WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar şi după discuţia avută cu şeful Comitetului Internaţional Olimpic

Convorbirea video a tenismenei chineze Peng Shuai cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) nu rezolvă şi nici nu ameliorează îngrijorarea Asociaţiei feminine de tenis (WTA) cu privire la siguranţa acesteia, a declarat luni WTA, citată de Reuters.

343 afișări
Imaginea articolului WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar şi după discuţia avută cu şeful Comitetului Internaţional Olimpic

Foto: olympics.com

Locul unde se află Peng, fostă numărul unu mondial a probei de dublu, a devenit un subiect de îngrijorare internaţională în urmă cu aproape trei săptămâni, după ce aceasta a afirmat că fostul vicepremier Zhang Gaoli a agresat-o sexual.

Ea a apărut la o cină cu prietenii sâmbătă şi la un turneu de tenis pentru copii la Beijing duminică, arată fotografiile şi înregistrările video publicate de jurnaliştii din presa de stat chineză şi de organizatorii turneului. Dar acestea nu au fost suficiente pentru a linişti îngrijorările comunităţii internaţionale.

"A fost bine să o văd pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu atenuează sau nu înlătură îngrijorarea WTA cu privire la situaţia e şi la capacitatea de a comunica fără cenzură sau constrângere", a declarat o purtătoare de cuvânt a WTA, într-un e-mail.

Întrebată despre convorbirea cu CIO, purtătoarea de cuvânt a spus: "Acest videoclip nu schimbă apelul nostru pentru o anchetă completă, corectă şi transparentă, fără cenzură, în ceea ce priveşte acuzaţia ei de agresiune sexuală, care este problema care a dat naştere îngrijorării noastre iniţiale."

CIO a precizat într-o declaraţie că Peng a avut duminică o convorbire telefonică de 30 de minute cu preşedintele Thomas Bach, în timpul căreia a spus că se află în siguranţă acasă, la Beijing, şi că a dorit să i se respecte deocamdată intimitatea.

Îngrijorarea cu privire la Peng vine în contextul în care grupurile mondiale pentru drepturile omului, dar nu numia, au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, din cauza situaţiei drepturilor omului din China. De asemenea, WTA a ameninţat că va retrage turneele din China din cauza acestei probleme.

Hu Xijin, editorul ziarului de stat Global Times, care a postat în ultimele zile videoclipuri şi fotografii cu Peng în Beijing, a declarat luni pe Twitter că apariţia ei ar trebui să fie suficientă pentru a calma îngrijorările „celor cărora le pasă cu adevărat de (siguranţa) lui Peng Shuai".

"Dar pentru cei care urmăresc să atace sistemul chinez şi să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, faptele, indiferent cât de multe, nu funcţionează pentru ei", a spus el.

Pe 2 noiembrie, Peng a postat pe reţelele de socializare chinezeşti că Zhang a constrâns-o să facă sex şi că ulterior au avut o relaţie consensuală. Postarea a fost ştearsă rapid, iar subiectul a fost blocat de la discuţii pe internetul puternic cenzurat din China.

Nici Zhang şi nici guvernul chinez nu au comentat acuzaţiile lui Peng.

Biroul de informaţii al Consiliului de Stat şi Ministerul de Externe al Chinei nu au răspuns imediat la cererile de comentarii trimise luni de către Reuters.

Ministrul de externe al Franţei a cerut duminică autorităţilor chineze să o lase pe Peng să vorbească în public.

"Mă aştept la un singur lucru: să vorbească", a declarat Jean-Yves Le Drian la televiziunea LCI, adăugând că ar putea exista consecinţe diplomatice nespecificate dacă China nu clarifică situaţia.

Statele Unite şi Marea Britanie au cerut, de asemenea, ca China să furnizeze dovezi privind locul unde se află Peng.

Actuale şi foste jucătoare de tenis, printre care Naomi Osaka, Serena Williams şi Billie Jean King, s-au alăturat apelurilor prin care se solicită să se confirme că aceasta este în siguranţă, folosind hashtagul de pe reţelele de socializare #WhereIsPengShuai?

Numărul 1 mondial la simplu masculin, Novak Djokovic, a declarat că ar fi ciudat să se organizeze turnee în China, dacă situaţia "oribilă" nu va fi rezolvată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
peng shuai,
cio,
wta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici