotriva reprezentativei bosniace, care a devenit favorită la ocuparea celui de-la doilea loc al grupei, ce permite menţinerea în lupta pentru calificare. Bosnia va avea următorul meci oficial internaţional cu România, la 3 iunie.

O decizie privind situaţia echipei naţionale a Bosniei-Herţegovina ar putea fi luată în cadrul următorului Comitet Executiv al UEFA, care este programat în zilele de 16 şi 17 iunie, însă comitetul poate fi convocat şi mai devreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici